15 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MKM: Posvećeni smo promociji medijske pismenosti

Društvo

Comments 0

MKM: Posvećeni smo promociji medijske pismenosti

Autor: Antena M

  • Viber

Međunarodni dan sigurnijeg interneta je prilika da zajedno sagledamo izazove sa kojima se suočavamo u digitalnom prostoru i promovišemo odgovorno ponašanje na internetu, saopšteno je iz Ministarstva kulture i medija.

"U okviru Ministarstva kulture i medija, posvećeni smo promociji medijske pismenosti, sajber bezbjednosti i odgovornom korištenju digitalnih medija.

U skladu sa ovim, Ministarstvo kulture i medija želi istaći ključnu ulogu medijske pismenosti u promovisanju bezbjednog i odgovornog online ponašanja", navodi se u saopštenju. 

U svijetu koji, kako kažu, se sve više oslanja na digitalne medije i tehnologije, važno je da svaki pojedinac, bez obzira na uzrast, bude osposobljen da kritički procjenjuje informacije koje konzumira, prepoznaje lažne vijesti i razumije kako da zaštiti svoje podatke na internetu.

"To je osnova medijske pismenosti - sposobnost da se prepoznaju, analiziraju i evaluiraju informacije koje dolaze putem različitih medijskih kanala.

Medijska strategija, koju smo nedavno usvojili, stavlja naglasak na jačanje medijske pismenosti među građanima i predstavlja sveobuhvatan okvir za promociju kritičkog razmišljanja, razvoj digitalnih vještina i prevenciju digitalnog nasilja", kaže se u saopštenju.

Ovim strateškim dokumentom, ističu, predviđen je set aktivnosti usmjeren na jačanje medijske pismenosti, kao što je formiranje Nacionalnog savjeta za medijsku pismenost kako bismo uspostavili sistemsko planiranje i praćenje aktivnosti za unaprjeđivanje medijske pismenosti.

"Takođe predvidjeli smo i analizu nivoa medijske pismenosti po ciljnim grupama, izradu višegodišnjeg plana, obuke za donosioce odluka i medije te evaluaciju programa u školama.

Predviđene su i inicijative za uvođenje predmeta medijska pismenost u sve srednje škole, modula na Filološkom i Filozofskom fakultetu te obuka za učitelje. Takođe, planira se analiza potreba za obukom istraživača iz medijske pismenosti u visokoškolskim institucijama.

Uz to, Ministarstvo kontinuirano radi sa relevantnim institucijama implementaciju najboljih praksi na jačanju otpornosti digitalne infrastrukture i prevenciji sajber napada.

Uz zajednički angažman i odgovorno ponašanje, možemo stvoriti internet koji nije samo bezbjedan, inkluzivan i inspirativan za sve, već i jedan od najvažnijih alata za informisanje, komunikaciju i razvoj društva. Kroz kontinuirano ulaganje u medijsku pismenost, možemo osnažiti ljude da budu kritički mislioci i aktivni učesnici u digitalnom svijetu. Samo tako možemo ostvariti pun potencijal interneta kao prostora gdje se slobodno izražavamo, razmjenjujemo ideje i gradimo bolju budućnost", zaključuju u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR