16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U cijeloj Pravoslavnoj crkvi vlada strah od Rusa zbog kompromitacija, novca i – ubistava!

Religija

Comments 1

U cijeloj Pravoslavnoj crkvi vlada strah od Rusa zbog kompromitacija, novca i – ubistava!

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Sinod Jerarhije Grčke pravoslavne crkve (GPC) trebalo bi da u oktobru stavi posljednju tačku na zvanično priznanje Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU). Već postoje presedani u saradnji jerarhijâ Grčke i Ukrajinske crkve. Ostaje da do priznanja dođe i de iure – piše Dmitro Gorjevoj, ukrajinski crkveni analtičar.

Gorjevoj: Crnogorska crkva 1918. primorana na ujedinjenje sa SPC, sada ima sve osnove za obnovu autokefalije

Sinod GPC je održan od 26. do 28. avgusta. U skladu s preporukama sinodskih odbora o dogmatskim i kanonskim pitanjima, kao i pravoslavnim i međuhršćanskim odnosima, Sinod je objavio da „priznaje kanonsko pravo Vaseljenskoga Patrijarha na dodjelu autokefalije i privilegiju poglavara GPC (arhiepiskopa atinskoga i cijele Grčke Jeronima) da se dalje bavi priznavanjem Ukrajinske crkve”.

Prema tumačenju eksperata, Sinod GPC – koji okuplja 12 arhijereja – priznao je kanoničnost postupka dodjele autokeflije Ukrajincima, no činjenica je da nije objavljeno da GPC zvanično stupa u kanonsko i liturgijsko jedinstvo sa PCU. Takva odluka GPC će, tvrdi se neslužbeno, biti donijeta oktobra o.g. kada će zasijedati Sinod Jerarhije (arhijerejski sabor Grčke – Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος), koji broji više od 140 grčkih arhijereja.

Grci priznali kanoničnost autokefalije za Ukrajinsku crkvu, ali odložili njezino priznanje za oktobar

Gorjevoj piše da „proces priznavanja PCU ometa činjenica da nijedna crkva ne želi biti prva. Razlog je banalan – plaše se Moskve”.

„Neki se plaše otkrivanja kompromitujućih činjenica, drugi blokiranja finansijskih tokova, a neki se plaše za svoj život! Vrijedi napomenuti da nema razloga da se govori o ‘sporosti’ priznavanja PCU. Na kraju krajeva, Crkva je prilično konzervativna institucija i njezino vrijeme je nešto drugačije”, piše Gorjevoj.

„Gardijan” o sukobu Moskve i Carigrada: Neki monasi na Svetoj Gori vole ruski novac

„Trenutno je nekoliko autokefalnih pravoslavnih crkava prilično prijateljski nastrojeno prema Ukrajini i spremni su da priznaju PCU u kratkome roku”, tvrdi Gorjevoj. Navodi da se radi o Kiparskoj, Rumunskoj, Bugarskoj i Gruzijskoj crkvi.

„Činjenica je da priznanje PCU od strane Grčke crkve znači ulazak PCU u liturgijsko i kanonsko zajedništvo. Radi rješavanja ovih pitanja, Sinod GPC je priznao privilegiju arhiepiskopa Jeronima da se brine o takvim stvarima.

U isto vrijeme, arhiepiskop Jereonim, shvatajući kakav će žestok pritisak i informativni atak izvršiti protiv njega Moskovska patrijaršija kad PCU bude priznata, odlučio je da privuče kolektivnu podršku svih vladika svoje Crkve. Grubo rečeno, on jednostavno ne želi ličnu, već kolektivnu odgovornost za donošenje odluka i barem djelimično smanjenje količine prljavštine koja će na njega iz Rusije biti isporučena”, piše Gorjevoj.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Zoran

Priznace gpc autokefalnost ukrajinske pravoslavne crkve pre ili kasnije.