15 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

22° / 15°

Četvrtak

23.05.

23° / 13°

Petak

24.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Za krst Nemanjića, za slavu Obilića: MUP Republike Srpske izveo 'specijalnu pjesmu'

Region

Tag Video
Comments 15
Republika Srpska danas proslavlja Dan republike, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim

Za krst Nemanjića, za slavu Obilića: MUP Republike Srpske izveo 'specijalnu pjesmu'

Eskalacija srpskog nacionalizma i dešavanja kako u Srbiji, tako i u regionu, oživljavaju strah kod Bošnjaka i neizvjesnost u pogledu njihove budućnosti, ocjenjuje se u studiji Helsinškog odbora za ljudska prava

Izvor: Autonomija, Beta, Klix, Istraga

Autor: Antena M

  • Viber

U nekoliko gradova u Republici Srpskoj uoči proslave Dana Republike Srpske zabilježeni su incidenti, provokacije i uvrede prema građanima nesrpske nacionalnosti i Bošnjacima, o čemu smo već pisali. 

Na današnji dan, 9. januara 1992. godine, u Sarajevu je Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini donijela „Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine“.

U Bosni i Hercegovini politika se toliko zaigrala i toliko ignoriše Ustav da su gotovo svi navikli da se vlast entiteta Republika Srpska ponaša kabadahijski te da ponižava i ismijava državu, prenose regionalna glasila. 

Danas se u Banjoj Luci održava parada inat politike, kojoj je cilj dodatno poniziti državu. Iako je Ustavni sud BiH dva puta donio odluku da je 9. januar kao Dan entiteta Republika Srpska neustavan, za to niko ne mari, a politika iz RS-a provodi svoje.

Neustavnost Dana RS-a ocijenila je i Venecijanska komisija, koja je kazala da je praznik “diskriminatorski, jer nije u skladu s univerzalnim vrijednostima dijaloga, tolerancije i razumijevanja”.

Za krst, za krst: Defile sigurnosnih snaga u Banjoj Luci

Specijalna antiteroristička jedinca MUP-a RS tokom defilea izvodila je i specijalnu muzičku numeru.

Povodom 30. godišnjice postojanja bh. entiteta Republika Srpska u Banjoj Luci je upriličen defile koji su predvodile policijske jedinice. Ceremoniji su prisustvovali zvaničnici tog entiteta, gosti iz Srbije, kao i ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini.

Specijalna antiteroristička jedinca MUP-a RS tokom defilea izvodila je i specijalnu muzičku numeru.

Helsinški odbor: Raste strah kod Bošnjaka u Sandžaku

"Srpski nacionalizam posljednjih godina 'eksplodirao', što podsjeća na atmosferu iz devedesetih"

Eskalacija srpskog nacionalizma i dešavanja kako u Srbiji, tako i u regionu, oživljavaju strah kod Bošnjaka u Sandžaku i neizvjesnost u pogledu njihove budućnosti, ocjenjuje se u studiji “Sandžak: područje kontrolisanih tenzija”, koju je izradio Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

“Rast islamofobije, kao i nespremnost Beograda da procesuira zločine nad Bošnjacima iz devedesetih i obezbjedi reparacije žrtvama, doprinijeli su nepovjerenju Bošnjaka i njihovom okretanju od Beograda. Osjećaju se izneverenim i marginalizovanim”, navodi se u zaključcima i preporukama u toj studiji.

U studiji se navodi da je srpski nacionalizam posljednjih godina “eksplodirao”, što Bošnjake u Sandžaku podsjeća na atmosferu iz devedesetih godina 20. vijeka, a posebno ih uznemiravaju murali kojima se veliča osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić.

Dodaje se da bi međunarodna zajednica trebalo da ima više razumijevanja za aktuelne probleme Bošnjaka u Srbiji, kako bi konačno stavila pitanje Sandžaka na dnevni red, u cilju stvaranja uslova za demokratska nacionalna prava.

Helsinški odbor je ocijenio da se “ispod prividnog mira” u Sandžaku krije mogućnost “eksplozije nagomilanog nezadovoljstva”.

Sagovornici Helsinškog odbora istakli su da stanje “nikada nije bilo gore” i da više ništa ne očekuju od Beograda, s obzirom na to da je iznevjerio sva njihova očekivanja.

 “Sagovornici Helsinškog odbora isticali su i mnoge druge detalje koji svjedoče o tome da taj region nikog ne interesuje. Tako Novi Pazar ne postoji čak ni na mapi vremenske prognoze Radio-televizije Srbije”, piše u studiji.

Komentari (15)

POŠALJI KOMENTAR

Eagles

I ikone na crnim oklopnim vozilima na paradi RS... Vjernici 100%.

Vanja

Emisija na HRT "Nedeljom u 2", Ace Stankovica, gost je bio Aleksandar Trifunovic, direktor banjaluckog portala Buka. Jako dobar gost, i puno stvari, na ovu temu, je gledaocima objasnio.

Podrumar

kakva se propaganda servira protiv komunizma i socijalizma u SFRJ od strane SPC..... tolike su emisije snimljene u kojima se servira ova priča... i sve se vrti po TV a nesto ne znam da im je iko oburdao nesto.... vec su bogomolje obnavljane kao sakralni spomenici za razliku od danasnjih gtaditelja koji samo dozodjuju kule i gradove