25 °

max 25 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

25° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Konferencija o Ruđeru Boškoviću u EP-u, odbačeno srpsko svojatanje

Izvor: Ruđer Bošković ilustracija

Region

Comments 3

Konferencija o Ruđeru Boškoviću u EP-u, odbačeno srpsko svojatanje

Izvor: Hina/HRT

Autor: Antena M

  • Viber

Život i djelo hrvatskog naučnika, velikana i svestranog intelektualca Ruđera Boškovića bili su tema konferencije održane u Evropskom parlamentu u Briselu.

Okrugli sto o Ruđeru Boškoviću održan je na inicijativu Dubrovačko-neretvanske županije, a domaćin skupa bio je hrvatski zastupniku Evropskom parlamentu Karlo Ressler (HDZ/EPP). Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić je rekao da se Dubrovačani stalno pitaju jesu li se u dovoljnoj mjeri odužili Ruđeru Boškoviću, koji je pronio svijetom ime Dubrovnika i Hrvatske.

Istaknuo je da je veliki iskorak napravljen kada je aerodrom  u Dubrovniku nazvan po Ruđeru Boškoviću. Ruđer Josip Bošković, koji se rodio u Dubrovniku, 1711. a umro u u Milanu 787. bio je hrvatski matematičar, astronom, geodet, fizičar, pjesnik i filozof. Bio je sveštenik, pripadnik reda Družba Isusova, a najveći dio svog života proveo je u Italiji i Francuskoj.

Bošković je bio i diplomata, koji se zauzimao za neutralnost Dubrovačke Republike.


O njegovom naučnom opusu, pjesništvu i filozofiji govorili su naučnici i profesori Ivica Martinović i Stipe Kutleša, koji su dobar dio svojih karijera posvetili proučavanju ostavštine Ruđera Boškovića.

O njegovoj svešteničkoj ulozi i pripadnosti isusovačkom redu govorio je  Dalibor Renić, predsjednik Evropske konferencije isusovačkih provincijala. U ime Instituta Ruđer Bošković govorio je predsjednik upravnog odbora,  Marko Pavić.
Hrvatski velikani: Ruđer Bošković

Svi su se u svojim izlaganjima osvrnuli na neprestano srpsko posezanje i svojatanje Ruđera Boškovića

Kutleša tako kaže da Bošković nesumnjivo pripada i italijanskoj kulturi, u Italiji je proveo najveći dio života, ali da ga italijani ne svojataju. Isto tako ni Francuzi, čije je državljanstvo Bošković uzeo.

- Oni koji bi možda imali pravo svojatati ga, to ne čine, ali zato to rade u Srbiji, koja ne svojata samo Boškovića nego i cijelu hrvatsku književnost Dubrovačke Republike, rekao je Kutleša.

Srbija je 2021. donijela Zakon o kulturnom nasljeđu u kojem se među stare srpske knjige ubrajaju izdanja dubrovačke književnost koja pripadaju srpskoj i hrvatskoj kulturi zaključno s 1867. godinom. U Srbiji je pokrenuta kampanja ponosni na svoje srpsko, a u Crnoj Gori prošle godine osvanuli su  plakati na kojima su hrvatski velikani predstavljani kao Srbi, među njima i Ruđer Bošković, za kojeg oni tvrde da je bio Srbin katoličke vjere.

Župan Dobroslavić kaže da se velikosrpska politika, iako poražena u ratu, danas nastavlja pod imenom srpski svet. Oni svojataju dubrovačku književnost, čak i u zakonu. Dubrovnik nikada nije bio srpski, dubrovačka književnost nikada nije bila srpska, a Bošković nije bio Srbin, kaže Dobroslavić.

Dodaje da se postavlja pitanje može li Srbija ući u EU s takvim falsifikatom o srpskom karakteru dubrovačke književnosti, što su stavili i u zakon.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Elmosko

"Hrvatski" astronom rođen u vrijeme kada Hrvatska nije ni postojala.???E ova izjava spada u rubriku"tragikomično".Isto tako, Neandertalci mogu tvrditi da je Ruđer Bošković neandertalski naučnik jer je rođen na prostoru gdje su nekada, prije 40 0000 godina, živjeli Neandertalci.

roki

Neka ste im rekli. Mi nazalost jos nemamo snage ali brzo cemo...