16 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kulturni turizam šansa za razvoj Jadransko-jonske regije

Ekonomija

Comments 0

Kulturni turizam šansa za razvoj Jadransko-jonske regije

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Udruženo regionalno djelovanje država koje dijele geografski prostor, istoriju i kulturu veoma je važan segment za razvoj svake turističke destinacije u Jadransko-jonskoj regiji, poručila je Olivera Brajović, direktorica Direktorata za konkurentnost i investicije u turizmu na otvaranju okruglog stola na temu „Turizam i kultura“ u Podgorici.

Ovaj događaj održan je pod okriljem predsjedavanja Crne Gore Jadransko-jonskom inicijativom, u saradnji Ministarstva održivog razvoja i turizma i Ministarstva kulture. 

„Jedan od zajedničkih prioriteta zemalja regije je bogato kulturno nasljeđe i njegova održiva valorizacija kroz stavljanje u funkciju turizma“, istakla je Brajović, naglasivši da analize pokazuju da je kultura veoma značajan faktor pri odabiru destinacije za odmor.

Prema podacima Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija, 37% svih međunarodnih putovanja uključuje neki oblik kulturnog turizma.

Brajović je dodala da razvoj kulturnog turizma utiče na podizanje kvaliteta cjelokupnog turističkog proizvoda, privlačenje visokoplatežnih turista, produženje sezone i unaprjeđenje imidža destinacije.

Ocijenjeno je da kulturni turizam privlači veliki broj gostiju, ali da je potrebno raditi na promociji, kao i edukaciji lokalnog stanovništva i turističkih djelatnika o ovoj vrsti turizma.

U okviru okruglog stola održana su dva panela, tokom kojih je kroz izlaganja predstavnika javnog i privatnog sektora ukazano na važnost kulturnog turizma za turističku destinaciju i njegov dalji razvoj.

Na panelu pod nazivom „Međuzavisnost turizma i kulture u Jadransko-jonskoj regiji“ učesnici su govorili o programu razvoja kulturnog turizma, uticaju digitalnih tehnologija, kao i o modelima interpretacije nasljeđa duž kulturnih i turističkih ruta, navodi se u saopštenju. 

Takođe, bilo je riječi o socio-ekonomskom uticaju kulturnog turizma na lokalne zajednice i unaprjeđenju turističke statistike u oblasti kulturnog turizma na regionalnom nivou.

Na drugom panelu pod nazivom „Kulturni turizam s aspekta UNESCO svjetske baštine“ predstavljena je studija slučaja „Stećci – srednjevjekovni nadgrobni spomenici“. Ovo je slučaj regionalne saradnje tri države, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine koje su zajedno uvrstile stećke, srednjevjekovne nadgrobne spomenike na listu UNESCO svjetske baštine.

"Na događaju je zaključeno da kulturni turizam predstavlja veliku razvojnu šansu Crne Gore i država Jadransko-jonske regije.

Takođe, u narednom periodu neophodno je posvetiti pažnju projektima kojima je cilj turistička valorizacija kulturnih dobara, uz vođenje računa o zaštiti kulturne baštine", zaključeno je u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR