13 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Cure detalji sastanka Lavrova i Vučića, nije sve bilo tako bajno

Region

Comments 1

Cure detalji sastanka Lavrova i Vučića, nije sve bilo tako bajno

Izvor: Jutarnji.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vlado Vurušić

Iako provučićevski mediji, a i sam Aleksandar Vučić, žele prikazati da je posjeta ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u praskozorje izbora bila podrška samom Vučiću i njegovu SNS-u (recimo Vučić se pohvalio kako mu je i Putin u telefonskom razgovoru zaželio pobjedu na izborima, a moskovski Komersant piše kako ni ruski mediji ni službeni kremaljski portali nijesu prenijeli tu rečenicu), nije cvjetalo cvijeće u tim razgovorima.

Nije bilo sve tako idilično bratski kako se želi predstaviti javnosti u Srbiji. Naime, i sam Vučić je nakon razgovora rekao kako su ga neke Lavrovljeve poruke uznemirile i zabrinule. Rusi nisu potpuno srećni, jer i njihovi mediji ne skrivaju da se Vučiću ne vjeruje do kraja, pa je i dolazak Lavrova, zapravo, bio provjera Vučićeve pouzdanosti i privrženosti Rusiji.

Komersant piše kako je Lavrov nedvosmisleno poručio Vučiću da oko pitanja Kosova “ne veže svoj brod za američki vez”.

Naime, Vučić ide 27. juna u Vašington, zajedno s novim kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, gdje bi se trebalo konačno razjasniti “sudbina srpsko-kosovskih odnosa”. Jedna od varijanti, koju doduše najviše vrte prorežimski mediji u Srbiji, jeste odluka o tzv. korekciji granica (po kojoj bi Srbiji pripao većinski srpski sjever Kosova, oko 10 posto teritorija, a Kosovo bi možda dobilo većinska albanska područja na jugu Srbije, u Preševskoj dolini).

To je varijanta za koju se Vučić drži kao za slamku spasa svoje vlasti i svog mjesta u panteonu srpske istorije. Ruski mediji takođe otvoreno pišu da je Vučić izgubio dobar dio ruskog povjerenja zbog svojih zaigravanja s EU, SAD-om, Rusijom, a sada i s Kinom. Vučić će prije odlaska u Vašington na pregovore morati na još jedno sapunanje glave k Vladimiru Putinu, 24. juna, na paradu u povodu 75. godišnjice Dana pobjede, koja je zbog koronavirusa odgođena, a trebala se održati 9. maja. Iako je jasno da će Vučić premoćno dobiti izbore, ova posjeta mu je još jedan jaki vjetar u leđa uoči izbora, s obzirom na to da je velika većina Srba i njegovog biračkog tijela proruski odnosno proputinovski raspoložena.

Sergej Lavrov ne dolazi samo da bi dao podršku Vučiću, nego da utvrdi i rusku poziciju na Balkanu. Lavrov je naglasio da je Rusija privržena Rezoluciju UN-a 1244 o Kosovu, koja bi vašingtonskim sporazumom bila derogirana. Zato Moskva insistira da se pitanje Kosova vrati pod okrilje UN-a, gdje bi oni svojim vetima u Vijeću sigurnosti mogli unedogled odgađati rješenje. A nijesu zadovoljni što Srbija - makar načelno i prihvata i prijeti Zapadu da se Moskva takođe posjedne za pregovarački sto o Kosovu - sama nije tu učinila puno, pa se Rusi ljute jer ne žele biti srpska moneta za potkusurivanje u pregovorima s EU i SAD-om.

Osim toga, iako Lavrov kaže da će Moskva pristati na sve što Srbiji odgovara, ipak tu treba uzeti u obzir i ono što Kremlju odgovara. Naime, Rusi se pribojavaju da bi Vučić kao ustupak za Kosovo (njegovo priznanje) ubrzao svoj ulazak u EU, ali i u NATO. Naime, iako Vučić stalno tvrdi i zaklinje se Rusima da od članstva u NATO-u neće biti ništa, u Kremlju ipak sumnjičavo vrte glavom. Srbija je s NATO-om potpisala mnogo više sporazuma nego s Rusima, a Vučić još odolijeva da ruskoj vojnoj bazi u Nišu da isti imunitet i diplomatski status kao predstavnicima NATO-a u Srbiji. To Ruse izluđuje i tjera na oprez kad je Srbija odnosno Vučić u pitanju.

Doduše, Vučić je nakon sastanka s Lavrovim jasno rekao da neće mijenjati priznanje Kosova za ulazak u EU, a pogotovo ne NATO. No, Moskva mu sve manje vjeruje i u tome.

Osim toga, nijesu jednom poslali poruku srpskoj javnosti da će, dođe li do priznanja Kosova, Rusija biti ta koja će “štititi srpske interese”. Rusija bi najradije zamrznula Kosovo, premda postoji i teza da bi ona pristala na rješavanje kosovskog pitanja ako bi ono uključivalo zapadno amenovanje Krima kao ruske teritorije. No, Rusima to nije toliko važno koliko da ostanu i opstanu na ovom području, i imaju bilo kakav uticaj na Evropu, a to mogu samo tako da im Srbija bude vjerna do kraja. Nije tajna da Vučiću poručuju iz Moskve kako oni imaju i druge igrače koji će biti poslušniji i više se brinuti za ruske interese. Zato Vučić u Vašington, bez sumnje, ide s grčem u želucu te će se konačno morati odrediti prema broju stolica na kojima sjedi. Ričard Grenel, Trampov izaslanik za Srbiju i Kosovo, vrlo je ambiciozan te preko ovoga - postoji trač - planira najaviti svoju želju da uskoči na mjesto Majka Pompea. A za to mu treba jedna vanjskopolitička pobjeda, a to bi Kosovo moglo biti.

Osim toga, tu je i pitanje Crne Gore, za koju je Rusija još jako zainteresovana i misli da može promijeniti situaciju, a tu Srbija jedina može “pomoći”. Mada mislimo da je za Rusiju i za Srbiju taj crnogorski voz već odavno prošao.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Jana

Pa ako već Rusija ne može da pomogne nema potrebe i da drži predavanje Srbiji vezano za Kosovo.Ako već može bolje nešto da se izvuče uz dogovor sa Amerikom sto da ne.Ne treba biti podrdjen ni jednim ni drugim.