26 °

max 26 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

26° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Netanjahu otkazao slanje delegacije u Vašington, Bijela kuća poručila da neće mijenjati politiku

Izvor: EPA

Svijet

Comments 0
Savjet bezbjednosti UN usvojio rezoluciju za prekid vatre u Gazi

Netanjahu otkazao slanje delegacije u Vašington, Bijela kuća poručila da neće mijenjati politiku

Autor: Antena M

  • Viber

171. je dan sukoba na Bliskom istoku. U nastavku pregled najvažnijih dešavanja:

21:22 SAD: Nema promjene u našoj politici

U američkoj politici nema promjene, saopšteno je iz Bijele kuće nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu otkazao slanje delegacije u Vašington.

Tu odluku Netanjahu je donio jer Sjedinjene Američke Države (SAD) nijesu stavile veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) kojom se poziva na prekid vatre u Gazi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Naš glas ne znači, i ponavljam, to ne predstavlja promjenu u našoj politici. Ništa se nije promijenilo u našoj politici. Ništa", rekao je i portparol Bijele kuće Džon Kirbi novinarima.

Američki Stejt Dipartment saopštio je danas da je iznenađujuće i žalosno to što je izraelska delegacija odlučila da ne dođe na zakazane razgovore ove sedmice.

Portparol Stejt Dipartmenta Matju Miler rekao je da bi potpuna invazija na Rafah, posljednje utočište za otprilike polovinu od 2,3 miliona stanovnika Gaze nakon dolaska mnogih ljudi raseljenih zbog borbi na drugim mjestima, bila greška i da bi oslabila sigurnost Izraela.

"U svjetlu promjene američkog stava, premijer Netanjahu odlučio je da delegacija neće otići", saopšteno je iz njegovog kabinta neposredno nakon glasanja u Savjeta bezbjednosti UN-u.

Netanjahu je, prema saopštenju iz njegovog kabineta, rekao da je neuspjeh Vašingtona da stavi veto na predlog "čisto povlačenje" prethodne američke pozicije i da "šteti ratnim naporima protiv Hamasa u Gazi, kao i naporima da se oslobodi više od 130 talaca".

Delegacija na visokom nivou trebalo je da otputuje u Vašington kako bi razgovarala o planiranoj izraelskoj vojnoj operaciji u gradu Rafah na jugu Gaze.

Savjet bezbjednosti UN-a zatražio je danas hitan prekid vatre između Izraela i palestinske grupe Hamas, i momentalno i bezuslovno oslobađanje svih talaca nakon što su se SAD uzdržale od glasanja.

Preostalih 14 članova Savjeta glasalo je za odluku koju je predložilo deset izabranih članova tijela.

20:36 Netanjahu otkazao putovanje izraelske delegacije u SAD

Američki i izraelski mediji javljaju kako je premijer Izraela Benjamin Netanjahu otkazao planiranu posjetu predstavnika SAD-u nakon što je ova država bila suzdržana tokom glasanja o rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN-a kojom se poziva na trenutni prekid vatre u Gazi.

Delegacija, koja je prvobitno putovala u SAD na poziv šefa Bijele kuće, predsjednika Džozefa Bajdena, trebalo se sastati s američkim zvaničnicima i govoriti o planiranoj izraelskoj invaziji na Rafu, najjužniji grad Gaze i posljednje vijeće urbano središte koje izraelska vojska nije dirnula kopnenim napadom.

19:00 Izraelski ministar odbrane: Izrael će zaustaviti rat tek kada se oslobode svi taoci

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas tokom posjete SAD da Izrael nema moralno pravo da zaustavi rat u Gazi dok ne vrati sve taoce svojim kućama, prenosi Beta.

Galant je to rekao prije sastanaka sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džejkom Salivenom i državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom poslije usvajanja rezolucije Savjeta bezbjednosti UN kojom se zahtijeva hitan prekid vatre u Gazi.

SAD nisu stavile veto na tu rezoluciju, kako je očekivao premijer Izraela Benjamin Netanjahu, već su se uzdržale.

"Na prvom sastanku sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Džejkom Salivenom, jasno ću navesti važnost kolapsa režima Hamasa i povratka talaca njihovim domovima. Djelovaćemo protiv Hamasa svuda, čak i u područjima u kojima nismo još bili. Mi ćemo stvoriti alternativu za Hamas tako da Izraelske odbrambene snage mogu da završe svoju misiju", rekao je ministar Galant, prenijeli su izraelski mediji.

Još je dodao da ako Izrael ne postigne "jasnu i apsolutnu pobjedu u Gazi" to bi moglo da približi rat na severu, aludirajući očito na sukobe sa libanskim Hezbolahom na sjevernoj granici Izraela.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac je na platformi Iks najavio takođe da će Izrael nastaviti borbu dok svi taoci ne budu kod kuće.

"Mi nećemo zaustaviti vatru. Uništićemo Hamas i nastaviti da se borimo dok se posljednji talac ne vrati kući", napisao je Kac.

16:05 Savjet bezbjednosti UN usvojio rezoluciju za prekid vatre u Gazi

Šef UN-a Antonio Gutereš objavio je na platformi X kako je SB upravo odobrio dugoočekivanu rezoluciju o Gazi, kojom se zahtijeva trenutni prekid vatre, te trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca.

"Ova rezolucija se mora provesti. Neuspjeh bi bio neoprostiv", kaže on u objavi, prenosi AJB. 

Četrnaest zemalja podržalo je nacrt rezolucije koju su iznijele nestalne članice te organizacije.

Sjedinjene Američke Države su bile uzdržane.

11:19 Makron poručio Netanjahuu: Prisilno preseljenje stanovništva je ratni zločin

Predsjednik Francuske Emanuel Makron potvrdio je tokom telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom svoje protivljenje ofanzivi Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na Rafu i upozorio ga da bi svako prisilno preseljenje stanovništva predstavljalo ratni zločin, saopštila je pres služba Jelisejske palate.

Makron, koji poziva na trenutni i trajni prekid vatre u Gazi, takođe je osudio nedavne izraelske najave u pogledu naseljavanja, dok je Izrael najavio zapljenu 800 hektara zemlje u dolini Jordana, na okupiranoj Zapadnoj obali, prenijela je televizija BFM.

Dok izraelska vojska od prošlog ponedjeljka izvodi veliku operaciju u bolničkom kompleksu Al-Šifa u gradu Gaza, gdje tvrdi da je ubila oko 170 boraca i obećava da će ostati dok ne pronađe i posljednjeg od njih, Makron je izrazio veliku zabrinutost zbog operacija koje je izvela izraelska vojska.

Makron je ponovo naglasio da se budućnost Gaze može osigurati samo u okviru buduće palestinske države i pod odgovornošću Palestinske samouprave.

10:05 Izraelska vojska: U bolnici Al-Šifa uhapsila oko 500 boraca

Izraelska vojska kaže da je oko 500 članova Hamasa i Islamskog džihada uhapšeno od početka operacije u bolnici Al-Šifa u Gazi.

Dodaje se da su trupe navodno ubile oko 20 boraca u novoj ofanzivi u naselju Al-Amal u Kan Junisu u južnoj Gazi.

09:04 Hamas tvrdi da je Izrael zainteresovan samo za oslobađanje zarobljenika

Zvaničnik iz Hamasovog političkog kabineta Basem Naim kaže da je posljednjih dana u medijima kružilo mnogo “dezinformacija” u vezi s trenutnim pregovorima o primirju u Dohi.

Kazao je da su Izraelci fokusirani samo na jedan aspekt pregovora, oslobađanje zarobljenika te da nisu voljni razgovarati o tri Hamasova zahtjeva – trajnom prekidu rata, “potpunom povlačenju” iz Gaze i povratku raseljenih u njihove domove.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR