16 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Predata peticija za donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Izvor: Foto: Screenshot Youtube

Društvo

Tag Video
Comments 2

Predata peticija za donošenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Izvor: Mina

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Građanska organizacija Amanet predala je Skupštini Crne Gore peticiju sa skoro deset hiljada potpisa radi donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja o pravnom položaju vjerskih zajednica.

Ana Vukotić, predśednica savjeta Amaneta, saopštila je da je sakupljeno 9840 hiljade potpisa, od čega 7.268 svojeručnih, a 2.572 elektronskih potpisa u prilog donošenju novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori. 

“Aktivnost Amaneta podržali su crnogorski građani svih vjeroispovijesti i ova peticija ujedinila je sve dobromisleće ljude, kojima je Crna Gora na srcu, njena multikulturalnost i multikonfesionalnost”, rekla je Vukotić.

Ona je podśetila da su prije više od godinu pokrenuli peticiju, sa zahtjevom da se donese novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti, pod nazivom “Za ukidanje svih nezakonitih upisa Srpske pravoslavne crkve nad crnogorskim manastirima i crkvama i vraćanje u vlasništvo državi Crnoj Gori”.



“S obzirom da je u međuvremenu urađen Prijedlog zakona, koji je dobio i pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, koji je sada u skupštinskoj proceduri, podnoseći prikupljene potpise možemo konstatovati da je naš cilj ispunjen i da slijedi postupak njegovog usvajanja, primjene i ostvarivanja ciljeva zbog kojih je inicirano njegovo donošenje”, navela je Vukotić.

Podnoseći i formalno predajući potpise, iz Amaneta žele da zahvale građanima koji su podržali peticiju jer, kako ističe Vukotić, crnogorske manastire i crkve gradili su Crnogorci i svi građani Crne Gore na svojoj zemlji i u svojoj državi.


“Stoga oni prevashodno pripadaju državi, odnosno građanima Crne Gore, a ne stranim državama i pojedinim subjektima, koji zloupotrebom crnogorske kulturne baštine i kulturnih dobara narušavaju međunacionalni, međureligijski i međudruštveni sklad u Crnoj Gori”, rekla je Vukotić.

Vukotić je kazala da očekuje da će Skupština usvojiti zakon i da će onda viđeti šta sa njegovom primjenom.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Crnogorski pecat

Konacno da se CPC vrati na mjesto koje joj tradicionalno pripada u kulturi i duhovnosti Crne Gore i Crnogoraca. NEMA IDENTUTETA VRNE GORE BEZ CPC NA NJENOM DUHOVNOM CELU I U NJENIM VJEKOVNIM HRAMOVIMA. Necemo dozvoliti da ovaj Zakon ne uspostavi nasu crkvu na mjesto koje joj pripada. Zaista ne.