12 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Analitičar Gordan Akrap: Rusija očajnički želi pregovore

Izvor: EPA

Svijet

Comments 0

Analitičar Gordan Akrap: Rusija očajnički želi pregovore

Ima i jedna pozitivna stvar u raspadu ruskog svijeta, a to je raspad koncepta srpskog sveta

Autor: Antena M

  • Viber

Vojni analitičar Gordan Akrap osvrnuo se na recentna dešavanja na frontu u Ukrajini.

"Pokazalo se da su Rusi, i to više puta, izuzetno ranjivi u dubini prostora koji kontrolišu osjetljivi su na brojne izazove i nisu u stanju odgovoriti", kazao je osvrćući se na jučerašnju sitaciju s Kerčkim mostom.

"Ukrajinci za puno toga nisu preuzeli odgovornost, što je vrlo inteligentno. Međutim, mislim da su Rusi svjesni što se dogodilo. Teško mi je povjerovati da je ovakva šteta nastala upotrebom kamiona jer bi takav kamion morao nositi toliko eksploziva na sebi da bi se bilo teško kretati. 

Način na koji je došlo do eksplozija, vrsta djelovanja upućuju na to da se ipak radi o vrlo inteligentnom, pametno i promišljenom djelovanju kako bi se taj most onesposobio tako da se smanji mogućnost dopliva ruskim oružanim snagama koje se nalaze na Krimu. 

To pokazuje da će ukrajinske snage, ako situacija to zatraži, krenuti u oslobađanje Krima. Cijela ta eskalacija sukoba i prijetnji upotrebom oružja za masovno uništenje po mom dubokom mišljenju vodi brzom početku pregovora za završetak rata i za povratak ruskih oružanih snaga u one pozicije u kojima su bile prije", rekao je.

Akrap kaže da se nada da će do pregovora Rusije i Ukrajine doći i prije kraja godine.

"Nadam se da će to biti i prije kraja godine. Postoje brojni signali koji se kreću javnim prostorom. Rusija znamo da očajnički želi pregovore. Neosporno je da će Ukrajina nastaviti oslobađanje teritorija. Status quo neće se dogoditi", podvlači Akrap.

Akrap ističe da je činjenica da Rusi često spominju upotrebu nuklearnog oružja i da se to može povezati sa stanjem na ratištu.

"Treba nešto jasno reći - NATO savez u svakom trenutku može znati bilo kakav potez koji Rusi izvode u svom nuklearnom potencijalu. Ni jedan potez koji se može protumačiti kao agresivan neće proći bez odgovora. NATO savez ima mogućnosti da uzvrati i to Rusija zna. Pretpostavljam da su sve ove prijetnje koje dolaze iz Rusije o korištenju oružja za masovno uništenje, da je to jedan od onih utega na vagu koje Rusija stavlja kako bi pojačala svoju pregovaračku poziciju", objasnio je.

Pojasnio je i trenutnu poziciju Vladimira Putina.

"Mi imamo problem sada, mi imamo ozbiljne sigurnosne izazove zbog raspada ruskog svijeta. A ima i jedna dobra posljedica raspada ruskog svijeta, a to je raspad koncepta srpskog svijeta. Srpska politika više nema argumenata, kojima je dosad navlačila svoju politiku - sad smo mi dominantni, o nama će sve ovisiti i mi ćemo mijenjati sve ono što predsjednik Vučić radi", zaključio je.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR