17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zelenski tvrdi da borba za Lisičank nije završena; Rusija saopštila uslove za primirje

Izvor: Pixabay

Svijet

Comments 1

Zelenski tvrdi da borba za Lisičank nije završena; Rusija saopštila uslove za primirje

Autor: Antena M

  • Viber

Ruska agresija u Ukrajini broji 130. dan. Slijedi pregled ključnih dešavanja:

22:52 Bugarska protjerala Ruse, 70 diplomata s porodicama napustilo zemlju

Oko 70 diplomata zaposlenih u Ambasadi Ruske Federacije u Sofiji, koje je vlada premijera Kirila Petkova proglasila “personama non grata”, s članovima porodica u dva aviona otputovali su u Moskvu.

Premijer u ostavci Kiril Petkov tvrdi da su se protjerani ruski diplomati bavili špijunažom u zemlji, dok je Ministarstvo vanjskih poslova ukazalo na nerazmjeran broj osoblja u međusobnim diplomatskim predstavništvima dvije zemlje.

Ruska ambasadorka u Sofiji Eleonora Mitrofanova, koja je bila kritična prema Bugarskoj, izjavila je da su njihovi bilateralni odnosi dostigli prelomnu tačku.

22:22 Zelenski tvrdi da su borbe za Lisičansk i dalje u toku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priznao je da su se ukrajinske snage povukle iz Lisičanska u Donbasu, no najavio da će se taktikom vojske i novim oružjem vratiti kontrola nad područjem Luganska, te da borba nije završena.

"Ako zapovjednici naše vojske povuku ljude s određenih tAčaka na frontu gdje neprijatelj ima oružanu nadmoć, a što vrijedi i za Lisičansk, to znači samo jedno", rekao je Zelenski u svom večernjem obraćanju.

"Da ćemo se vratiti zahvaljujući našoj taktici i ubrzanju pošiljka modernog naoružanja", dodao je.

21:30 Ukrajina: Lisinčansk je pao

Ukrajinska vojska potvrdila je da je grad Lisičansk pao u ruke ruskih snaga.

"Nakon teških borbi za Lisičansk, odbrambene snage Ukrajine bile su prisiljene povući se sa svojih položaja i linija", rekao je glavni stožer vojske.

Ranije je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da su njegove snage zauzele Lisičansk i preuzele punu kontrolu nad regijom Lugansk.

Ukrajinski glavni stožer saopštio je da je radi očuvanja života ukrajinskih branitelja donesena odluka o povlačenju iako je posrijedi posljednje utočište u Lugansku.

20:43 Analiza BBC-a: Kada ćemo znati tačan broj žrtava?

19:40 "Rusi počinili ratne zločine"

Australijski premijer Entoni Albaneze rekao je da su ruski napadi na stambena naselja Irpina „ratni zločini“, prenosi Gardijan.

Albaneze je obišao Buču, Irpin i Hostomel, gradove koji su nakratko bili pod ruskom okupacijom tokom prvih dana invazije.

19:00 Turska zadržala ruski brod koji prevozi žito

Turske carinske vlasti zadržale su ruski teretni brod koji je prevozio žito za koje Ukrajina kaže da je ukradeno, izjavio je ukrajinski ambasador u Turskoj Vasil Bodnar.

"Imamo punu saradnju. Brod trenutno stoji na ulazu u luku, zadržan je od strane carinskih organa Turske", rekao je ambasador na ukrajinskoj nacionalnoj televiziji, prenosi Rojters.

Bodnar je rekao da će se o sudbini broda odlučivati na sastanku istražitelja u ponedjeljak.

18:20 Moskva se oglasila o pregovorima s Ukrajinom

Moskva je optužila zapadne zemlje da sprječavaju mirovne pregovore s Ukrajinom i tako odugovlače rat. "U ovom trenutku zapadne zemlje stavile su sve uloge na nastavak rata", kazao je portparol Kremlja Dmitri Peskov za državnu televiziju.

Pod vođstvom Sjedinjenih Američkih Država, Zapad Ukrajini nije dozvolio da „razmišlja o miru, niti priča o njemu, niti da o njemu raspravlja“, kazao je Peskov referišući na izjave zapadnih političara koji su kazali kako ne žele prisiljavati Ukrajinu na pregovore.

Bez obzira na to, trenutak za pregovore će doći, kazao je Peskov. Doduše, za sklapanje mira Ukrajina će morati prihvatiti ruske zahtjeve, među kojima je priznanje crnomorskog poluostrva Krima kao ruske teritorije i ustupanje pokrajina Donjeck i Lugansk, dodao je.

18:00 Njemačka sa svojim saveznicima raspravlja o garancijama za Ukrajinu kako bi se pripremili za razdoblje nakon završetka rata u Ukrajini, kazao je njemački kancelar Olaf Šolc za tv kanal ARD. "S bliskim prijateljima raspravljamo o jamstvima koja možemo pružiti. Ovo je dugotrajan proces. Jasno je da situacija neće biti ista kao što bi bila za neku od članica NATO-a", kazao je Šolc.

Šolca, koji je premijersku dužnost preuzeo u decembru, u zemlji i inostranstvu optužuju da nije pokazao liderstvo tokom ukrajinske krize, a prigovaraju mu i zbog navodnog manjka empatije za građane koji se zbog trenutne situacije nose sa sve većom inflacijom koju je ta kriza pokrenula. No, socijaldemokratski kancelar, koji je zbog svog mehaničkog stila komunikacije dobio nadimak „Scholzomat“, tvrdi da ne želi biti „jedan od političara koji svake sedmice nešto obećaju, ali onda ne ispune 90 posto obećanog“.

17:25 'Očistili smo rusko smeće'

Ukrajinske oružane snage uništile su ostatke ruske opreme, naoružanja i imovine na Zmijskom ostrvu.

„Kao i obično nisu uspjeli da izvrše zadatak. Pomogli smo ‘osvajačima’ da konačno evakuišu ostatke svog garnizona sa našeg ostrva. Ne miriše više na ‘ruski duh'“, naveli su iz ukrajinskog ministarstva odbrane. 

17:00 Među poginulima u Slovjansku je i dijete

Među poginulima u Slovjansku je i dijete, saznaje BBC.

Gradonačelnik Vadim Liah kaže da su ovo bili najžešći udari nakon dugo vremena. Buknulo je 15 požara.

14:39 Rusi granatirali Slovjansk, ima mrtvih

Intenzivno granatiranje nastavilo se danas u gradu Slovjansku na istoku Ukrajine. Najmanje šest osoba je poginulo, a 15 je povrijeđeno, piše BBC.

Riječ je o najsnažnijem granatiranju grada u posljednjih nekoliko sedmica.

12:40 Rusi: Potpuno smo porazili neprijatelja u Lisičansku

Ruske snage opkolile su Lisičansk i borbe se vode u samom gradu, prenijele su svjetske agencije pozivajući se na ruske vojne izvore. Novinska agencija TASS, pozivajući se na rusko ministarstvo odbrane, prenijela je da su ruske snage zauzele sela koja okružuju Lisičansk i sada se bore protiv ukrajinskih snaga u samom gradu.

"Ruske snage i jedinice Luganske Narodne Republike bore se unutar Lisičanska, potpuno porazivši okruženog neprijatelja", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane. Ukraijnski glavni stožer i ministarstvo odbrane nisu odgovorili na zahtjeve stranih zapadnih agencija za komentarom ruskih tvrdnji.

11:30 Ruski hokejaš zatvoren zbog optužbi za izbjegavanje služenje vojnog roka

Ruski hokejaš Ivan Fedotov, koji ima ugovor s NHL timom Philadelphia Flyers, pritvoren je u Rusiji zbog optužbi da je izbjegao služenje vojnog roka nakon čega je prebačen u vojnu bolnicu jer mu je pozlilo, izjavio je njegov advokat za ruske državne vijesti.

Fedotov, vratar ruske reprezentacije koja je ove godine osvojila srebro na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, potpisao je u maju jednogodišnji ugovor s Philadelphia Flyersima. Internetska stranica Fontanka.ru objavila je u petak da je 25-godišnjaka pritvorila policija iz Sankt Peterburga na zahtjev vojnog tužilaštva.

09:44 Gradonačelnik: Ukrajina je pogodila rusku bazu u okupiranom Melitopolju

Ukrajinske snage pogodile su rusku vojnu bazu u više od 30 raketnih udara u južnom gradu Melitopolju koji je okupirala Rusija, rekao je ukrajinski gradonačelnik u egzilu.

09:39 Ukrajinci o Lisičansku

Ruske snage učvršćuju se u istočnom ukrajinskom gradu Lisičansku, objavili su ukrajinski izvori koji nisu otkrili ima li u tom gradu više ijednog ukrajinskog vojnika, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

"U regiji Donjecka okupatori se koncentrišu na učvršćivanje svojih položaja u gradovima Lisičansk i Verhnjokamjanka", objavio je ukrajinski glavni štab u nedjelju.

Ukrajinski vojni upravitelj Luganske oblasti Serhij Hajdaj potvrdio je na svom Telegram kanalu da su se ruske snage "učvrstile u okrugu Lisičansk".

Nije jasno jesu li ukrajinske jedinice još u gradu.

U subotu su proruski separatisti objavili zauzimanje Lisičanska, na što je Kijev odgovorio da je taj strateški važan grad i dalje pod njegovom kontrolom.

Lisičansk je bio posljednji veliki grad pod ukrajinskom kontrolom u regiji Lugansk nakon pada Sjeverodonjecka.

08:47 Zelenski: Nakon rata nam trebaju kolosalna ulaganja, milijarde, nove tehnologije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je, nakon četiri mjeseca ruske invazije, na međunarodnu pomoć u obnovi njegove razorene zemlje nakon što rat završi.

"Potrebno je ne samo popraviti sve što su okupatori uništili nego i stvoriti nove temelje za naše živote: sigurne, moderne, udobne, dostupne", rekao je u govoru kasno u subotu.

To bi zahtijevalo "kolosalna ulaganja, milijarde, nove tehnologije, najbolje prakse, nove institucije i, naravno, reforme", rekao je.

"Bez obzira na to koliko nam je teško danas, moramo zapamtiti da će biti sutra", rekao je Zelenski.

U ponedjeljak bi se u švajcarskom Luganu trebao održati sastanak 40-ak potencijalnih zemalja donatora na kojem ukrajinska vlada prvi put namjerava predstaviti svoje prioritete za obnovu ratom razorene zemlje.

Zelenski je takođe videoobraćanjem podsjetio Ukrajince da je rat daleko od kraja.

"Njegova okrutnost na nekim mjestima raste i to se ne može zaboraviti", rekao je, apelujući na svoje sunarodnike da pruže pomoć žrtvama brutalnog sukoba.

08:13 Lukašenko: Naredio sam vojsci da gađa zapadne prijestonice ako nas neko napadne

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je zaprijetio vojnom odmazdom svakome ko napadne njegovu zemlju budući da napetosti oko rata u susjednoj Ukrajini i dalje rastu.

Govoreći veče uoči bjeloruskog Dana nezavisnosti zemlje, Lukašenko je rekao da je naredio svojim oružanim snagama da gađaju „središta odlučivanja” zapadnih prijestonica u slučaju napada na Bjelorusiju, prenosi bjeloruska novinska agencija Belta.

„Ne dirajte nas i mi nećemo dirati vas”, poručio je.

07:16 Eksplozije u Belgorodu, gori stambena zgrada

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov rekao je da su se u regionu čule eksplozije.

On kaže da gori stambena zgrada i da su tri civila hospitalizovana. Uzrok eksplozije još nije potvrđen.

07:00 Kakva je situacija u ključnom gradu Lisičansku?

Nastavljaju se žestoke borbe za kontrolu nad gradom Lisičansk u regiji Lugansk. Grad je posljednje utvrđenje Ukrajine u toj istočnoj pokrajini.

Andrej Maročko, časnik proruske Luganske narodne milicije, rekao je da se crvena zastava milicije sa srpom i čekićem sada vijori nad upravnom zgradom u Lisičansku. Međutim, ukrajinska vojska je odbacila tvrdnje da je grad okružen.

Ruski mediji prikazali su snimke milicije Luganska kako paradiraju ulicama Lisičanska mašući zastavama i navijajući, ali portparol Nacionalne garde Ukrajine Ruslan Muzičuk rekao je ukrajinskoj nacionalnoj televiziji da je grad u ukrajinskim rukama.

"Sada se vode žestoke borbe kod Lisičanska, međutim, srećom, grad nije opkoljen i pod kontrolom je ukrajinske vojske", rekao je Muzičuk.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

ljubo

ko je kriv za nemir u ukrajinu zašto jee došlo do nemira što je u ukrajinu prije nemira bilo nerat