16 °

max 22 ° / min 15 °

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

20° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đenero: Hazjajinu iz Beograda pristupni pregovori ne znače ništa, treba ih prekinuti

Region

Comments 0

Đenero: Hazjajinu iz Beograda pristupni pregovori ne znače ništa, treba ih prekinuti

Evropske reakcije neće biti, diplomate EU i politički predstavnici nisu trenirani da pokažu da imaju „veći revolver”, smatra hrvatski analitičar

Autor: Antena M

  • Viber

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić juče se oštrim i uvredljivim riječima obratio kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju i Briselu, te poručio da su novoizabrani kosovski ministar za povratak i zajednice Nenad Rašić i njegova savjetnica Rada Trajković "najgori srpski ološ, sa dna kace". 

Vučić je za Kurtija rekao da je "teroristički ološ", te da je EU pokazala "bijedni antisrpski odnos". 

Tekst se nastavlja ispod linkova: 

Hrvatski politički analitičar Davor Đenero, upitan kako bi EU trebalo da reaguje na ovakve poruke Vučića, za Antenu M kaže da je odgovor vrlo jednostavan.

"Budući da još nije bilo slučaja da u procesu proširenja, u vrijeme institucionalnog dijaloga, odnosno pretpristupnih „pregovora”, lider neke države članice šalje Evropskoj uniji otvorene poruke prezira, od označavanja njenih dokumenata sramotnima, preko sistemskog odbacivanja zajedničke vanjske i sigurnosne politike Unije, pa do prepuštanja važnog elementa državnog represivnog aparata (BIA) u ruke ruskoga agenta, svima bi trebalo biti jasno da hazjajinu iz Beograda pristupni pregovori ne znače ništa.

Ako mu ne znače, treba ih prekinuti", kaže Đenero. 

Bojkot samita koji Evropska unija organizuje zbog podsticanja pristupnih šansi balkanske regije jasna je poruka beogradskog autoritarnog vladara da je on de facto izašao iz pristupnih pregovora, dodaje hrvatski analitičar. 

"Konsekvence prekida pregovora bi morale biti jasne: najmanje važan je prekid finansiranja Srbije iz pretpristupnih fondova EU. Daleko važnija je obustava postojećeg asimetričnog carinskog sistema, koji firmama iz Srbije (naravno, i onim kineskim, kojima je Srbija samo ulaznica na evropsko tržište koje im je inače ograničeno) omogućava nesmetan izvoz u Evropsku uniju, ali i ukidanje privilegije „bijelog Šengena” za građane Srbije.

Kad bi sjutra ujutro evropski ambasador u Beogradu ruskom agentu koji obavlja poslove ministra vanjskih poslova Srbije predao demarš u kojem se EU zahvaljuje za dosadašnju saradnju u pristupnom procesu, ali se Srbija obavještava da su pregovori zaustavljeni i da od nove godine više ne može koristiti privilegije u carinskom sistemu, bijelom Šengenu, a da od danas ne može računati na dalju evropsku finansijsku pomoć, budite uvjereni da bi beogradski autoritarni vladar istog trenutka krenuo za Tiranu", smatra Đenero. 

A kako očekujete da će reagovati, pitali smo potom Đenera. 

"Već time što ovo pitate, jasno je da znate kako ovakve evropske reakcije neće biti", ističe on i pojašnjava: 

"Kao i s njegovim uzorom Putinom, evropska politika čini jednaku grešku i s Vučićem. Recimo to riječima ubijenog demokratskog i proevropskog premijera Srbije – kad je očito da se mora progutati žaba, to treba uraditi što prije.

EU je sve do februara ove godine mislila da neće morati progutati Putinovu žabu i sad guta jato punoglavaca koji su izrasli u žabe što ih je Putin izlegao.

Vučić je autoritaran, protivdemokratski lider, koji sam donosi odluke i nema nikakvih ograničenja vlasti. On je uvjeren da mu vladavinska tehnika, kao i Putinu, daje prednost pred demokratskim političarima."

Kako kaže Đenero, s ljudima Vučićevog karaktera i obrazovanja ne može se razgovarati diplomatski.

"U Hrvatskoj je najuspješniji međunarodni akter bio šef UN-ove administracije u Podunavlju nakon 1995. godine, general Žak Pol Klajn (Jacques Paul Klein), koji je znao biti i uglađeni diplomata, ali je lokalnim war lordovima, poput ozloglašenog Branimira Glavaša, uvijek pokazivao da je njegov revolver veći od njihovog.

Evropska unija ne donosi brze odluke, a njene diplomate i politički predstavnici nisu trenirani da pokažu da imaju „veći revolver”. Zato ovakve odluke neće biti, ali svejedno, iako Vučić misli da svojom politikom može ucjenjivati Uniju, postoje linije, koje kad se pređu, više nema povratka. Vučić sad doista pleše po toj liniji", poručuje Đenero. 

Upitan kakvu reakciju Vašingtona očekuje, Đenero odgovara da američka diplomatija u ovom slučaju stoji po strani.

"Promatra i sve zna. Uvjerena je da EU neće uspjeti u svojoj misiji pokretanja dijaloga Srbije i Kosova, koji bi trebalo da se završi međusobnim priznanjem. Za razliku od Evropske unije, kad budu zamoljeni da preuzmu ključnu ulogu, američki predstavnici znaće „pokazati ko ima veći revolver”", zaključio je Đenero. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR