24 °

max 24 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

24° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 14°

Petak

03.05.

17° / 10°

Subota

04.05.

21° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Helsinški odbor: Srbija nikad dalja od EU, pojačano nasilje, smanjena tolerancija

Region

Comments 0

Helsinški odbor: Srbija nikad dalja od EU, pojačano nasilje, smanjena tolerancija

Izvor: Autonomija

Autor: Antena M

  • Viber

Srbija je 2023. godine ostala daleko od opredjeljenja za članstvo u Evropskoj uniji, vlast je pokazala da ne radi na reformama niti na demokratizaciji društva, primijetan je sve veći uticaj Srpske pravoslavne crkve, istorijski revizionizam i smanjenje tolerancije, rečeno je na predstavljanju godišnjeg izvještaja Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko rekla je da se srpska vlast više ne trudi da ispuni bilo koji kriterijum EU za članstvo, već radi samo koliko je potrebno da ostane na evropskim fondovima.

„Srbija nikad nije bila dalja od evropskih vrijednosti. Decembarski izbori demonstrirali su suštinu režima i pokazali da neće birati sredstva za ostanak na vlasti. U 2023. godini rastakanje demokratskih vrijednosti je nastavljeno i pojačana je tendencija ka autoritarnosti. Od 2012. godine od kako je Srpska napredna stranka došla na vlast, Srbija živi u stalnoj napetosti i ne uspijeva da se demokratizuje“, rekla je Biserko predstavljajući osnovne nalaze izvještaja.

Ona je navela da su držanje nacionalnog pitanja kao centra politike, istorijski revizionizam, antijugoslovenstvo, promocija četništva kao i sprega režima sa kriminalom, uništili sve moralne vrijednosti društva.

Istakla je da je odnos SPC i SNS – odnos čvrste saradnje i ugrožava sekularnost karaktera države, dok crkva utiče na suženje ljudskih prava naročito kada je riječ o manjinama, a sa druge strane sve je manje tolerancije i pojačava se nasilje.

Biserko se osvrnula na primjer masovnih ubistava 3. i 4. maja prošle godine, ali istakla i „slučaj Banjska“, koji je, kako je navela, „dramatično promijenio odnos međunarodne zajednice prema Srbiji“.

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocijenio je da međunarodna zajednica prema slučaju Banjska može da pokaže neki nivo tolerancije zbog ideje stabilnosti Balkana, ali da bi za srpsko društvo trebalo da bude opomena i da se zapita „kako je moguće da imamo društvo koje toleriše paravojno organizovanje“.

Radić je dodao da ako neko donese odluku da primijeni vojnu silu, onda Vojska Srbije, BIA i MUP treba da reaguju.

„To radi država jer ima kontrolne mehanizme, a činjenica da postoje paravojne formacije pokazuje da je naša država u dubljoj krizi nego što se misli“, rekao je Radić.

On je istakao da je Vojska Srbije odavno politički servis, nema samostalnost, te da bi u društvu trebalo da postoji svijest šta i političar i vojnik smije, a šta ne smije ni da pomisli.

Radić je naveo da su osnovni problemi „poltroni u vojnom vrhu“, koji ne donose odluke ni o čemu, a oružje im se predstavlja kao „poklon političara“.

„Upotrijebiću izraz ‘generali od šper-ploče’, jednako bi bili funkcionalni da ih predstavljaju makete. Vojska više nema uticaj ni na jedno vojno pitanje. Na primjer politika je donijela odluku da se služi vojni rok, a sad se nameće da to kao Generalštab traži, pri čemu je jasno da ovi generali više vole profesionalce koji rade uvijek u strahu da li će im biti produžen ugovor“, rekao je vojni analitičar.

Kao drugi oslonac te situacije naveo je da je vojna služba bezbjednosti odavno potpuno partijska, te da svaku lošu informaciju proglasi za tajnu.

Na predstavljanju izvještaja bilo je riječi i o pokušaju uvođenja lošeg zakona o MUP-u, o tome da službe bezbjednosti nisu dovoljno kontrolisane kao i o katastrofalnom stanju u medijima i pritiscima na novinare.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR