13 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kirbi: Srbija dala brojna obećanja i nije ih ispunila

Izvor: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Region

Comments 0

Kirbi: Srbija dala brojna obećanja i nije ih ispunila

Izvor: Beta

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Bivši američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je da bi Srbija, ako želi da ubrza proces pristupanja EU, trebalo da ispuni obećanja koja je dala, i da vlasti u Beogradu budu iskrene oko stanja.

„Srbija je dala brojna obećanja i nije ih ispunila, a mislim da veliki broj ljudi u Briselu uz sebe ima pokazatelje onoga što nije ispunila (…) Ako Srbija i njena vlast žele da napreduju potrebno je da izvade spisak i iskreno kažu gdje se trenutno nalaze. A ne da ukazuju na to gdje oni misle da se nalaze“, rekao je Kirbi za Glas Amerike.

On je dodao da nije dovoljno samo otvoriti poglavlje, već je potrebno raditi na ispunjavanju kriterijuma koje to poglavlje podrazumjeva, i ne „samo govoriti da radiš“.

Diplomata koji je bio ambasador u Beogradu od 2012. do 2016, rekao je da je najsporniji napredak na ključnom polju vladavine prava, prije svega u domenu medija, korupcije, izbora i finansiranja kampanja, ali i da spoljna politika Beograda nije dovoljno usaglašena s EU, prije svega u pogledu veza s Rusijom i Kinom.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine i mogućim rješenjima tog pitanja, Kirbi je rekao da ne vidi da su Srbija i Kosovo spremni za dogovor, za koji bi „jedina validna nagrada bila članstvo u EU“.

„Ipak, mislim da Srbija nije spremna da postane članica, jer nije ispunila sve kriterijume. Ni Kosovo za to nije spremno iako ima snažne aspiracije“, naveo je Kirbi i dodao da „niko ne želi da se nečega odrekne, a da ne dobije ništa zauzvrat“.

Kirbi je naveo da vjeruje da bi rješenje trebalo da bude nađeno bez promjene granica i „uz razumjevanje da će se Srbija pridružiti Evropskoj uniji“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR