16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SAD: Vrhovni sud privremeno blokirao ograničenja na upotrebu pilule za abortus

Svijet

Comments 0

SAD: Vrhovni sud privremeno blokirao ograničenja na upotrebu pilule za abortus

Izvor: RSE

Autor: Antena M

  • Viber

Američki Vrhovni sud saopštio je u petak da privremeno zadržava na snazi savezna pravila za upotrebu lijeka za abortus te da je potrebno vrijeme kako bi se potpunije razmotrila pitanja pokrenuta u sudskom sporu.

Konzervativni sudija Samuel Alito odlučio je da privremeno zaustavi provođenje presuda nižih sudova kako bi se sudu dalo vrijeme da razmotri zahtjev Bajdenove administracije.

To znači da će pilula za abortus i dalje biti dostupna na tržištu u trenutnom obimu.

Konzervativne sudije imaju većinu u Vrhovnom sudu, šest naprema tri.

Sekretarijat je tražio od Vrhovnog suda da zaustavi provođenje odluke sudije federalnog suda u Teksasu kojom se značajno ograničava distribucija pilule, dok traju drugi sudski procesi.

Odvojeni federalni apelacioni sud prethodno je presudio da se tableta za abortus mifepriston može koristiti za sada, ali je smanjio period kada lijek može biti uzet i naveo da se ne može poslati poštom.

Odluka donesena u srijedu privremeno je suzila presudu sudije nižeg suda u Teksasu kojom je potpuno blokirano odobrenje Uprave za hranu i lijekove za najčešći način abortusa u zemlji.

Ipak, sprječavanje slanja pilule poštom predstavlja još jedno značajno ograničenje pristupa abortusu u SAD-u, manje od godinu dana nakon ukidanja presude u slučaju Ro protiv Wade, što je rezultiralo potpunom zabranom prekida trudnoće u više od desetak američkih država.

“Nastavićemo da se borimo pred sudovima, vjerujemo da je zakon na našoj strani i pobijedićemo”, izjavila je u četvrtak potparolka Bijele kuće Karine Jean-Pierre, obraćajući se novinarima iz Dablina tokom posjete predsjednika Joe Bidena.

Mifepriston je odobrila Federalna agencija za hranu i lijekove (FDA) prije više od dvije decenije i koristi se u kombinaciji s drugim lijekom, misoprostolom.

U presudi prošle sedmice, federalni sudija blokirao je odobrenje FDA za pilulu nakon tužbe protivnika upotrebe tog lijeka. Odluka jednog sudije da poništi medicinske odluke regulatora je bez presedana.

Iako je manje drastična od potpunog poništenja odobrenja lijeka, posljednja presuda i dalje predstavlja veliki izazov za FDA koji vrši nadzor kako se lijekovi na recept koriste u SAD-u.

Uobičajeni sporedni efekti lijeka sa mifepristonom uključuju grčeve, krvarenje, mučninu, glavobolju i dijareju.

U rijetkim slučajevima, žene mogu doživjeti višak krvarenja koji zahtijeva hiruršku proceduru da se zaustavi.

Ipak, u ublažavanju ograničenja mifepristona, regulatori navode ” izuzetno nisku stopu ozbiljnih neželjenih posljedica” uzimanja lijeka.

Više od 5,6 miliona žena u SAD-u koristilo je lijek do juna 2022., prema podacima FDA.

U tom periodu agencija je primila 4.200 izvještaja o komplikacijama kod žena.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR