Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Damjanović: Institucije pale na ispitu; Ivanović: Ovo je nastavak državnog udara

| Postavio/la: Jelena Grbović

Akcenti iz "Žive istine"

Damjanović: Institucije pale na ispitu; Ivanović: Ovo je nastavak državnog udara

Slučaj "Atlas" je posljedica sistema gdje politika ima prednost nad strukom i gdje institucije ne rade svoj posao, smatra nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović. On je to kazao u emisiji "Živa istina", komentarišući stanje u bankarskom sektoru nakon stečaja u IBM banci i mogućeg stečaja u Atlas banci.

Potrebno je, kaže, da se mnogo objektivnije priča o nečemu što pogađa same građane i finansijski sistem.

“Uzroke i posljedice je teško raščlaniti. Slučaj Atlas je posljedica sistema gdje politika na svim poljima ima prednost nad strukom i gdje institucije ne rade svoj posao. Ogoljeno je da ovdje politika i politički dilovi imaju prednost. Problem je u primjeni zakona. Centralna Banka od 2011. pravi štetu jer ne sankcioniše promjene”, naveo je Damjanović.

Poslanik DPS-a Petar Ivanović smatra da cijela situacija ipak nije samo ljudski faktor.

“Ja mislim da je ovo mješavina problema. Pažljivo sam analizirao projekte Duška Kneževića, on se nije samo bavio bankarskim poslovima. On je bio vješt u manipulacijama i očigledno ima bogato iskustvo iz drugih zemalja. Probleme iz sfere ekonomije on prebacuje na politički teren. Njegov cilj je moralna diskreditacija Mila Đukanovića”, kazao je Ivanović u emisiji. 

Knežević je po sopstvenom priznanju, kako je kazao Damjanović, bio jedan od većih donatora DPS-a i na taj način je kupovao politički mir gradeći poslovni ambijent.

“Da bi govorili o činjenicama ja bih najradije kada bi Knežević mogao te činjenice da ispriča istražnim organima, ali kako vjerovati institucijama Crne Gore? Kako da u ovom ambijentu kada instutucije imaju problem da kvalifikuju djelo, napraviti ambijent da dođemo do činjenica? Mehanizam je podnošenje ostavke odgovornih u partijskom aparatu koji su dopustili da se partija nezakonito finansira”, naveo je Damjanović.

Ovdje očigledno imamo nekog (Kneževića), kako je kazao Ivanović, ko je imao bogato iskustvo u drugim zemljama koji je to iskustvo prenio u sistem koji se još nalazi u fazi tranzicije i gdje je iskoristio mogućnosti koje mu pružaju zakonska rješenja koja nijesu dovoljno precizna.

“Tužilaštvo se bavi postupcima o kojima govorimo. Apsolutno se slažem da bi pravi put bio da Knežević dođe u Crnu Goru i svoju nevinost dokazuje pred nadležnim organima” kazao je Ivanović.

Damjanović pak procjenjuje da u ovom trenutku Knežević ne bi imao elementarne uslove za fer suđenje.

“Neka se nađe mehanizam i način da se daju formalno pravne izjave tamo gde se Knežević nalazi da se na bazi tih izjava ovdje formira jedan ozbiljan slučaj pa da vidimo ko tu govori istinu”, kazao je Damjanović.

Ukoliko Knežević smatra da treba da spasi svoju banku put je, kako je kazao Ivanović, vrlo jednostavan.

“Ako nema namjeru da izvrši dokapitalizaciju onda ja u  potpunosti  razumijem trgovinu koju pokušava da napravi gradeći od sebe političu žrtvu”, smatra Ivanović.

Upitan da li vjeruje da je dokapitalizacija Atlas banke realna, Damjanović odgovara da je posrijedi kupovina vremena.

“Sa narušenom reputacijom banke i sa cifrom koja je data  i narušenim povjerenjem klijenata mislim da je suma nedovoljna i mislim da se radi o kupovini vremena. Dok traje period zamrznutih aktivnosti ne smijemo da gubimo iz vida da ogroman broj malih štediša pati. Rješenje bi bilo ili da se primijene mjere kako je nalagala Svjetska banka ili da se traži ozbiljna suma za dokapitalizaciju da se ta ponuda napravi od sadašnjih akcionara. Samo ne bih volio da se ovo pretvori u vezanu političku trgovinu”, kazao je Damjanović.

Kako kaže Ivanović, ne treba da se bavimo spekulacijama.

“Postoji korektna bankarska solidarnost u ovom momentu. Ne mislim da ima razloga za paniku. Knežević je prekršio pravila i treba da odgovara za ono što mu se stavlja na teret”, kazao je Ivanović.

Posljedice afere "Atlas", kako smatra Dmjanović, će tek da se pokažu.

“One su i ekonomske i političke prirode. Od povjerenja načina na koji funkcioniše bankarski sitem, do toga šta će reći strani investitori kada vide kakve su sprege sa politikom. To što su depoziti porasli desetak miliona to ne znači ništa, to je mogla država da uloži. Mišljenja sam da su institucije do kraja pale na ovom ispitu”, kazao je Damjanović.

Kada su posrijedi ekonomske posledice, kako je kazao Ivanović, u ovom momentu isplata teče po planu.

“Nijesam primijetio da postoji komentar negativne prirode. Deponenti šalju poruku da imaju povjerenje u bankarski sistem. Mislim da je građanima jasno da se teren glavne borbe vodi u zoni politike. Kada je neko vlasnik dvije banke i ponaša se na ovaj način on direktno upada u bankarski sitem Crne Gore kao i u finansijski sitem što se u nekim državama klasifikuje kao težak zločin. To je podrivanje države i neko bi možda rekao da je to nastavak državnog udara”, kazao je Ivanović.

Kada je posrijedi poziv na proteste štediša IBM banke, Damjanović smatra da u svakom trenutku treba da se vodi računa o deponentima.

“Ne znam ko je organizator. Cilj je da se deponentima ove dvije banke u najkraćem roku ostvare njihova prava. Sve mimo toga, spinovanje ili pokušaj da se zloupotrijebe, podržati neću”, naveo je Damjanović.

Ivanović kaže da je protiv takvih poziva jer, kako dodaje, u njima vidi političku notu.

“Koga poziva Knežević? Deponente čiji je novac uložio za propale projekte?”, upitao je Ivanović.

Upitani da imaju svoj novac u nekoj od crnogorskih banka da li bi podigli novac ili bi mirno spavali znajući da je na sigurnom, oba poslanika su se složila da imaju povjerenje u bankarski sistem Crne Gore.

"Da imam štednju, ne bih je povlačio nego bih je ostavio", kazao je Damjanović.

"Naravno da bi položio sredstva u neku od banaka koja sada posluje u Crnoj Gori", naveo je Ivanović.

Upitani hoće li biti vanredne sjednice povodom afere “Koverta”, Damjanović je kazao da je podržao inicijativu.

“Potpisi su pribavljeni. Očekujem da DPS učestvuje, a ako se ne odazovu poslaće lošu političku poruku”.

DPS, kako je kazao Ivanović, nema razloga da se pribojava bilo koje teme.

“Postoje različiti načini razgovora u parlamentu i onog momenta kada inicijativa bude zvanično procesuirana, DPS će se aktivno odrediti po tom pitanju”, zaključio je Ivanović.

Komentari

Tesla,

@danilo s. Bas tako. I sto rece Liberal : Damjanovic svojim stavom samo stvara uslove za dalje aktivnosti iz oktobra 2016. Nemogu da shvatim ove politicare: zar je fotelja toliko bitna pa makar zavili drzavu u crno?

Udar drzavni,

Drzavni udar se nastavlja i dalje od DPS to je prava istina a sve ovo sto izmisljaju cim zagusti DPS i kada se uhvate u kriminalne radnje skrecu paznju lazu narod panice ih dabi sacuvali svoja ledja i sakrivali se iza kao izdajnika i drzavnog udara ovo je smijesno i mala djeca bih se najmijala bruka

danilo s.,

Ovo je jedan od prelomnih trenutaka kada valst mora da dokaže da je vlast. Odnosno, da skupi sve snage svojih institucija da se izbori sa ovim nametnutium haosom. g. Damjanović je odavno dokaz da je svaki veliko-srbin (svaki nacionalista) mali-čovjek. U sustini to je ideologija rasizma i mržnje.

Liberal,

Ovo što radi Damjanović je stvaranje uslova za nastavak državnog udara. To mu je i primarni cilj, jer je njegova inicijativa za plaćanje nadoknada za majke bila preteča rušenja CG. To i sada radi drugim sredstvima, a namjera je od početka ista.

Ostavi komentar

0/300