14 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Komisija Ministarstva kulture - sporan citat o Ivanu Crnojeviću

Društvo

Comments 1

Komisija Ministarstva kulture - sporan citat o Ivanu Crnojeviću

Izvor: Dan/rtcg.me

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Komisija Ministarstva kulture, koja daje saglasnost na program podizanja spomen-obilježja, traži od Glavnog grada da iz dokumenta o podizanju spomenika Ivanu Crnojeviću, izbaci citat istoričara Dragoja Živkovića.

U tom citatu, kako piše Dan, Ivan Crnojević se u više navrata naziva gospodarom Crne Gore, a ne Zete dok se u odluci navodi "Ivan Crnojević, najistaknutiji vladar treće crnogorske dinastije, gospodar Zete od 1465. do 1490. godine i osnivač Cetinja".

Kada je preuzeo dužnost gospodara Crne Gore... počinje sporni citat. Stav Ministarstva saopštila je Ana Medigović, v.d. sekretara za kulturu i sport, na jučerašnjoj sjednici Odbora za društvene djelatnosti, međuopštinsku i međunardonu saradnju.

"Imali smo sugestiju predsjednika komisije koja daje saglasnost na program podizanja spomen-obilježja, a koja se odnosi na biografiju Ivana Crnojevića. Sugerisano je da iz trećeg pasusa izbacimo citat, da ga modifikujemo te da skratimo navode koje smo koristili za biografiju", saopštila je Medigović.

Predsjednik odbora Vladimir Vojinović saopštio je da se ne raduje sugestiji Ministarstva kulture.

"Ovo je moj lični stav, nekog ko poštuje djelo Dragoja Živkovića i za kojeg smatram da je jedan od utemeljivača savremene Crne Gore. Budući da sam profesor, nisam od onih koji bi modifikovali citate, ali ono što smo dužni da učinimo, poštujući zakone, uradićemo", naveo je Vojinović.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Labud Dabanović

Treba izbačit dvovjekovne 'citate'/brda lažnih knjiga/ svih istoričara koji petovjekovnu raju/milet i njeno potomszvo ubrajaju u nasljednike srpskog naroda kojeg su s Turcima istračili.Pa ih još i 15 generacija umnožavalo tursko podaništvo.Pa današnji 'Srbi' mogu bit samo Srbi otrcana srpstva.