26 °

max 26 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

26° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Netanjahu odobrio nove pregovore o primirju u Gazi

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Netanjahu odobrio nove pregovore o primirju u Gazi

Autor: Antena M

  • Viber

175. je dan sukoba na Bliskom istoku. U nastavku pregled najvažnijih dešavanja:

20:40 Netanjahu odobrio nove pregovore o primirju u Gazi

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odobrio je danas nove razgovore o prekidu vatre u Gazi, dan nakon što je Međunarodni krivični sud naložio Izraelu da osigura hitne isporuke humanitarne pomoći stanovnicima enklave, prenosi Glas Amerike.

Iz Netanjahuovog kabineta je saopšteno da će novi pregovori o primirju i oslobađanju talaca biti održani u Dohi i Kairu "narednih dana...sa smjernicama za dalji napredak u pregovorima", više dana nakon što su oni bili u zastoju.

Međunarodni krivični sud u Hagu u četvrtak je saopštio da se "Palestinci više ne suočavaju sa rizikom od gladi već je ona pristuna".

Filipe Lazarini, direktor agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice, objavio je na društvenoj mreži Iks da je presuda "podsjetnik da su ljudi odgovorni za katastrofalnu humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze i da se ona pogoršava".

Sud je u januaru presudio da Izrael mora da obezbijedi "prijeko potrebnu" humanitarnu pomoć Gazi i da spriječi genocid, ali je Izrael odbacio slučaj koji je pokrenula Južnoafrička Republika.

Uprkos obavezujućoj rezoluciji o hitnom primirju, koju je ove nedjelje usvojio Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, u petak su nastavljene borbe, između ostalog i u blizini bolnica u Gazi.

Izraelska vojska saopštila je da nastavlja operacije u najvećoj bolnici, Al Šifa, 12. dan zaredom. Širom enklave, tokom noći su stradale desetine ljudi, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas.

Rat je izbio kada je Hamas 7. oktobra napao izraelsku teritoriju i ubio oko 1.200 ljudi, uglavnom civile, i oteo oko 250 talaca, prema izraelskim podacima. U izraelskoj kampanji je poginulo najmanje 32.620 Palestinaca, uglavnom žene i djeca, navodi ministarstvo zdravlja Gaze, čiji su veliki djelovi razoreni.

16:58 Broj mrtvih u Gazi porastao na 32.623

Broj ubijenih od 7. oktobra porastao je na 32.623, prema Ministarstvu zdravstva u Gazi. 

U izraelskim napadima na Gazu takođe su ranjene najmanje 75.092 osobe, prenosi AJB. 

Ministarstvo je dodalo da je u posljednja 24 sata poginula 71 osoba, a 112 ih je ranjeno.

10:22 Iran osudio izraelski napad na Alep

Iransko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da su noćašnji izraelski vazdušni napadi na sjeverni sirijski grad Alep jasno kršenje međunarodnog prava i suvereniteta Sirije.

Ministarstvo je u saopštenju za Telegram poručilo da su takvi napadi ozbiljna prijetnja regionalnom i međunarodnom miru i sigurnosti, pozivajući međunarodnu zajednicu da ih osudi.

“Agresivni napadi na Siriju očiti su i očajnički pokušaji da se nastavi i proširi kriza u regiji”, dodaje se.

09:34 Broj mrtvih u izraelskom napadu na Siriju porastao na 42

Prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava, broj žrtava izraelskog vazdušnog napada na sjevernu sirijsku pokrajinu Alep porastao je na 42.

“Četrdeset i dvoje ubijenih, uključujući šest iz libanske grupe Hezbollah i 36 sirijskih vojnika u izraelskom napadu na Hezbollahovo skladište oružja”, objavio je Oservatorij.

07:27 Novinar ubijen u blizini bolnice Al-Shifa u gradu Gazi

Novinara Muhammada Abu Sakhila s lokalnog radija Al-Quds ubile su izraelske snage u blizini bolnice Al-Shifa u gradu Gazi, javili su iz Al Jazeere Arabic.

Broj novinara ubijenih u Gazi sada iznosi 137 od 7. oktobra.

07:13 Izrael najavio ‘novu inicijativu’ za dopremanje pomoći u Gazu nakon presude ICJ-a

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da je “predano međunarodnom pravu”, nakon naredbe Međunarodnog suda pravde (ICJ) koji ga poziva na nesmetanu isporuku pomoći Gazi kao dio novih privremenih mjera izdanih u tužbi za genocid koju je pokrenula Južna Afrika.

“Izrael će nastaviti promovisati nove inicijative i proširiti postojeće, kako bi omogućio i olakšao protok pomoći u Pojas Gaze na kontinuiran i opsežan način, kopnom, vazduhom i morem”, rekao je portparol ministarstva vanjskih poslova Lior Haiat u objavi na X-u.

07:00 U izraelskim napadima na Alep poginulo 33 civila i članova vojnog osoblja

U izraelskim vazdušnim napadima na sirijski grad Alep poginulo je najmanje 33 civila i vojnog osoblja, rekla su dva bezbjednosna izvora novinskoj agenciji Reuters.

Reuters takođe javlja da su bezbjednostni izvori rekli novinskoj agenciji da je pet boraca iz libanske grupe Hezbollah ubijeno u udarima koji su se dogodili rano jutros. Nije jasno jesu li uključeni u 33.

Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji naveo je da su izraelski napadi pogodili skladište oružja u blizini međunarodnog aerodroma Alep, što je rezultiralo nizom velikih eksplozija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR