20 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 14°

Petak

03.05.

17° / 10°

Subota

04.05.

21° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Savjet za građansku kontrolu: Pažljivo pratimo slučaj Vukovića, šefa Šaranovićevog obezbjeđenja

Izvor: Cetinjski list

Hronika

Comments 0

Savjet za građansku kontrolu: Pažljivo pratimo slučaj Vukovića, šefa Šaranovićevog obezbjeđenja

Autor: Antena M

  • Viber

Savjet za građansku kontrolu rada policije pažljivo prati slučaj policijskog službenika Vuka Vukovića koji je angažovan i na neposrednim poslovima rukovođenja obezbjeđenjem ministra unutrašnjih poslova Crne Gore - poručili su oni u saopštenju.

Kažu da se, poštujući profesionalni integritet i autonomiju svih onih koji brinu o koordinaciji rasporeda ovih poslova i zadataka unutar Uprave policije, Savjet do sada nije javno oglašavao cijeneći da je tim povodom iznio jasne ocjene kroz zaključak usvojen još 29. jula 2021. godine.

- U Savjetu je posebno vladalo uvjerenje da će se, zbog interesa javnosti, u odnosu na gospodina V.V. saopštiti podaci koji govore o iskazivanju žaljena u odnosu na dogođeno, korektivnom ponašanju, neophodnim dodatnim obukama koje je u međuvremenu pohađao posebno onih koje se odnose na poštovanje ljudskih prava, integriteta ličnosti i (samo)kontroli. Međutim, sve je to izostalo - istakli su u saopštenju, prenosi Pobjeda.

Savjet ukazuje da svaki građanin, kod primjene policijskih ovlašćenja, ima pravo da se prema njemu postupa sa dostojanstvom, odgovorno i sa poštovanjem, bez obzira što mu se stavlja na teret ili sa čim se dovodi u vezu.

- Nažalost, nikada se neće moći eliminisati potreba da službenici koriste sredstva prinude, ali je važno kroz insistiranje na obukama, razvijanju vještina i kontroli bijesa da upotreba sile bude uvijek opravdana i srazmjerna. Savjet je, kroz neposredno obraćanje ministru Danilu Šaranoviću, ukazao da bi insistiranje na konkretnom kadrovskom rješenju moglo nepovoljno da se odrazi na međunarodni ugled Vlade i resornog ministra, ali i na saradnju sa organizacijama civilnog društva, koja je važna i neophodna - naveli su oni.

Savjet je javno objavljujući snimak postupanja ocijenio da je u konkretnoj policijskoj intervenciji na Cetinju došlo do potpuno neosnovane i očigledne prekomjerene upotrebe sile od strane policijskog službenika.

- Njegovo neprofesionalno postupanje se registruje od 10 sekunde sve do 19 sekunde trajanja video zapisa. U daljem neprofesionanom postupanju policijskog službenika je zaustavio njegov kolega što je takođe očigledno na snimku - dodali su oni.

Snimak dostupan ovdje:

- Nije dobra poruka da policajci koji zloupotrebljavaju moć i ovlašćenja, optuženi i osuđeni za zlostavljanje građana, bez korektvnih mjera i dodatnih obuka, napreduju u karijeri ili uživaju posebno povjerenje donosilaca odluka. Savjet će preporučiti da se sudske presude, ocjene i preporuke unutrašnje i građanske kontrole policije i Ombudsmana povodom zlostavljanja, kao i snimci koje posjeduju javnost i mediji više i praktičnije koriste u policijskim obukama - zaključili su.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR