20 °

max 22 ° / min 15 °

Utorak

28.05.

22° / 15°

Srijeda

29.05.

22° / 13°

Četvrtak

30.05.

21° / 14°

Petak

31.05.

22° / 15°

Subota

01.06.

25° / 18°

Nedjelja

02.06.

28° / 18°

Ponedjeljak

03.06.

29° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vladimir: Na sudu rušimo sramni “temeljni ugovor”

Religija

Comments 14

Vladimir: Na sudu rušimo sramni “temeljni ugovor”

Autor: Antena M

  • Viber

Kad na sudu padne taj sramni akt, temeljni ugovor” sa Crkvom Srbije (SPC), a to će se desiti tačno kad bude trebalo, pitanje vlasništva nad pravoslavnim hramovima  Crne Gore izgrađenim prije 1918. godine će se riješavati posebnim zakonom, kao i pitanje restirucije svih sakralnih objekata u našoj državi — objavio je danas Vladimir (Lajović), vladika Eparhije Podgoričko-dukljanske Pravoslavne crkve Crne Gore.

Ova po crnogorskom zakonu uredno registrovana vjerska zajednica nedavno je saopštila da joj je Viši sud u Podgorici usvojio žalbu i ukinuo rješenje Osnovnog suda kojim se neosnovano proglasio apsolutno nenadležan po njihovoj tužbi za utvrđivanje ništavosti, diskriminacije i naknade štete protiv tužene Države Crne Gore i SPC”.

Nakon odluke na Višem sudu, Osnovni sud će morati ponovo da razmatra i odluči po toj žalbi.

Prva, mala pobjeda na putu poništenja ‘temeljnog ugovora’ koju je Vlada Dritana Abazovića, mimo Ustava i zakona, zaključila sa Patrijaršijom SPC”, saopšteno je.

Pod pritiskom Crkve Srbije, krajem 2020. ukinute su u parlamentu odredbe o pitanju sakralne imovine iz važećeg Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom statusu vjerskih zajednica, koji usvojen krajem 2019. godine. Potom je u junu 2021. Crkva Srbije (ovdašnje područne joj eparhije) registrovana kao vjerska zajednica — prvi put u istoriji Crne Gore.

No, ocjenjuje Vladimir, bivši klirik Crnogorske pravoslavne crkve ostala je praznina koju su pokušali da zataškaju tzv. temeljnim ugovorom”, potpisanim u avgustu prošle godine.

Smatra da će poništenje temeljnog ugovora” sa Crkvom Srbije biti uvod da se u Crnoj Gori riješi crkveno pravoslavno pitanje na kanonski način”.

Potpisao bi se jedan, jedini ugovor sa Pravoslavnom crkvom Crne Gore, kao što je jedan za Rimokatoličku crkvu u Crnoj Gori, jedan za Islamsku zajednicu Crne Gore i jedan za Jevrejsku zajednicu Crne Gore, a koji nijesu pitanje vlasništva uopšte tretirali u ugovorima — jer je država od 2006. suverena da to pitanje rješava svojim zakonima”.

Ili će SPC ukinuti državu Crnu Goru, ili će država, ako odoli — a vjerujem da hoće — ovako to riješiti, na trajnim osnovama".

 

Komentari (14)

POŠALJI KOMENTAR

ps. 2

https://www.portalanalitika.me/clanak/lajovic-opomenut-pa-zauvijek-iskljucen-iz-cpc

Soko

@Zora nema potrebe da slušaš, samo čitaj i biće ti valjda jasno, i ti i oni iz Pljevalja i Berana

Zora

@Licina Nismo te mi iz Pljevalja , Berana... dobro culi pa dodji kod nas da nam to ponovis !