14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Krivični postupci zbog negiranja nacije, jezika i nezavisnosti države

Religija

Comments 2

Krivični postupci zbog negiranja nacije, jezika i nezavisnosti države

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Ukrajinska služba bezbjednosti (SBU) objavila je danas da je tokom nekoliko novih racija u prostorijama Ukrajinske pravoslavne crkve (Moskovske patrijaršije) pronašla literaturu koja negira postojanje ukrajinskoga naroda, ukrajinskoga jezika, kao i pravo Ukrajine na državnost, i, naprotiv, naglašava da su to „vještačke tvorevine”.

U današnjem saopštenju, SBU dodaje da je „pronašla i brošure i knjige ksenofobičnog i mrziteljskoga sadržaja s uvrjedljivim fikcijama o drugim nacionalnostima i religijama; većina literature je autorstvo ruskih ličnosti koje su objavili ruski izdavači”.

Sve ovo su materijalni dokazi za otvaranje krivičnoga postupka po čl. 161 Krivičnog zakonika Ukrajine (povreda ravnopravnosti građana u zavisnosti od njihove rasne, nacionalne, regionalne pripadnosti, vjerskih uvjerenja, invaliditeta i po drugim osnovama).

„Trenutno su svi predmeti upućeni na relevantne nezavisne ekspertize. Na osnovu rezultata ovih uviđaja biće preduzete dalje procesne radnje”, naglašava SBU.

I prethodnih dana, SBU je objavljivala da je u sklopu kontraobavještajnih racija protiv ruskih špijuna u prostorijama UPC (MP) — jerarhije mitropolita Onufrija Berezovskog koja je 27. maja o.g. samoproglasila navodnu nezavisnost od Moskovske patrijaršije — takođe pronašla pro-rusku literaturu, falsifikovana lična dokumenta, milione gotovine, ali i „sumnjive" državljane Ruske Federacije…

Procjenjuje se da je trenutno stotinjak klirika UPC (MP) pod krivičnim optužbama, uključujući i one za veleizdaju (čl. 2 st. 111 Krivičnoga zakona Ukrajine), tj. za kolaboraciju s ruskim okupatorom.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

gost

Jos jedan dokaz da je srpski svet baziran na ruskom svijetu. I nama spc negira naciju, jezik i nezavisnost drzave, postojanje cpc, istoriju...