23 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

23° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

21° / 14°

Subota

11.05.

23° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ukrajinski zvaničnici potvrdili: Iza napada na most na Krimu stoje naši obavještajci! Ukrajina srušila dron kamikazu

Izvor: twitter_Podolyak

Svijet

Tag VideoTag Gallery
Comments 1

Ukrajinski zvaničnici potvrdili: Iza napada na most na Krimu stoje naši obavještajci! Ukrajina srušila dron kamikazu

Autor: Antena M

  • Viber

Najvažnija dešavanja 227. dana invazije na Ukrajinu pratimo iz sata u sat na portalu Antena M.

NATO mora učiniti više kako bi se zaštitio od megalomanije Vladimira Putina, rekla je njemačka ministarka odbrane. 

Christine Lambrecht rekla je danas da "ne možemo znati dokle može ići Putinova megalomanija". 

"Jedno je sigurno - trenutna situacija znači da moramo učiniti više zajedno", rekla je ministarka Lambrecht tokom posjete njemačkim vojnicima raspoređenim u Litvi.

"Brutalni ruski agresorski rat u Ukrajini postaje sve brutalniji i beskrupulozniji... Ruska prijetnja nuklearnim oružjem pokazuje da ruske vlasti nemaju skrupula", rekla je još. 

17:04 Izvor iz vlade u Kijevu: Most na Krimu digla u vazduh ukrajinska bezbjednosna služba

Zvaničnik ukrajinske vlade, koji je želio da ostane anoniman, rekao je u subotu za Washington Post da iza napada na Kerčki most na Krimu stoje ukrajinske specijalne službe.

Web portal ‘Ukrainska Pravda‘ prva je izvijestila o navodnoj ulozi ukrajinske vlade u eksploziji te citirala neidentifikovanog zvaničnika koji je rekao da je u eksploziju na mostu umiješana ukrajinska obavještajna služba, SBU.

15:40 Zaporožje bez struje zbog granatiranja

Ukrajinska nuklearna centrala Zaporožje izgubila je svoj poslednji izvor spoljnog napajanja strujom zbog novog granatiranja i sada se oslanja na pomoćne generatore, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

"Nastavak granatiranja kojim je pogođen jedini spoljni izvor napajanja centrale je potpuno neodgovoran", rekao je generalni direktor IAEA Rafael Grosi.

15:34 Rusija naimenovala novog zapovjednika snaga u Ukrajini

Rusija je naimenovala novog višeg zapovjednika ruskih snaga u Ukrajini.

Sergej Surovikin, bivši zapovjednik ruskih operacija u Siriji, "notorno je korumpiran i brutalan general čak i prema standardima ruske vojske", tvrdi Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

14:27 U eksploziji na Krimskom mostu stradale tri osobe

Ruski istražni komitet je saopštio da su u eksploziji na Krimskom mostu stradale tri osobe.

Žrtve su vjerovatno putnici automobila koji se nalazio pored kamiona koji je eksplodirao, prenose RIA Novosti.

Agencija navodi da su tijela dvojice muškaraca i žene izvučena iz vode i da se njihov identitet utvrđuje.

13:00 Predsjednik krimskog parlamenta: Ukrajinski vandali uspjeli su svojim krvavim rukama dospjeti do Krimskog mosta

Vladimir Konstantinov, predsjednik krimskog parlamenta, rekao je da su "ukrajinski vandali uspjeli svojim krvavim rukama dospjeti do Krimskog mosta", citirao ga je Interfax.

"Sada imaju nešto, na što mogu biti ponosni. U 23 godina svoje aktivnosti, nisu uspjeli izgraditi ništa vrijedno pažnje na Krimu, no (sada) su uspjeli oštetiti cestu ruskog mosta", dodao je Konstantinov.

Konstantinov je rekao da šteta nije "ozbiljne prirode" i da će ubrzo biti popravljena.

12:30 Levčenko za Antenu M: Krimski most ne treba da postoji iz mnoštva razloga

12:15  Oglasio se Zelenski

Ukrajina nije povezana s ubistvom Darije Dugine, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon što su se ovih dana pojavile informacije kako američke sigurnosne službe vjeruju da Kijev stoji iza napada.

11:40 Istoričar upozorava: Ukoliko se potvrde podaci koje sada imamo da se manjine namjerno regrutuju, to će se moći porediti s aktima genocida kao što je deportacija naroda, poput krimskih Tatara ili Čečena u vrijeme Josifa Staljina.

I željeznički i automobilski rasponi Krimskog mosta oštećeni su u eksploziji, prema savjetniku ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova.

10:55 Putin šalje ministre na mjesto eksplozije mosta

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kaže da je predsjednik Putin primio izvještaje o eksploziji na Krimskom mostu.

"Predsjednik je zadužio premijera da formira vladinu komisiju koje će što prije razjasniti uzroke incidenta i otkloniti posljedice", navodi se u saopštenju.

"Takođe će uključivati čelnike Krasnodarskog kraja i Krima, kao i predstavnike Federalne službe straže, Federalne službe sigurnosti i Ministarstva unutrašnjih poslova. Po uputama predsjednika, ministri Saveljev i Kurenkov otišli su na mjesto nesreće."

10:00 Analitičar: Zbog eksplozije na mostu očekujem novi egzodus s Krima

Vojni analitičar i penzionisani australijski general Mik Rajan smatra da je teorija o ukrajinskom napadu na Krimski most vrlo vjerovatna. 

 "Ukrajinci su do sada bili izvrsni u kreiranju i izvršavanju operacija prije napredovanja svoje vojske. Ovo bi mogao biti dio njihovog plana da povrate Krim u kratkom roku, ili obmana s ciljem odvraćanja pažnje od drugih područja", smatra general.

"U svakom slučaju, napad na most Rusima predstavlja značajan problem. To ne zaustavlja opskrbu Krima, koja se može nastaviti čamcima ili kopnenom rutom kroz Melitopolj. No zadržavanje kontrole nad Melitopoljem sad je postalo posebno važno za Ruse. Zbog toga bi moglo doći do preraspoređivanja njihovih snaga na jugu, što će otkriti druge slabosti i prilike koje Ukrajinci mogu iskoristiti"

09:50 Eksplozija mosta samo je "početak", kaže savjetnik Zelenskog

Savjetnik ukrajinskog predsjednika objavio je poruku na Twitteru nakon protivrječnih izvještaja o eksploziji ili požaru koji su oštetili most koji povezuje rusko kopno s okupiranim ukrajinskim poluostrvom Krimom, nazivajući to "početkom", ali ne priznajući direktno ukrajinsku odgovornost.

“Sve ilegalno mora biti uništeno, sve ukradeno mora biti vraćeno Ukrajini, sve što je Rusija okupirala mora biti protjerano”, napisao je Mihajlo Podoljak.

09:45 Rusija: Eksploziju je izazvao kamion bomba

Požar na mostu koji povezuje Krim sa kopnenim djelom Rusije, izazvan je kamionom bombom, saopštio je Nacionalni antiteroristički komitet, prenose ruske agencije, dodajući da je drumski dio Krimskog mosta oštećen.

Portparol Kremlja rekao je za agenciju Ria Novosti da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio formiranje vladine komisije da se utvrde činjenice.

Prema Nacionalnom antiterorističkom komitetu, trake na mostu predviđene za automobilski sobraćaj su oštećene, ali njegov luk nije pogođen.

Šef Krimske skupštine, regionalog parlamenta koji je uspostavila Rusija, Vladimir Konstantinov, osudio je udar, kako je rekao, „ukrajinskih vandala“.

Ruski antiteroristički komitet nije, za sada, okrivio nikoga za eksploziju.

Ovim mostom se prevozi vojna oprema ruske vojske koja se bori u Ukrajini.

09:15 Pristižu novi snimci incidenta s Krimskog mosta, skupog zdanja koje simbolizuje Putinovu okupatorsku misiju

Ruski predsjednik Vladimir Putin otvorio je Krimski most 2018. nakon što je Rusija anektirala Krim 2014., koji je ranije bio pod upravom Ukrajine, što je dovelo do uvođenja sankcija i pogoršanja odnosa sa zapadom. Izgradnja mosta koštala je milijarde dolara. Most je često bio istican kao potencijalna meta Ukrajine. Rusija je posljednjih mjeseci rasporedila protivazdušnu odbranu i teglenice mamce u pokušaju da se zaštiti od ukrajinskih napada.

08:25 Krimski most, ključni most koji povezuje ovo poluostrvo s Rusijom u plamenu je od 6 sati jutros

Slike s mosta prikazuju veliku vatru koja je zahvatila najmanje dva željeznička vagona na mostu i mnogo crnog dima, javlja The Guardian. Svjedoci kažu da se eksplozija čula kilometrima daleko i da se dogodila oko 6 sati danas ujutro, dok je voz prelazio most. Još nije potpuno jasno što je izazvalo vatru.

Prema prvim informacijama, zapaljena je cistjerna s gorivom i incident nema veze sa ratnim sukobom, ali zvaničnih potvrda nema.

Vatrogasci saniraju požar, a na fotografijama je vidljivo da je oštećen dio mosta.

⚡️BREAKING: the #CrimeanBridge is on fire#Crimea pic.twitter.com/fq8EcPKXrw

07:50 Ukrajinci: Ubili smo 110 Rusa, uništili najmanje šest tenkova i srušili tri drona

Ukrajinska vojska objavila je da su Rusi pretpjeli velike gubitke na jugu. Navodi se da su ukrajinski branitelji uništili Rusima najmanje šest tenkova, osam visoko-kalibarskih haubica i dva zemlja-vazduh raketna sistema. Ukrajinci takođe tvrde da su ubili 110 ruskih vonika i srušili tri drona u Odesi i Mikolajivskoj regiji.
 
 
07:25  Ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo kako izgleda vožnja po miniranom području
 


07:00  Rusi raketirali bolnicu u Harkovu

Ruske snage raketirale su Harkov. Gradonačelnik Ihor Terekhov objavio je da je Rusija raketirala dio grada u kojem je pogodila bolnicu. Zgrada je planula nakon raketiranja, a vijesti o žrtvama i dalje nema.
 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR