18 °

max 19 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

19° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kina testirala rakete za presretanje srednjeg dometa

Svijet

Comments 0

Kina testirala rakete za presretanje srednjeg dometa

Izvor: Beta

Autor: Antena M

  • Viber

Kina je saopštila da je izvršila uspešan test presretanja raketama srednjeg dometa sa kopna, kao očigledan znak napretka u sposobnosti da obara oružje koje dolazi iz vazduha.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je operacija izvedena sinoć na teritoriji Kine i da je postignut „željeni cilj testiranja“.

U saopštenju se navodi da je test bio „odbrambene prirode i nije bio usmjeren ni na jednu državu“, bez informacija o tome da li su rakete udarile u neki objekat, koliko ih je ispaljeno i gdje su pale.

Takvi sistemi, koje čine rakete presretači i veliki broj radara, imaju za cilj da obore balističke rakete sa nuklearnim ili drugim bojevim glavama dok su još visoko u atmosferi.

SAD takve sisteme nazivaju odbranom sa zemlje srednjeg kursa ili GMD opisujući ih izuzetno složenim i skupim za proizvodnju, testiranje i održavanje dok kineske sposobnosti na terenu nisu dobro poznate.

Ministarstvo odbrane je ranije saopštilo da je sprovelo isti test 2021. koji je dao zadovoljavajuće rezultate, a prije toga je obavljena jedna proba i 2018. godine.

Rakete presretači ovog sistema mogu da se koriste i za gađanje satelita u svemiru, a Kina je izazvala kritike međunarodne zajednice i javnosti kada ih je upotrebila da uništi svoj meteorološki satelit 2007. 

Kineski svemirski program i vojni napori za razvijanje raketa su blisko povezani i vjeruje se da je Peking koristio centre za lansiranje satelita za sprovođenje raketnih testova.

Kina već ima jedan od najvećih arsenala svih vrsta raketa na svijetu, a Asošiejted pres vjeruje da ga ubrzano proširuje.

U prošlogodišnjem izvještaju Pentagona navodi se da Kina trenutno ima oko 400 nuklearnih bojevih glava i da bi taj broj mogao porasti na 1.500 do 2035. godine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR