24 °

max 24 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

24° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusija izdala nalog za hapšenje pisca Borisa Akunjina, optužen za terorizam i lažne vijesti

Svijet

Comments 0

Rusija izdala nalog za hapšenje pisca Borisa Akunjina, optužen za terorizam i lažne vijesti

Autor: Antena M

  • Viber

Sud u Moskvi izdao je nalog za hapšenje pisca i disidenta Borisa Akunjina, koji je u odsustvu optužen za pozivanje na terorizam i širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci, a poznat je kao kritičar invazije na Ukrajinu.

Protiv Grigorija Čartišvilija, poznatog po pseudonimu Boris Akunjin, raspisana je i međunarodna potjernica, prenijela je agencija TASS. Prema sudskoj odluci, Akunjin bi proveo dva mjeseca u zatvoru od dana hapšenja, kako je naveo portparol nadležnog Okružnog suda u Basmaniju.

Akunjin je ranije označen kao strani agent i svrstan na listu terorista i ekstremista. Prijeti mu kazna do sedam godina zatvora po optužbi za podsticanje terorizma i do deset godina za širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci.

Nalog za hapšenje Akunjina, poznatog po detektivskim romanima, donijet je dva mjeseca nakon što je izrazio podršku Ukrajini u telefonskom razgovoru s dvojicom vladinih aktivista, koji su se lažno predstavili kao ukrajinski zvaničnici.

Ruske vlasti stavile su ga u decembru prošle godine na listu „ekstremista i terorista“, a protiv njega je pokrenut krivični postupak zbog navodnog „diskreditovanja vojske“, odnosno „pravdanja terorizma“ i širenja „lažnih vijesti“ o vojnim snagama Rusije.

Diskreditovanje ruske vojske postalo je krivično djelo na osnovu zakona usvojenog nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Nakon što je Akunjin označen kao ekstremista, jedna od vodećih ruskih izdavačkih kuća AST objavila je da će prekinuti štampanje i prodaju njegovih knjiga. Akunjin je to okarakterisao kao potez koji se ne pamti još od vladavine sovjetskog diktatora Josifa Staljina.

Među Akunjinovim romanima su „Pelagija i crveni pijetao“, „Pelagija i bijeli buldog“, „Crni grad“, „Soko i lastavica“, „Brojanice od žada“, „Ahilejeva smrt“, „Špijunski roman“, „Posebni zadaci“, „F.M.“, „Altin-Tolobas“, „Dijamantska kočija“, „Cio svijet je pozornica“, „Pisac i samoubistvo“, „Levijatan“, „Državni savjetnik“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR