14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vučić nakon sastanka u Briselu: Veoma sam zabrinut, večeras bez rješenja

Izvor: EPA

Region

Comments 0

Vučić nakon sastanka u Briselu: Veoma sam zabrinut, večeras bez rješenja

Izvor: Glas Amerike

Autor: Antena M

  • Viber

Dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou nastavljen je danas u Briselu. Nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Briselu, kojem su prisustvovali i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozeo Borelj i specijalni izaslanik Miroslav Lajčak, predsjednik Srbije Aleksandar Vućić rekao je da sastanci nisu bili laki i da je on "veoma zabrinut".

Rekao je i da po "ključnom pitanju" formiranja Zajednica opština sa srpskom većinom je jasno da "Priština ne želi da ispuni svoju obavezu od prije deset godina."

"Meni je bilo jasno. Danas smo došli do zida. Za njih je u Nacrtu neprihvatljivo zbog kosovskog Ustava, da ne žele novu Republiku Srpsku. I onda smo došli do treće tačke, a to je trenutna situacija poslije sramnih i nelegitimnih izbora na sjeveru Kosova, gdje je glasalo 3,4 posto. Kako da se prevaziđe trenutna situacija. EU je izašla sa svojim predlogom, ja sam prihvatio, Priština je to odbila", rekao je predsjednik Srbije nakon sastanka, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Dodao je i da se nada da će do naredne runde na tehničkom nivou da bude reakcija drugih koji bi mogli da “utiču na promjenu takvih stavova”.

"Inače se plašim da smo svi u velikom ćorsokaku. Nisam optimista, ali mogu da obećam da ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost", rekao je Vučić.

Na pitanje kakva je sudbina nacrta Statuta Zajednice, Vučić je rekao "ili će se prihvatiti ono što je dogovoreno 2013. i 2015. ili je kraj svega". On je naveo i da će se nastaviti sa traganjem za rješenjem, ali da se to rješenje večeras nije vidjelo.

Na pitanje kakvo rješenje EU je ponudila, u kontekstu izbora na sjeveru Kosova, Vučić je rekao da će o tome govoriti u narednim danima. Vučić je ponovio da će Srbija selektivno primjenjivati Ohridski sporazum, dodajući da i Kosovo odbija da formira Zajednicu. On je izjavio i da je svjestan da je taj sporazum dio pregovaračkog okvira i da od toga zavise i evrointegracije zemlje, prenosi dopisnica RSE iz Brisela.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR