13 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kurti: Nacrt statuta ZSO nespojiv sa ustavom Kosova

Region

Comments 0

Kurti: Nacrt statuta ZSO nespojiv sa ustavom Kosova

Autor: Antena M

  • Viber

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je u Briselu da je nacrt statuta koji je Upravljački tim predstavio na sastanku s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem suštinski nespojiv s Ustavom Kosova.

Kurti je medijima rekao da su predstavnici Kosova pažljivo saslušali obrazloženje Upravljačkog tima koji je predstavio nacrt statuta s ukupno 67 članova.

„Potom sam iznio svoj stav da je takav nacrt, ono što smo čuli i pročitali, suštinski nespojiv sa ustavnošću, zakonitošću, ljudskim pravima, evropskim vrijednostima, pravima manjina po evropskim standardima i uprkos tome bićemo zainteresovani za pronalaženje rješenja“, kazao je Kurti.

On je dodao da je na sastanku predložio nacrt vizije u vezi sa članom 7 osnovnog sporazuma, uzimajući u obzir član 10 kako vrijednosti i principi treba da budu, okvir koji reguliše pitanje nevećinskih, odnosno manjinskih zajednica.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je poslije sastanka sa Kurtijem, da je jasno da Priština ne želi da ispuni svoju obavezu da formira ZSO, kao i da je premijer Kosova odbio predlog EU za prevazilaženje krize poslije izbora na sjeveru Kosova koje su Srbi bojkotovali.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je, poslije nove runde dijaloga u Briselu, izrazio ozbiljnu zabrinutost povodom situacije na sjeveru Kosova i pozvao Beograd i Prištinu da pronađu rješenje prije nego što izbije nova kriza.

Vučić i Kurti usvojili su danas Deklaraciju o nestalim osobama, što je Borelj pozdravio.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR