18 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Američki ambasador na Kosovu uzvratio Hilu

Region

Comments 9

Američki ambasador na Kosovu uzvratio Hilu

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Americki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer odgovorio je svom kolegi u Beogradu Kristoferu Hilu, koji je sinoć rekao da je Srbija bliža NATO-u nego Kosovo.

- Osporavam one koji žele nekoga staviti ispred drugih na putu u NATO", rekao je Hovenijer.

On je izjavio da je politika SAD-a jasna u želji da svaka država može sama za sebe donositi odluke o savezima i organizacijama kojima se želi pridružiti.

Napomenuo je da zato SAD podržava Ukrajinu jer želi da ukrajinski narod odlučuje za sebe, a ne drugi.

Američki ambasador potvrdio je da je Kosovo odlučilo i želi ući u NATO.

- Učinićemo sve da podržimo ovo. SAD su uložile puno energije i vrlo su predane podršci Kosovu i Kosovskim snagama bezbjednosti u njihovoj tranziciji... Kosovo se suočava sa izazovom da ga neke zemlje NATO-a ne priznaju kao SAD -e i drugi partneri. Želimo vidjeti ovu promjenu. Želimo vidjeti napredak budućnosti Kosova u NATO-u. Kosovo je dobro usklađeno s NATO-om u smislu vrijednosti i institucija. Postoje problemi i pitanja koja treba riješiti", rekao je Hovenijer, koji je dodao kako očekuje da će Kosovo jednog dana postati punopravna članica NATO-a.

- Želim se suprotstaviti onima koji žele raditi usporedbe. Postoje značajne obaveze za unapređenje sigurnosti Kosova", naglasio je američki ambasador, a prenosi RKS.

Ovo je vrlo neuobičajena razmjena za americke ambasadore, a posebno imajući u vidu da ambasador Hil, slovi za najuticajnijeg američkog diplomatskog izaslanika u regionu Zapadnog Balkana.

Hill je prije nego što ga je predsjednik Bajden naimenovao na dužnost bio u diplomatskoj penziji, i ocjene su bile da je vraćen u diplomatiju zbog velikog iskustva u regionu kao i zbog toga što će imati odriješene ruke i da neće za svaku odluku tražiti saglasnost Stejt dipartmenta. Njegova neočekivana benevolentnost prema politici predsjednika Srbije Aleksandra Vučića iznenadila je mnoge a bila je i predmet kritika pojedinih posmatrača prilika na Zapadnom Balkanu.

https://rks.news/hovenier-responds-to-hill-i-contest-those-who-wish-to-place-someone-ahead-of-others-on-the-path-to-nato/

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

Ante

Žalosno za Zapad; Naime, izgleda da bi trebalo pitati Vučića - koliko li je platio za Hilla, Grenella i Varhelya?

Anon

Možda nije problem u Hilu? Možda je problem u beogradskoj vodi, možda ako popiješ dovoljno te vode izgubiš svu logiku i moralna načela. Ili je možda Hil počeo da gleda Pink, Happy i čita Informer pa, ne daj bože, povjerovao?

ANM

Valjda Hil više nikog dobronamjernog i dobromislećeg ne iznenađuje, on je na kraju karijere odlučio da bude na Zap. Balkanu ruski a time i srbski činbenik, kakva tuga i prljavština, valjda iz SAD ovamo neće više galamiti o korupciji