16 °

max 22 ° / min 15 °

Nedjelja

26.05.

22° / 15°

Ponedjeljak

27.05.

22° / 15°

Utorak

28.05.

21° / 14°

Srijeda

29.05.

23° / 14°

Četvrtak

30.05.

21° / 14°

Petak

31.05.

23° / 16°

Subota

01.06.

26° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dva Rusa čamcem pobjegla na Aljasku, ne žele da ratuju u Ukrajini

Izvor: Ilustracija EPA

Svijet

Comments 0

Dva Rusa čamcem pobjegla na Aljasku, ne žele da ratuju u Ukrajini

Izvor: Index.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Dvojici ruskih državljana nedavno je uručen poziv za mobilizaciju koju je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio kako bi u rat poslao dodatnih 300 hiljada boraca za nastavak agresije na Ukrajinu. Pomenuti dvojac pozivu se nije odazvao već je pobjegao iz države.

Kako javlja Washington Post, iz kancelarije dva američka senatora za više medija je potvrđeno kako su dva ruska državljana čamcem stigla na Aljasku. Ilegalno su prešli granicu i ušli u SAD, a američko glasilo piše i kako su već zatražili azil od američkih vlasti.

"Dvojac se pojavio na plaži blizu Gambela, malenog gradića na sjeverozapadnog vrhu ostrva St. Lorenc, oko 40 milja udaljenog od Rusije odakle su pobjegli da izbjegnu obaveznu mobilizaciju", izjavila je portparolke senatorke s Aljaske Lise Murkovski za Associated Press.

Prevezeni su u Enkoridž na obradu

Murkovski i njen kolega republikanac Dan Salivan, takođe senator s Aljaske, istakli su kako je ovaj događaj pokazao da je SAD-u potrebno ozbiljnije osiguranje u Arktiku gdje Rusi imaju niz brodova, a nedavno su u Beringovom moru uočeni i kineski ratni brodovi.

Guverner Aljaske Majk Danli rekao je da su dvije osobe došle iz Rusije čamcem i da su ispitane. "Ne očekujemo kontinuirani dolazak pojedinaca ili grupe pojedinaca. Nemamo naznaka da će se to dogoditi, tako da bi ovo moglo biti jednokratno", rekao je Danli. 

Iz Državne bezbjednosti je potvrđeno da su dvije osobe stigle u utorak. Pojedinci su prevezeni u Enkoridž na inspekciju, koja uključuje proces provjere, a potom su obrađeni u skladu s važećim američkim imigracijskim zakonima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR