24 °

max 24 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

24° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 14°

Petak

03.05.

17° / 10°

Subota

04.05.

21° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gutereš osnovao nezavisnu komisiju za procjenu agencije za pomoć Palestincima

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Gutereš osnovao nezavisnu komisiju za procjenu agencije za pomoć Palestincima

Izvor: AFP/RSE

Autor: Antena M

  • Viber

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš najavio je u ponedjeljak stvaranje nezavisnog panela za procjenu UNRWA, agencije Ujedinjenih nacija koja je zadužena za pomoć palestinskim izbjeglicama.

UNRWA je na udaru kritika zbog optužbi Izraela da je 12 članova njenog osoblja bilo uključeno u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Više od deset zemalja, uključujući SAD, Njemačku, Britaniju i Švedsku, obustavilo je finansiranje agencije.

Novi nezavisni panel predvodiće bivša francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona, koja će raditi sa tri evropske istraživačke organizacije, navodi se u saopštenju UN.

Cilj istrage je da se "procijeni da li agencija čini sve što je u njenoj moći da obezbijedi neutralnost i da odgovori na navode o ozbiljnim kršenjima".

Komisija treba krajem marta da podnese privremeni izvještaj Guterešu, a zatim završni izvještaj krajem aprila, s preporukama za "unapređenje i jačanje" mehanizama agencije, ako bude potrebno.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac čestitao je UN na formiranju ovog panela.

"Podnijećemo sve dokaze koji ističu veze UNRWA sa terorizmom i njene štetne efekte na regionalnu stabilnost", napisao je Kac na mreži X, dodajući da je imperativ da to tijelo "iznese istinu na vidjelo".

Međutim, novi panel nije zadužen za ispitivanje konkretnih optužbi koje je Izrael iznio protiv zaposlenih u UNRWA za koje navodi da su bili umiješani u napad Hamasa, kojeg SAD i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom.

Na tome radi interna istraga koju su same Ujedinjene nacije pokrenule prošlog mjeseca nakon što su optužbe prvi put iznijete protiv UNRWA.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je prošle nedjelje da je UNRWA "potpuno infiltriran" Hamas koji vlada Pojasom Gaze od 2007.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR