8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bahrein ili Srbija, ministarki Bratić je svejedno; Dogodine u Rusiji sa zastavom CG

Društvo

Comments 7
MPNKS

Bahrein ili Srbija, ministarki Bratić je svejedno; Dogodine u Rusiji sa zastavom CG

Autor: Antena M

  • Viber
Ministarka prof. dr Vesna Bratić na Forumu je pobrala simpatije mladih iz čitavog svijeta. Nakon njenog govora, svi su željeli da pričaju sa njom i da se slikaju

"Svim pomenutim saradnicima je prestalo angažovanje zbog isteka ugovora ili na njihov lični zahtjev." To je odgovor iz Kabineta ministarke Vesne Bratić na pitanje Antene M zašto je za nepunih deset mjeseci, koliko je na funkciji, otpustila ili prekinula saradnju sa čak petnaest saradnika, od vozača do generalnog sekretara, iako ih je sve sama odabrala?

Na dio pitanja da li su posrijedi propusti u radu ili razlozi lične prirode, odgovor je izostao.

Ministarka Bratić negirala je tačnost naših saznanja da je izjavila kako joj je stresno da radi u Kabinetu u Ul. Vaka Đurovića b.b. pa se stoga preselila u kabinet u zgradi "Vektra". Takođe, tvrdi da kabinet u kojem je sada "nije adaptiran, u istom je stanju u kakvom je bio ranije."

Zanimala nas je i mamutska posjeta delegacije MPKNS sa ministarkom na čelu, Rusiji i Švajcarskoj?

"Ministarka Bratić je bila u zvaničnoj posjeti Rusiji, i to Orenburgu i Kazanju, kao i u zvaničnoj posjeti Švajcarskoj, i to Bernu. Delegaciju su činili: ministarka Bratić, državna sekretarka Milica Kadović i v.d generalnog direktora Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova i međunarodnu saradnju Goran Drobnjak. Izvještaj o kompletnoj posjeti nijesmo u mogućnosti da vam dostavimo prije nego što ga usvoji Vlada", odgovor je Kabineta MPNKS.

Na naše pitanje da li je u redu trošiti novac građana Crne Gore na ovako dug boravak i najelitnije hotele, Kabinet Vesne Bratić odgovara:

"Svaki državni posao koji je u interesu građana, ne da ima opravdanje, već je neophodan. Rad Ministarstva je javan, te ćemo, kroz seriju intervjua koje će uskoro imati v.d generalnog direktora Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova i međunarodnu saradnju Goran Drobnjak, javnosti detaljno obrazložiti sve naše uspjehe i postignuća u Rusiji i Švajcarskoj. Naknada za ova putovanja je obračunata u skladu sa zakonom."

Da je i sama ministarka trijumfalno okončala posjete inostranstvu, naročito onu Rusiji, saznajemo iz našeg upita o kontroverznom fotografisanju sa zastavom Srbije, u Orenburgu!

"Nakon medijskih natpisa, ministarka je okarakterisana kao skandalozna jer je kao predstavnik Crne Gore pristala da se slika sa mnogim mladim ljudima koji su učestvovali na Međunarodnom Forumu mladih u Orenburgu. Ministarka prof. dr Vesna Bratić na Forumu je pobrala simpatije mladih iz čitavog svijeta. Nakon njenog govora, svi su željeli da pričaju sa njom i da se slikaju - mladi iz Bahreina, Belgije, Rusije, susjedne Srbije i mnogih drugih zemalja. Zanimljivo je da na fotografiji koju su objavili pojedini portali najveću pažnju zauzima zastava Srbije, što nećemo posebno komentarisati. Znamo vrlo dobro kakva se namjera krije iza pominjanja zastave naše susjedne i prijateljske zemlje, ali želimo da istaknemo da ministarka Bratić ima isti odnos prema svima i ne pravi selekciju zastava i ljudi sa kojima će da se slika. Da li je to Srbija, Bahrein, Belgija ili neka druga zemlja - sasvim je nevažno. Važno je, a to građani najbolje znaju, da je jedina zemlja koju je delegacija predstavljala Crna Gora, a kako na Forumu nije bilo mladih iz Crne Gore, ta slika je izostala."

Iz nastavka odgovora na pitanje Antene M zaključujemo da će već naredne godine na Međunarodnom Forumu mladih biti i - mladih iz Crne Gore. Tako da će ministarka Bratić imati priliku da se fotografiše i sa zastavom države koju predstavlja. 

"Već naredne godine očekujemo da će Crna Gora imati svoje predstavnike mladih na Forumu u Rusiji. MPNKS u svojim saopštenjima nije željelo isticati pažnju koju je privukla naša delegacija na svim nivoima, a posebno kod studenata, što je za ministarku prof. dr Vesnu Bratić, kao univerzitetskog profesora, dokaz kvaliteta kada je u pitanju rad ovog Ministarstva" , poručuju iz Kabineta MPNKS.

Na naše pitanje da li je ministarka demonstrirala odgovoran odnos tako dugim izbivanjem iz Crne Gore u situaciji "kad broj zaražene djece i nastavnika u školama rapidno raste", odgovor je stao u jednu rečenicu:

"O opštem zdravlju građana vode računa Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje."

Daleko inspirisaniji i opširniji u Kabinetu ministarke Bratić bili su u odgovoru na pitanje koje nijesmo postavili. No, i taj "bonus" sadržaj jako je zanimljiv i slikovit, pa ga prenosimo integralno (bez gramatičkih intervencija, kako bi bio još slikovitiji):

"Kao što se može primijetiti, Vaše informacije su zapravo dezinformacije. To što članke bazirate na pričama nekolicine zaposlenih u MPNKS je, u najmanju ruku neobično. Njihova imena znamo ali im dopuštamo jer je to demokratija a oni ne štete. Naprotiv, omogućavaju nam širi prostor u Vašem mediju, na čemu smo Vam zahvalni.

Prije dva mjeseca, kada vas je „izvor“ iz MPNKS još jednom dezinformisao nakon posjete naših saradnika Francuskoj, mi smo Vam, kao transparentno Ministarstvo, odgovorili na svako postavljeno pitanje, poslavši vam i informaciju o svim troškovima naših saradnika, kako biste i vi, a prije svega građani, vidjeli da ne krijemo ništa i da ćemo uvijek biti u službi svih građana Crne Gore i raditi u njihovom interesu.

Tada nismo dobili odgovore na pitanja koja smo postavili. Ne sumnjamo da vi, kao ozbiljan medij, koji je prethodnih 30 godina prisutan na medijskoj sceni Crne Gore, sa „pouzdanim“ izvorima, možete da pomognete svima nama u zajedničkom pronalaženju odgovora na navedena pitanja, te vam ih, iz tog razloga, šaljemo ponovo.

Naime, željeli bismo da, uz vašu pomoć, saznamo i upoznamo crnogorsku javnost sa tim kako je bivši ministar kulture Aleksandar Bogdanović raspoređivao milionske iznose javnim ustanovama preko „Konkursa za kulturnu baštinu“, što je suprotno Zakonu o kulturi? Kako je bivša Ministarka nauke Sanja Damjanović potrošila 50 000 € za dva dana tim bildinga u hotelu Splendid? Kako je bivši ministar Damir Šehović za četiri godine svog mandata za troškove reprezentacije, službenih putovanja, ugovora o dopunskom radu, iz budžetskih sredstava potrošio 701.302,99€ ? Prosječno se trošilo po 175.302 € godišnje.

Nadamo se da ćete ova pitanja poslati na „prave adrese“ i odgovore objaviti na vašem sajtu u najbržem roku, kako bi naši građani bili upoznati sa tim gdje se trošio njihov novac i kako je „radila“ prethodna Vlada. Ovo je samo dio nepočinstava, a kada kao profesionalci ispratite ovo, objavićemo i ostalo. Takodje, očekujemo da naša izjašnjenja na vaša pitanja nećete kratiti i provlačiti kroz druge tekstove, već biti objektivni i suočiti sebe i javnost sa istinom."- piše nam Kabinet MPNKS.

Suočavanje sa istinom, međutim, izgleda ovako: Ministarstvo Vesne Bratić NIKAD nije odgovorilo Anteni M na pitanje o troškovima boravka delegacije na Filmskom festivalu u Kanu! Možda se još čeka usvajanje i toga izvještaja na Vladi?

Strpljenje i ljubaznost tradicionalne su vrline novinara Antene M, zato pozivamo prof. dr Vesnu Bratić da, kad jednoga dana Vlada usvoji izvještaje o putovanjima u Kan, Istanbul, Ženevu, Orenburg... specifikaciju troškova dostavi našoj redakciji, preciznu i razvrstanu po stavkama: avio-karte, hotelski smještaj, dnevnice, korišćenje specijalnih servisa... da mi to lijepo objavimo, služeći pravu javnosti da zna. 

Bilo bi dobro da se to desi prije nego Antena M stvarno napuni 30 ljeta, pošto nam je trenutno tek 27.

Do tada, na kraju, a, zapravo, najvažnije: ministarki Bratić želimo puno neuspjeha u lovu na izvore Antene M. Nadamo se da sumnjive neće ispitivati po srednjovjekovnim obrascima, dovoljno je što naše obrazovne, naučne i kulturne institucije pripodobljava manastirskim standardima. 

U iščekivanju podataka o potrošenim parama, a uz zahvalnost za odgovore na naša postavljena i nepostavljena pitanja, Antena M ministarki Vesni Bratić želi puno sreće u očuvanju apostolskog statusa prilikom najavljene rekonstrukcije Vlade premijera Zdravka Krivokapića. 

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Anthropos

Logično je što su privremeno sklonili Bratićku-4 iz CG - dok se ne stiša bruka oko otpuštanja više stotina direktora škola. Postalo je besmisleno pratiti propuste i greške u koracima ove vlade (posebno Bratićke). Ako danas učine jednu grešku, sutra će dvije - sve do konca geometrijske progresije.

Vanja

Gospodja ne shvata da joj platu daju gradjani i da je duzna da konkretno odgovara na postavljena pitanja novinara. Ovo sto smo procitali je ispod svakog nivoa, pogotovo jedne ministrice za kulturu. Nije tu da se nadmudruje sa novinarima, nego da radi posao za koji je placena i nama polaze racune.