12 °

max 24 ° / min 12 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 12°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Europarlamentarci: Politika RS-a je direktna prijetnja miru na cijelom Zapadnom Balkanu

Izvor: EPA-EFE/HAYOUNG JEON; Kristijan Šmit

Region

Comments 1

Europarlamentarci: Politika RS-a je direktna prijetnja miru na cijelom Zapadnom Balkanu

Izvor: Agencije/balkans.aljazeera.net

Autor: Antena M

  • Viber

Grupa poslanika u Evropskom parlamentu iz različitih stranaka uputila je pismo šefu vanjske i bezbjednosne politike Evropske unije Žozepu Borelju te Visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Kristijanu Šmitu upozoravajući na ugroženost mira u Bosni i Hercegovini, u jeku političkih tenzija u zemlji u kojoj je član državnog Predsjedništva Milorad Dodik najavio izlazak entiteta Republika Srpska iz državnih tijela, uključujući Oružane snage, te formiranje oružanih snaga Republike Srpske.

Entitetska skupština Republike Srpske u srijedu je tijesnom većinom izglasala zakon o agenciji za lijekove i medicinska sredstva, najavljujući da će njegovim stupanjem na snagu na teritoriji tog entiteta prestati važiti državni zakon.

Dodik najavljuje zabranu rada na području Republike Srpske i državnom tužilaštvu, Agenciji za istrage i zaštitu, Sigurnosno-obavještajnoj agenciji BiH i drugim državnim tijelima.

„Nastavljamo dalje“, rekao je Dodik.

Dodik, čiji Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ima većinu u entitetskom parlamentu, tvrdi kako ne želi ugroziti teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali da entitet Republika Srpska ima pravo na veću autonomiju unutar BiH.

Kao razlog za takve korake Dodik je iskoristio odluku bivšeg Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka, koji je krajem jula zabranio negiranje utvrđenih ratnih zločina u BiH i veličanje presuđenih ratnih zločinaca.

Dodik, koji ima podršku Rusije, ne priznaje presudu Međunarodnog suda u Hagu prema kojoj je ubistvo više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka 1995. godine u Srebrenici označen kao zločin genocida.

Inckov je potez Dodik nazvao pokušajem gušenja slobode misli i izražavanja srpskom narodu u BiH.

Strah od novih sukoba

Europarlamentarci strahuju da će politika Republike Srpske ugroziti stabilnost ne samo u Bosni i Hercegovini, već na cijelom Zapadnom Balkanu, a ne isključuju ni oružane sukobe u nekim područjima.

„Nelegitimno povlačenje iz institucija BiH je direktna prijetnja miru u BiH“, naglašava se u pismu, u kojem se i susjednoj Srbiji spočitava promocija takozvanog ‘Srpskog sveta’, sve češća asocijacija na stvaranje ‘velike Srbije’, projekta koji u sastavu Srbije vidi i djelove teritorija susjednih zemalja.

Pismo potpisuju Tineke Strik (Zeleni), Michael Gahler (EPP), Tonino Picula (Partija evropskih socijalista), Hilde Vautmans (Renew), Reinhard Butikofer (Zeleni), Paolo Rangel (EPP), Dietmar Koster (Partija evropskih socijalista) i Klemen Grošelj (Renew).

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Konačno !!!!!

Sankcije Rep. srpskoj i Srbiji