20 °

max 25 ° / min 17 °

Nedjelja

19.05.

25° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 17°

Srijeda

22.05.

20° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 14°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusi danas ‘priznali autokefaliju’ Makedonskoj crkvi, koja još nema kanonski tomos od Vaseljenske patrijaršije

Religija

Comments 3

Rusi danas ‘priznali autokefaliju’ Makedonskoj crkvi, koja još nema kanonski tomos od Vaseljenske patrijaršije

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Sveti Sinoda Ruske pravoslavne crkve, po saslušanom izvještaju patrijarha Kirila Gundjajeva, kako se navodi, „o davanju autokefalnosti Makedonskoj pravoslavnoj crkvi – Ohridskoj arhiepiskopiji (MPC-OA) od strane Srpske pravoslavne crkve (SPC), odlučio je da MPC-OA prizna za autokefalnu sestrinsku crkvu, upisujuci naziv njezina predstojatelja, Njegova blaženstva arhiepiskopa ohridsko-makedonskoga Stefana, u sveštene diptihe” — objavljeno je danas u Moskvi.

 „Članovi Sinoda su izrazili nadu da će najmlađa u porodici autokefalnih pravoslavnih crkava, MPC-OA, čvrsto čuvati svetu pravoslavnu veru u čistoti i cjelovitosti i čuvati vjernost pravoslavnom kanonskom predanju”.

 „Učesnici sastanka odlučili su i da o odluci Sv. Sinoda obavijeste Njegovu svetost patrijarha srpskoga Porfirija i Njegovo blaženstvo arhiepiskopa ohridsko-makedonskoga Stefana”, navedeno je.

 Međutim, ovako NEKANONSKO „priznanje” MPC-OA možda će samo otežati Makedoncima da od Vaseljenske patrijaršije dobiju kanonski tomos o autokefaliji.

 Niti Ruska crkva, niti prethodno SPC, po kanonima i sveštenoj praksi ne mogu da odobravaju autokefaliju, za koju je jedno nadležna — Vaseljenska patrijaršija.

 Očigledno koordinisano, srpsko-rusko „priznanje autokefalije” MPC-OA — koju su prethodno decenijama neosnovano nazivali „raskolnicima” — dio je širih globalnih nastojanja Kremlja da delegitimiše Vaseljensku patrijaršiju i poništi joj drevne kanonske prerogative.

 Vaseljenski patrijarh Vartolomej je 11. juna o.g. na svečanome toržestvu u jednoj od stavropigija u Carigradu, uručio patrijaršijsku i sinodsku odluku Vaseljenske patrijaršije od 9. maja o.g. o primanju u liturgijsko i kanonsko jedinstvo Ohridske arhiepiskopije (bivše MPC-OA), a na osnovu koje je s jerarhije, naroda i države Makedonije skinuta anticrkvena stigma SPC iz 1967. da su Makedonci „raskolnici”.

 Ohridska arhiepiskopija (MPC-OA) je 6. juna o.g. se i zvanično oglasila, navodeći, „biranim riječima”, da navodni „tomos”, koji je njezinim predstavnicima dan ranije u Beogradu ispred Crkve Srbije uručio Porfirije Perić, NE SMATRA VALIDNIM, te da pravi, kanonski tomos o autokefaliji za Crkvu Makedonije očekuje od Vaseljenske patrijaršije.

 U izjavi, objavljenoj na zvaničnome sajtu, iz kabineta arhiepiskopa Stefana Veljanovskog, suprotno tvrdnji SPC, ne navode da im je u Beogradu 5. juna o.g. uručen „tomos”, nego da im je SPC izdala zvanični dokument, kao SVOJEVRSNU PREPORUKU kojom se MPC-OA predstavlja Vaseljenskoj patrijaršiji kao spremna i dostojna autokefalnosti.

 Vaseljenska patrijaršija je 9. maja o.g. uvažila apelaciju iz jerarhije Śeverne Makedonije i saopštila da ih vraća u kanonsko i liturgijsko jedinstvo isključivo pod drevnim nazivom OHRIDSKA ARHIEPISKOPIJA, bez odrednice i derivata „Makedonija”, tj. nikako pod nazivom MPC-OA, kako sada „velikodušno” prema Makedoncima forsiraju crkve Srbije i Rusije.

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Zhika Kuzmanovski

Ovo nije pravno izdrzano a je politicki pohvalno. Pravno nije izdrzano zato sto niti Vaseljenska, kao ni Srpska pa i Ruska crkva nemaju pravo PRIZNAVANJA zato sto taj cin nema pravni osnov u kanonima kao megunarodnom pravnim verskim normama. Ovo je samo PRIHVATANJE realnosti.

Inkvizitor

Ova dva mracna srednjovekovna tipa,rani srednji vijek su trenutno nJopasniji ljudi za covcanstvo nase planete.Frankestajni.!!!

jaja

Ovo je upozorenje Srbiji zbog kritika upućenih Lavrovu