16 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Orthodox Times: Ekstremisti Crkve Srbije nadmašili i Moskovsku patrijaršiju

Religija

Comments 3

Orthodox Times: Ekstremisti Crkve Srbije nadmašili i Moskovsku patrijaršiju

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: V.J.

Ekstremnim saopštenjem, slično nije izdala ni Moskovska patrijaršija, patrijarh Srbije g. Porfirije osuđuje odluku ukrajinskih vlasti da raskinu ugovor o davanju na korišćenja dijela Kijevo-pečerske lavre jerarhiji pod mitropolitom Onufrijem Berezovskim (Moskovska patrijaršija) — piše „Orthodox Times” (orthodoxtimes.gr).

Ovaj vjerski portal, blizak Vaseljenskoj patrijaršiji, dugo godina podržavao je Crkvu Srbije — uključujući i tzv. litije njezina ogranka u Crnoj Gori. Sada osuđuje obraćanje patrijarha Srbije Porfirija Perića, koji je nedavno objavio da se radi „o državnome teroru nad Crkvom u Ukrajini”.

Perić je autokefalnu Crkvu Ukrajine, na čijem je čelu mitropolit kijevski i cijele Ukrajine Epifanij Dumenko, opisao kao „nekanonsku, raskolničku strukturu koja, iako naziva sebe Pravoslavnom crkvom Ukrajine, nema ni najosnovnije atribute crkvenosti, priznaju je samo četiri pravoslavne crkve, koje po broju svojih vjernika čine veoma mali procenat u pravoslavnoj vaseljeni”.

„Orthodox Times” komentariše da je „ovaj DIREKTAN ATAK Patrijaršije Srbije upućen ne samo Vladi Ukrajine, mitropolitu kijevskome gospodinu Epifaniju, Pravoslavnoj crkvi Ukrajine, nego i vaseljenskome patrijarhu gospodinu VARTOLOMEJU, koji jedini ima privilegiju da dâ autokefaliju — i on je dao tomos Crkvi Ukrajine”.

Slično Perićevoj, izjavu o Ukrajini je juče saopštio i područni mitropolit eparhije crnogorsko-primorske Joanikije Mićović.

Mićović je jesenas i boravkom u Rusiji izrazio podršku masovnim ubistvima, sakaćenjima i razaranjima u krvavoj ruskoj agresiji na Ukrajnu.

 

 

 

 

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Vuk

Mislim da Vaseljenska patrijašija zaslužuje kao i vaseljenski patrijah svo ovo šzo dobija od strane crkve Srbije..prvo što su ukinuli Crnogorsku crkvu čisto radi para tj. mita koje su dobili od strane Srba a posebno što su u tome ustrajavali iako znaju da crkva Srbije najmanje služi bogu.....

Goro moja

Odavno su oni nadmašili i Al Kaidu, a ne Moskovsku patrijaršiju.

Sve vi cvjetalo

Sad fino porfirije u dzip da povedes litiju za Ukrajinu... Pokupi i ove jadove koji orgijaju po CG, da vas vise ne gledamo, junaci.... No dje je gusto, tamo vas nema...