16 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kavarić o velikom kašlju: Podaci su zabrinjavajući, ako u porodici imamo bebu - ugrožena je ona

Društvo

Comments 0

Kavarić o velikom kašlju: Podaci su zabrinjavajući, ako u porodici imamo bebu - ugrožena je ona

Autor: Antena M

  • Viber

Gostujući u Jutarnjem programu TV E, predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju Nebojša Kavarić, je poručio da zabrinjava rast oboljelih i apelovao na roditelje da vakcinišu djecu jer je to jedini način prave zaštite.

Podsjećamo u Crnoj Gori je od početka novembra registrovano 452 slučaja obolijevanja građana, a najveći broj je uzrasta od 11 do 15 godina.

"Sve brojke za oboljenja koja se inače nijesu pojavljivala i koja su sesporadično znala pojaviti u regionu i kod nas su značajne. Krajem novambra je bilo 60-ak inficiranih na nivou Cmre Gore. Brojka od 452 osobe je sada negdje malo i iznad toga", ističe Kavarić. 

Od te brojke, kako kaže, polovina su djeca uzrasta od 11 do 15 godina.

"Druga grupa su osobe od 26 do nekog uzrasta. Ono sto nas najviše interesuje je to što je 50-ak je djece od godinu do pet. Takođe i novorođenčadi i o dojčadi, beba u uzrastu do godinu dana je 14. Niko od njih nije hospitalizovan. U prosjeku na svakih 100 hodpitalizovanih beba do godine dana imamo po jedan smrtni slučaj. Podaci su zabrinjavajući i trebaju da nas stimulišu da odvedemo dijete što prije na vakcinaciju, jer je efikasnost značajna i to je najbolji način za sprječavanje pojave pertusisa", kazao je Kavarić. 

Majka, pojašnjava Kavarić, ne može zbog raznih imunoloških okolnosti prenijeti imunitet nasvoju bebu.

"Jedini način na koji bi ona mogla da prenese imunitet je vakcinacija majki, trudnica u zadnja tri mjeseca trudnoće. Ta vakcina će biti dostupna u Crnoj Gori po informacijama Instituta za javnozdravlje u toku ove godine<", kaže Kavarić. 

Bebe su, pojašnjava Kavarić, sada potpuno nezaštićene kada je pertusis u pitanju.

"Nakon pet godina od vakcinacije može ponovo doći do obolijevanja od pertusisa. Skoro 90% oboljelih u Crnoj Gori su ili nevakcinisani, ili je od zadnje vakcine prošlo više od pet godina. Fokus zdravstvene struke je ipak na bebama do godinu dana, jer su one najugroženije", kazao je Kavarić. 

Doktor skreće posebnu pažnju roditeljima.

"Ako u porodici imamo bebu - ugrožena je ona, a ne oni koji imaju trenutno pertusis. Mogu da ga imaju, a da nisu svjesni ako se ne dijagnostifikuje. Ističem da ne treba čekati da vidimo šta će biti, kada je u pitanju pertusis - jer nije ništa dobro. Treba odmah otići kod svog pedijatra i čitati informacije na relevantnim sajtovima, prije svega je to sajt Instituta za javno zdravlje", poručuje Kavarić. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR