10 °

max 15 ° / min 8 °

Petak

26.04.

15° / 8°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Godišnjica ratnog logora u BiH: Sjećanja ne stradanje i dobre ljude u vremenu zla

Izvor: Fena

Region

Comments 1

Godišnjica ratnog logora u BiH: Sjećanja ne stradanje i dobre ljude u vremenu zla

Izvor: Radio Sarajevo

Autor: Antena M

  • Viber

U hangarima nekadašnjeg koncentracionog logora za Bošnjake i Hrvate u Batkoviću kod Bijeljine, u Bosni i Hercegovini, danas je obilježena godišnjica otvaranja logora koji je i posljednji zatvoren. Od 1. aprila 1992. godine do zatvaranja  početkom 1996. kroz logo je prošlo više od 3.000 Bošnjaka i Hrvata, a između 70 i 80 osoba je ubijeno.

Kako javlja Radio Sarajevo, bivši logoraši iz Janje i Bijeljine te Bosanske krajine i danas su bili na mjestu bolnih i traumatičnih uspomena. Godine su prošle, ali sjećanja ne blijede. Savez logoraša je identifikovao 657 logora u Bosni i Hercegovini, ali se pretpostavlja da ih je bilo i više.

Predsjednik Udruženja logoraša Janje i Bijeljine Mehmed Đezić rekao je da su logoraši iz Batkovića vođeni su na kopanje rovova, u žive štitove, na rad na poljoprivrednim imanjima semberskih Srba. Mnogi od njih vođeni su i u zonu ratišta u Sarajevu gdje su dvojica i poginula.

Đezić ističe da su se logoraši pravnim putem borili za svoja prava, ali su umjesto pravične satisfakcije dobili tužbe i moraju plaćati sudske troškove sudovima u bh. entitetu Republika Srpska.

Svoje sjećanje na logoraške dane teškom mukom je podijelio Nedim Trebinčević – Bego, koji je imao samo 19 godina kada su ga zatvorili.

"Sam ovaj zvuk kapije, čuli ste kada sam otvarao, kako je to jezivo. Pa u pola noći kada su otvarali, pa počnu tražiti ili nas istjeraju napolje na ponovno prebrojavanje. Tamo je bio šator, nekih desetak metara od mene, u toku zime sam ostavljao flašu vode koja je do ujutro smrzla i nisam se mogao napiti, kaže Trebinčević.

Udruženje logoraša Janje i Bijeljine danas je uručilo zahvalnicu Radojki Vuković, koja je zajedno sa svojim suprugom Velimirom donosila hranu logorašima. Bio je to jedan od rijetkih primjera suosjećanja sa ljudima koji su bili zatočeni samo zato što su nosili drugačija imena.

"Kada se oformio logor znala sam da su ovdje pošteni ljudi, sirotinja, bijeda... Ni jedan političar u cijeloj BiH, ni bogataš, ili su pobjegli ili su plaćali da ne ginu. Zato sam osjećala dužnost da pomognem ovim mojim ljudima. Tako isto kažem, nikad neću zaboraviti, prepoznat će se njegova porodica, sa Trga 'Pere Kosorića' Ize milicionera, rahmetli, pokojnog, ali ima njegova porodica, koji je sakrivao hljeb da doda mojoj sestri i sestriću u Sarajevu. Ja to ne mogu zaboraviti. Zato sam i ja imala i volju i želju i snagu da pomognem našim ljudima. Nisam ja njima pomogla nešto puno, kap vode u moru, ali su bili zadovoljni sa onom vrećom hljeba što kupim u pekari i donesem im. Kada su me pitali na ulazu kome ideš, ja sam rekla da idem poštenim ljudima. Sa tim sam im sve rekla", kaže emotivnim glasom Radojka Vuković.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Hernan

Sram bilo cetnike,i tadasnje i sadasnje! Opet bi ta žgadija klala i zatvarala postene građane,samo ako ne slijede njihovu zlocinacku ideologiju! A Zapad ih pusta da divljaju ponovo...Prignoziram jako tesku deceniju za Balkan,tek 2030.ce se velike sile smilovati da vrate fasiste u misje rupe!