9 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Žena provela 500 dana pod zemljom, kada su došli po nju – nije htjela napolje

Izvor: Screenshot

Svijet

Comments 0

Žena provela 500 dana pod zemljom, kada su došli po nju – nije htjela napolje

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Ekstremna sportistkinja iz Španije Beatriz Flamini u petak je završila svoj eksperiment i poslije 500 dana provedenih u pećini 70 metara pod zemljom izašla na površinu.

Noseći tamne naočari za sunce i nasmijana, Flamini je izašla na proljećno sunce na jugu Španije, u blizini Granade. Mnoštvu novinara koji su se okupili da je dočekaju rekla je da joj je vrijeme pod zemljom proletjelo i da nije željela da izađe napolje.

“Kada su došli po mene spavala sam. Mislila sam da se nešto desilo. Rekla sam: Zar već?! Nikako. Još nijesam završila knjigu‘“, ispričala je Beatriz kako su izgledali trenuci pred izlazak iz pećine.

Njen tim kaže da je Flamini oborila svjetski rekord u najdužem vremenu provedenom u pećini. Sve vrijeme njenog boravka u izolaciji pratili su je naučnici koji su proučavali njen um i cirkadijalne ritmove.

Beatriz je imala 48 godina kada je ušla u pećinu, a pod zemljom je proslavila dva rođendana. Eksperiment je započela u subotu, 20. novembra 2021. godine pre izbijanja rata u Ukrajini, ukidanja obaveze nošenja zaštitnih maski u Španiji u okviru antikovid mjera i za života britanske kraljice Elizabete Druge.

Njen tim je objasnio da je jednom prilikom izašla napolje na osam dana, koje je provela izolovana u šatoru, a ovaj izlazak je bio neophodan da bi se popravio ruter koji je slao audio i video materijale o njenom stanju.

Upitana da li je ikada pomišljala da pritisne „dugme za paniku“ ili izađe iz pećine, Flamini je odgovorila – nikada.

“Zapravo, nijesam ni željela da izađem“, dodala je.

Vrijeme pod zemljom provodila je radeći vježbe, slikajući i tako što je plela vunene kape. Sa sobom je u pećinu ponijela dvije GoPro kamere koje su dokumentovale njene aktivnosti, 60 knjiga i 1.000 litara vode.

Kaže da je na početku mjerila vreme, a da je 65. dana odustala od toga i potom izgubila pojam o vremenu. Međutim, priznaje da je bilo teških momenata. Jedan od takvih je kada su pećinu zaposjele mušice.

Kaže da se fokusirala da održi dosljednost, jede dobro i uživa u tišini. Uoči izlaska radovala se poslasticama poput avokada, svježih jaja i čistih majica, kao i smeća koje će njen tim konačno iznijeti iz pećine.

„Nisam govorila naglas sama sa sobom, ali sam imala razgovore u sebi i dobro sam se slagala sa sobom“, našalila se Flamini po izlasku.

Kaže da je morala da bude svjesna svojih osjećanja, da je strah normalna pojava u takvoj situaciji, ali da osoba nikada ne smije da dozvoli da je panika preuzme i parališe.

Njen tim je imao naređenje da ne smije da je kontaktira ni pod kojim uslovima, čak ni u slučaju smrti člana porodice.

„Ako je to bez komunikacije, onda je bez komunikacije bez obzira na okolnosti. Ljudi koji me znaju su to shvatili i poštovali“, objasnila je Flamini.

Njen boravak u pećini pratila je grupa psihologa, istraživača, specijalista za pećine i trenera koji su na taj način sticali uvid u to kako društvena izolacija i dezorijentacija utiču na vrijeme, mozak i san.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR