26 °

max 26 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

26° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Aleksej Navaljni je ubijen u zatvoru

Izvor: Posljednja fotografija Navaljnog

Svijet

Tag Gallery
Comments 5

Aleksej Navaljni je ubijen u zatvoru

Autor: Antena M

  • Viber

Ruska zatvorska služba izvijestila je da je Putinov kritičar i protivnik Aleksej Navaljni preminuo.

„Dana 16. februara 2024. godine, u popravnoj koloniji broj 3, osuđenik AA Navaljni se posijle šetnje osjećao loše i skoro odmah izgubio svijest“, navodi se u saopštenju, piše Skaj njuz.

„Odmah su stigli medicinski radnici ustanove i pozvana je ekipa Hitne medicinske pomoći. Sprovedene su sve neophodne mjere reanimacije, ali nisu dale pozitivne rezultate. Ljekari Hitne pomoći konstatovali su smrt osuđenog“, zaključuje se.

Navaljni je uhapšen 2021. godine nakon što se oporavio od pokušaja atentata otrovom koji je bio povezan sa moskovskom službom bezbjednosti FSB.

U prvim reakcijama na vijest da je najoštriji kritičar Vladimira Putina, Aleksej Navaljni preminuo u zatvoru, zapadni mediji, političari i analitičari ocjenjuju da je riječ o političkom ubistvu.

Bivši američki ambasador u Rusiji profesor Majkl Mekfol je poručio "Putin je ubio Navaljnog. Izvještavajte ispravno".

Putinov oštri kritičar, slavni šahovski velemajstor, sada aktivista Gari Kasparov podsjeća da je Putin i ranije pokušao da ga ubije.

"Putin je pokušao i nije uspio da brzo i tajno ubije Navaljnog otrovom, a sada ga je polako i javno ubili u zatvoru. Ubijen je zato što je Putina i njegovu mafiju razotkrio kao kriminalce i lopove. Saosjećam se sa njegovom suprugom i djecom", napisao je Kasparov i dodao:

"Da ne bude greške, Putin je ubica Navaljnog, ali ima još krivice za podijeliti. Prvo Rusi koji nijesu uspjeli da pariraju hrabrosti Navljnog i okončaju Putinovu diktaturu i rat. Neki od nas su pokušali i on je marširao sa nama u brojevima kojis ada izgledaju kao fantazija. Ali nije bilo dovoljno.

Moj bijes i vječni prijekor ide na račun zapadnih političara koji su tretirali trovanje i zatvaranje Navaljnog kao još jedi tačku za pregovaranje sa Putinom, kao što su i ubistvo još jednog prijatelja Borisa Njemcova. Velika priča, bez djela, i više krvi na njegovim rukama."

Niki Hejli, glavna rivalka Donaldu Trampu za republikansku kandidaturu za američke predsjedničke izbore takođe nema dileme ko je odgovoran, podsjećajući na Trampove simpatije prema ruskom predsjedniku:

"Putin je ovo uradio. Isti Putin kojeg Donald Tramp hvali i brani. Isti Tramp koji kaže "Da budem fer prema Putinu, vi kažete da je on ubijao ljude, ja to nijesam vidio".

Analitičar Gerald Kanus je precizan:

"Ubilačka vlada / Putin je ubio Navaljnija. Pokušali su i prije. Zapad je takođe godinama iznevjeravao njega i druge, od Ane Politkovskaje do Borisa Njemcova. Postoji jedna lekcija: sa smrtonosnom vladom se mora rano suočiti, ili će nastaviti da ubija" , poručio je.

Roberta Matsola, predsjednica Evropskog parlamenta je podsjetila da je 47- godišnji Navaljni bio lauret nagrade EP Saharov.

"Svijet je izgubio borca čija će hrabrost odjekivati kroz generacije. Užasnuti smo smrću laureata nagrade Saharov - Alekseja Navaljnog. Rusija mu je uzela slobodu i život, ali ne i dostojanstvo.Njegova borba za demokratiju i dalje živi", napisala je na mreži X Matsola .

Istraživački novinar Kristo Grozev objavio je na mreži X da je ruski telegram kanal VČK-Ogpu naveo da je saopštenje za javnost u kojem je objavljena smrt Navaljnog "objavljeno bukvalno 2 minuta nakon zvaničnog vremena njegove smrti".

Supruga Alekseja Navaljnog, Julija je bila prisutna na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji u momentu kada je objavljena vijest da joj je suprug preminuo u ruskom zatvoru.

Kako je prenio bristanki istoričar, profesor Timoti Garton Eš, na mreži X "Nevjerovatan momenat ...Julija Navaljni govori na MSC kad je primila vijest o smrti svog supruga...Pitam se šta bi Aleksej uradio ...Putin mora biti priveden pravdi"

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Orlov krš

Ovovremeni Hitler ne posustaje sa svojom zločinačkom,ubilačkom politikom!Žalosno da mlad čovjek nakon svega što je doživio kao opozicionar i strahota koje je prolazio na kraju bude ubijen! Vječna slava Alekseju Navaljnom! Smrt fašizmu!