16 °

max 20 ° / min 10 °

Subota

27.04.

20° / 10°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusija upozorava SAD; nuklearna elektrana Zaporožje i dalje zabrinjava svijet

Izvor: EPA - Sahrane ukrajinskih civila u oslobođenim regijama

Svijet

Tag VideoTag Gallery
Comments 0

Rusija upozorava SAD; nuklearna elektrana Zaporožje i dalje zabrinjava svijet

Autor: Antena M

  • Viber

Najvažnije vijesti 171. dana rata pročitajte u nastavku:

22:40 Kijev i Moskva se međusobno optužuju za nove napade na nuklearno postrojenje


Ukrajinska odbrambena obavještajna agencija upozorila je na nove “provokacije” u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koju su okupirali Rusi, dok su obje strane razmjenjivale optužbe za granatiranje najvećeg evropskog nuklearnog postrojenja, javlja Rojters.

Prognani gradonačelnik grada u kojem se nalazi fabrika, Dmitro Orlov, koji se u aprilu evakuisao na teritoriji pod kontrolom Kijeva, napisao je na Telegramu da su ga lokalni stanovnici obavijestili o ponovnom ruskom granatiranju u smjeru gradske industrijske zone i nuklearne elektrane Zaporožje. Nije jasno jesu li neke granate pogodile tlo postrojenja.

Lokalni ruski zvaničnik Vladimir Rogov napisao je na Telegramu da ukrajinske snage granatiraju elektranu.

“Prema svjedocima, u gradu se ponovno čuju eksplozije”, rekao je Rogov, dodajući da su granate pale u blizini elektrane, ne precizirajući jesu li pogodile teritoriju elektrane.

Ukrajina i Rusija razmijenile su optužbe zbog brojnih nedavnih incidenata granatiranja najveće evropske nuklearne elektrane, dok je skupina zemalja G7 pozvala Moskvu da povuče svoje snage iz elektrane.

22:15 Blinken: Rusija i proruske vlasti u Ukrajini da poštuju pravo

SAD su zabrinute zbog izvještaja da su “nelegitimne vlasti u istočnoj Ukrajini” podigle optužnice za britanske, švedske i hrvatske državljane, izjavio je američki državni sekretar Antoni Blinken.

“Rusija i njeni zvaničnici imaju obavezu da poštuju međunarodno humanitarno pravo, uključujući prava i zaštitu koja se daje ratnim zarobljenicima“, napisao je Blinken na Tviteru.

Američki državni sekretar rekao je i da SAD smatraju da je važno da se suprotstave Rusiji, jer je njena agresija na Ukrajinu ugrozila temeljne principe međunarodnog sistema.

21:42 Brod natovaren s 13.000 tona kukuruza iz Ukrajine stigao u Italiju

Brod “Rojen”, koji je pod malteškom zastavom natovaren s oko 13.000 tona kukuruza isplovio iz Ukrajine, stigao je u italijansku luku Ravena.

U okviru sporazuma o koridoru za izvoz žita potpisanom između Turske, Rusije, Ukrajine i Ujedinjenih nacija (UN) u Istanbulu 22. jula, prvi brodovi natovareni žitom iz Ukrajine počeli su pristizati u odredišne luke.

Brod, koji je krenuo 5. avgusta iz ukrajinske luke Čornomorsk, stigao je u luku Ravenna, na obali Jadranskog mora u Italiji, kasno uveče zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Nakon što je brod pristao u luci, italijanski carinici uzeli su uzorke kukuruza kako bi vidjeli postoji li hemijska prijetnja ili radijacija u kukuruzu koji je stigao brodom. Nakon rezultata ispitivanja uzoraka teret će biti iskrcan na brodu.

20:27 Ukrajina dobila samohodne haubice iz Slovačke

Slovačke samohodne haubice Zuzana 2 stigle su u Ukrajinu, potvrdio je danas na Telegram kanalu šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak.

"Slovačke samohodne haubice Zuzana 2 su stigle u Ukrajinu. Riječ je o haubicama kalibra 155 mm za artiljerijska dejstva dometa do 40 kilometara", rekao je Jermak, prenosi Ukrinform.

Kako je saopšteno početkom juna, ministar odbrane Slovačke Jaroslav Nad izjavio je da je Bratislava potpisala sa ukrajinskom stranom ugovor o isporuci osam samohodnih haubica Zuzana 2.

20:20 Opet eksplozije kod Hersona

Jake eksplozije čuju su u Novoj Kakhovki pod ruskom okupacijom kod Hersona. Prema lokalnim medijima, eksplozije su se čule u blizini gradske bolnice, navodno u blizini mjesta gdje su Rusi skladištili vojnu opremu i streljivo.

19:00 Što se događa u Zaporožju?

Ukrajinska obavještajna agencija upozorila je na nove provokacije u nuklearnoj elektrani Zaporožja, koju su okupirali Rusi, jer su obje strane ponovo optužile drugu za granatiranje najvećeg evropskog nuklearnog postrojenja, javlja Rojters.

18:55 Ukrajina dobila protivradarske rekete namijenjene za uništavanje neprijateljskih sistema

Protivradarska raketa AGM-88 HARM namijenjena za uništavanje neprijateljski osmatračkih i nišanskih vazduhoplova imaće bitan uticaj na upotrebu ruske artiljerije i ishod rada. Posrijedi je sofisticirano američko oružje koje će se dodati ukrajinskoj postojećoj opremi.

Američka donacija je posljednje čudo tehnike, Ima najnoviji softver, poboljšane sposobnosti u slučaju gašenju neprijateljskog radara i radar koji koristi dodatni aktivni tragač milimetarskih valova za finalno navođenje. Uz sve to, ima i GPS uređaj koji služi kao dopuna inicijalnom navigacijskom sistemu.

Korist od upotrebe rakete AGM-88 za Ukrajince je nevjerovatna. Nakon testnog perioda, imaće i mogućnost neutralizacije i ruskih artiljerijskih radara.

Dakle, ukrajinsko vazduhoplovstvo biće manje izloženo ruskim PZO sistemima, a ruska artiljerija neće više moći neograničeno koristiti podatke radara bez bojazni za njihovo uništenje.

Upotreba AGM-88 protivradarskih raketa neće potpuno preokrenuti situaciju na bojištu u korist Ukrajine. Međutim, polako ali sigurno Vojska Ukrajine razvija kapacitete koji u širokoj lepezi sužavaju mogućnosti djelovanja i učinkovitost ruskih oružanih sistema.

18:10 Nekada slavni model, danas vojnik

Na društvenim mrežava širi se fotografija ukrajinskog menekena Leva Uliesova, koji je radio revije za čuvene svjetske brendove, a vratio se u domovinu da pomogne u borbi protiv okupatora

17:34 Ruski građani do ovog trenutka još nisu istinski osjetili posljedice podržavanja Kremlja u pohodu na Ukrajinu, piše u novoj kolumni za Antenu M ambasador Oleksandr Levčenko.

16:32 Moskva upozorava: Zapljena rezervi uništila bi odnose sa SAD

Bilo kakva moguća američka zapljena ruskih rezervi u potpunosti će uništiti bilateralne odnose Moskve i Vašingtona, kazao je čelnik Odjeljenja za Sjevernu Ameriku pri ruskom Ministarstvu vanjskih poslova, objavila je ruska novinska agencija TASS, prenosi Rojters. 

Zapad je na rusku invaziju na Ukrajinu odgovorio ekonomskim, finansijskim i diplomatskim sankcijama bez presedana, uključujući zamrzavanje otprilike polovine ruskih zlatnih i deviznih rezervi, vrijednih gotovo 640 milijardi dolara prije početka invazije 24. februara. 

Najviši zapadni zvaničnici, uključujući šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja, predložili su zapljenu zamrznutih rezervi kako bi se pomoglo finansiranje buduće obnove Ukrajine.

"Upozoravamo Amerikance na štetne posljedice takvih postupaka koji će trajno narušiti bilateralne odnose, što nije ni u njihovom ni u našem interesu", rekao je Aleksandar Darčijev u intervjuu za TASS. 

Nije jasno na koje se rezerve to odnosi, prenosi Hina. 

Darčijev je takođe rekao da je Rusija upozorila Sjedinjene Države da će diplomatske veze biti teško oštećene, a mogle bi čak biti i prekinute, ako Rusija bude proglašena državom sponzorom terorizma.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Darčijev je rekao da je uticaj SAD na Kijev porastao do te mjere da "Amerikanci sve više postaju direktna strana u sukobu".

13:40 Ukrajina objavila i snimak uništenja ruskog raketnog sistema

13:35 Ukrajina: Uništili smo četiri bespilotne letjelice i jedan avion

12:59 Britanski obavještajci: Dva ključna mosta kod Hersona van upotrebe

Dva glavna mosta koja omogućavaju ruski pristup okupiranoj ukrajinskoj teritoriji na zapadnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti sada su vjerovatno van upotrebe i nije ih moguće koristiti za značajnije vojno snabdijevanje, objavila je britanska vojna obavještajna služba.

Čak i ako Rusija uspije da izvrši značajne popravke na mostovima, oni će ostati ranjivi, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

"Snabdijevanje s kopna za nekoliko hiljada ruskih vojnika na zapadnoj obali gotovo se sigurno oslanja na samo dva pontonska trajektna prelaza", reklo je Ministarstvo u ažuriranoj obavještajnoj objavi.

Budući da je njihov lanac snabdijevanja ograničen, veličina svih zaliha koje je Rusija uspjela da uspostavi na zapadnoj obali vjerovatno će biti ključni činilac u održivosti tih snaga, navodi se, prenio je Index. 

Ukrajina je ranije najavila da će pokrenuti ofenzivu kako bi vratila svoje okupirane teritorije na jugu zemlje.

09:32 Ukrajina objavila novu procjenu ruskih gubitaka

Kažu da je u dosadašnjem ratu poginulo preko 43.400 ruskih vojnika.

08:23 Zelenski: EU ne smije postati supermarket za bogate Ruse

Volodimir Zelenski ponovno je pozvao članice EU da zabrane vize za državljane Rusije kako taj blok ne bi postao "supermarket" dostupan svakome ko ima sredstva za ulazak.

07:00 Evo kako izgleda Harkov nakon ruskog bombardovanja

Ruske snage više puta su granatirale Harkov. Evo kako grad izgleda:

06:56 Ruske snage granatirale Harkov

Gradonačelnik Harkova izvijestio je da su gradske oblasti Nemišljanski i Slobodski granatirale ruske snage tokom noći 13. avgusta, pogađajući civilnu infrastrukturu.

Oštećena je kritična komunikaciona infrastruktura, stambene zgrade, autobusi i fakultet. Nema prijavljenih žrtava.

06:34 Ruske snage granatirale Sumsku oblast 200 puta

Guverner Sumske oblasti Dmitro Živicki je izvestio da su 12. avgusta ruske snage napale zajednice Hotin, Esman, Šalihin, Junakovka i Nikolajevka.

06:10  Raste broj žrtava ruskog napada na Kramatorsk

Gradonačelnik Kramatorska Oleksandr Hončarenko izvijestio je da su u ruskom raketnom napadu ranije 12. avgusta poginule tri osobe.

06:00 Ruske snage koriste bolnicu u Melitopolju kao vojnu bazu

Gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov rekao je da su ruske snage postavile bazu u centru grada.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR