11 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stoltenberg od Prištine zatražio da ne vuče jednostrane poteze

Izvor: EPA/EFE

Region

Comments 0

Stoltenberg od Prištine zatražio da ne vuče jednostrane poteze

Izvor: kossev

Autor: Antena M

  • Viber

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas je razgovarao sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom o situaciji na Kosovu. Od Prištine je zatražio da ne vuče jednostrane poteze.

„Priština i Beograd moraju da se angažuju u dijalogu kojim rukovodi EU kao jedinom načinu za mir i normalizaciju. Priština mora da deeskalira i ne preduzima jednostrane, destabilišuće korake“, poručio je Stoltenbderg, prenosi KoSSev.

I na ovu poruku, posebno su aktivni albanski korisnici, koji imaju čitav niz zamjerki, od toga da Stoltenberg nije napisao „prishtina“, nego „Pristina“, preko optužbi Srbije za genocid, kritike međunarodnoj zajednici što Srbiju podržava, i što podržava ono što Vjosa Osmani opisuje kao „politiku uravnilovke“, te opisa kako Srbi sada mirno i bezbjedno šetaju pored Kosovske policije u Zvečanu.

Nižu se reakcije međunarodnih zvaničnika u vezi sa jučerašnjim incidentima na Sjeveru Kosova. Dok pojedini kritikuju Prištinu zbog nasilnog upada u opštinske zgrade, drugi pozivaju obije strane na smirenost.

Među prvima su reagovali američki zvaničnici, uključujući državnog sekretara Entoni Blinkena, koji su najoštrije osudili postupke kosovske vlade, posebno nasilni ulazak u zgrade privremenih organa, koji su nazvali provokacijom. Oni su takođe pozvali kosovskog premijera da zaustavi nasilne mjere i fokusira se na dijalog.

KFOR je tu akciju nazvao „prisilnim ulaskom novoizabranih gradonačelnika u zgrade opština“ i opisao je kao „izuzetno opasnu“ za proces normalizacije.

Njemački izaslanik, koji je hitno doletio na Balkan nakon dešavanja, osudio je takođe potez Prištine, uz poruku da EU neće da dozvoli da glupe odluke potisnu šansu primjene Ohridskog sporazuma. On i dalje boravi na Kosovu a danas se ponovo sastao sa kosovskim premijerom.

Jake snage Specijalne kosovske policije u petak su uveče nove albanske gradonačelnike u opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, uprkos protivljenju i loklanog stanovništva i međunarodne zajednice.

Ulazak je bio praćen incidentima u kojima je na desetine građana lakše povrijeđeno, uglavnom od suzavca, uz petoricu policajaca. Oštećena su četiri policijska vozila, od kojih je jedno zapaljeno. Upotrijebljeni su suzavac i šok bombe, a u Zvečanu se čula pucnjava, dok su građani nakratko postavili barikade u Leposaviću.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR