16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tajani: Zapadni Balkan više ne može čekati odgovor EU

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 0

Tajani: Zapadni Balkan više ne može čekati odgovor EU

Izvor: AJB

Autor: Antena M

  • Viber

Potpredsjednik Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Italije Antonio Tajani poručio je da Zapadni Balkan više ne može čekati na pristup Evropskoj uniji i da će Italija u Briselu biti portparol zahtjeva i snažne želje regije za pridruživanje Uniji.

“Na snažnu potrebu za Evropom i Italijom koja dolazi sa Zapadnog Balkana mora se odgovoriti bez odgađanja. Iz tog razloga odlučili smo nastaviti dijalog, započet na ministarskom sastanku u Rimu 3. aprila, na novom sastanku koji će biti održan do kraja godine, kako bismo ustanovili kako napreduje naša saradnja. Italija želi igrati vodeću ulogu i spremna je uključiti se igru, jer je u pitanju budućnost naše zemlje i Evrope. Balkan ne može više čekati”, napisao je u autorskom tekstu za beogradski Blic.

Tajani naglašava da ono što traže zemlje Zapadnog Balkana nije popust na reforme koje trebaju usvojiti kako bi pristupile EU-a, već izvjesnost procesa, rokova i, prije svega, konačnog rezultata.

“Mogao sam prstima opipati njihovu frustraciju zbog procesa integracije, koji je posljednjih godina postao sve nestalniji, zahvaljujući i učestalom birokratskom tumačenju pregovaračke dinamike od EU-a. Na taj način se zaboravlja izuzetna transformativna vrijednost koju proces integracije ima za institucije i civilno društvo ovih zemalja. Evropski san riskira da za sve njih postane iluzija”, poručio je Tajani.

Dodaje da je sastanak u Rimu poslužio da se odmah daju konkretni odgovori i odredio nekoliko pravaca inicijativa na kojima će se raditi u narednim mjesecima u sektorima od zajedničkog interesa.

“Ti sektori su, naprimjer, zaštita i očuvanje kulturnog nasljeđa, kao odgovor na aktuelne izazove, počev od klimatskih promjena i tehnoloških inovacija, do poljoprivrednog i agroindustrijskog sektora”, naveo je Tajani.

Kaže da je optimista u pogledu rezultata koji se mogu postići, jer je uvidio spremnost svih da rade zajedno, da grade sinergiju koja regiji može osigurati budućnost mira i prosperiteta, radeći na rušenju barijera koje ograničavaju slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala, u cilju postizanja zajedničkog regionalnog tržišta kao prvog koraka ka integraciji u jedinstveno tržište EU-a.

“Imamo izazove koji su nam zajednički sa Zapadnim Balkanom, a koji zahtijevaju i zajedničke odgovore: energetsku tranziciju, podršku rastu i zapošljavanju, borbu protiv iregularnih migracija”, ocijenio je šef italijanske diplomatije.

Ističe da njegova zemlja namjerava razvijati višedimenzionalnu akciju prema regiji Balkana.

Trgovinska razmjena 17 milijardi eura

“Na političkom nivou nastavit ćemo jačati bilateralne odnose sa svakom zemljom Zapadnog Balkana, dok ćemo u Briselu biti glasnogovornici njihovih zahtjeva i njihove snažne želje za pridruživanje EU-u. Nastavit ćemo doprinositi stabilnosti i sigurnosti regije održavanjem prisustva naših oružanih snaga”, rekao je Tajani.

Kaže da će Italija, polazeći od podataka koji se odnose na trgovinsku razmjenu koja je dostigla vrijednost od 17 milijardi eura 2022. godine, provoditi inicijative usmjerene ka povećanju prisustva njenih kompanija na Zapadnom Balkanu.

“Taj cilj ćemo postići koristeći mogućnosti koje pruža razvoj evropskih infrastruktura pa ćemo, na primjer, u narednim mjesecima organizirati inicijativu posvećenu takozvanom Koridoru 8, putnom i željezničkom čvoru koji spaja Italiju s Albanijom, Sjevernom Makedonijom i Bugarskom, strateškoj osovini koja povezuje Jadransko i Crno more”, rekao je Tajani.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR