12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Beogradu napisali Temeljni ugovor: Insistiraju da ga Leposavić predoči Krivokapićevoj vladi

Religija

Comments 20

U Beogradu napisali Temeljni ugovor: Insistiraju da ga Leposavić predoči Krivokapićevoj vladi

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

 U Patrijaršiji Srbije u Beogradu je napisana završna verzija Temljenoga ugovora koji namjeravaju da sklope s Vladom Zdravka Krivokapića.

 Prethodno je Joanikije Mićović 11. marta, pred Porfirijem Perićem i Sinodom Patrijaršije, predstavio nacrt Temeljnoga ugovora između Vlade Crne Gore i SPC. O boravku Joanikija u Beogradu ovim povodom javnost nije zvanično obaviještena.

 Perić, koga je nedavno Aleksandar Vučić de facto izabrao za patrijarha, te njegov Sinod, tada su odbačili nacrt koji je Joanikije donio iz Crne Gore, pisan još za Amfilohijeva života. Između ostaloga u tekstu nacrta ugovora se uglavnom pominjala „Pravoslavna crkva u Crnoj Gori”, a ne službeni naziv – SPC.

 Aleksandar Raković, aktivista „srpskoga sveta” blizak Patrijaršiji Srbije, kazao je prošloga mjeseca na jednoj lokalnoj TV u Srbiji da se „tu SPC pominje tri puta, a pet puta više ‘Pravoslavna crkva u Crnoj Gori’”.

 „Sinod SPC treba da utvrdi, kada je riječ o Temeljnome ugovoru, da ime eparhija u Crnoj Gori može biti samo – Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, da se iz upotrebe nadalje isključi zbunjujuća kovanica ‘Pravoslavna crkva u Crnoj Gori’. Treba da se izbjegnu bilo kakvi neprincipijelni kompromisi, jer nema više potrebe za bilo kakvim mimikrijama koje dodatno mute vodu u komplikovanim prilikama Crne Gore”.

 Sporno je, dakle, ko će u ime SPC potpisati ugovor – Perić, ili neko od srpskih episkopa u Crnoj Gori?

 Vladimir Leposavić, ministar kome je Krivokapić u međuvremenu zatražio ostavku, tvrdi još 19. marta da je „Ministarsto pravde, ljudskih i manjinskih prava, zajedno s pravnim ekspertima i predstavnicima Crkve (SPC), uspješno obavilo dijalog i usaglasilo tekst budućeg sporazuma, pa su sada stvoreni svi uslovi da se ovaj sporazum potpiše”.

 Međutim, završni tekst nije pisao Leposavić, niti bilo ko iz Crne Gore, napisan je u – Beogradu, i sada je iz nacrta dobio formu prijedloga.

Gostujući prije par dana na beogrdskoj TV „Happy”, Raković je kazao da Beograd stoji iza pisanja prijedloga Temeljnoga ugovora i da tamo očekuju da će ga upravo Leposavić predočiti Krivokapićevoj vladi.

 Raković je kazao:

 „U Crnu Goru treba ovih dana da stigne prijedlog Temeljnoga ugovora sa SPC – MENI JE POZNATO KAD ĆE STIĆI, ali neću da kažem datum, jer nijesam ovlašćen za to. Taj prijedlog Temeljnoga ugovora na Vladi treba da obrazloži i predstavi i sprovede u procedure Leposavić”.

 „Pa da vidimo, kako će se prema tome postaviti Krivokapićeva vlada”, rekao je Raković.

 „Da li će oni izglasati zaključak da hoće da potpišu taj Temeljni ugovor sa SPC? Leposavić ne smije da dozvoli i ovlašćuje svoga državnoga sekretara u Ministarstvu za to. Na kraju, on je bio tu spona između SPC. Mora da bude čvrst, ima podršku svih Srba”.

 Leposavić je juče prisustvovao śednici Krivokapićeve vlade i usvojeni su, kako proizilazi iz službenoga saopštenja, neki njegovi prijedlozi u pogledu promjena zakona.

 Gostujući na RTS-u, Leposavić je juče rekao da je na Temeljnome ugovororu radio po instrukcijama Krivokapića – da se Temeljni ugovor „završi što prije”.

 „Ja sam od Krivokapića kao predśednika vlade dobio instrukcije da se ovim poslom bavim i da ga uradim”, kazao je Leposavić. „Ono što su moja saznanja, jeste da Krivokapić svo ovo vrijeme želi da se taj ugovor sklopi. Mi nijesmo imali nesuglasice kad je u pitanju Temeljni ugovor”.

 „Ugovor je bio pripremljen ranije, ali je stvar takva da čak i jedna riječ može da izazove spor kod ugovornih strana i da odloži, do ko zna kad, a možda i u nedogled, njegovo sklapanje”.

 Leposavić je kazao da on nije postavljao pitanje „ko će u ime SPC da potpiše Temeljni ugovor, jer to je pravo ugovorne strane, da ona odluči kako će biti predstavljena”.

 „SPC predstavlja Patrijarh (Perić)”, objasnio je, „a u ovome smislu Vladu – predśednik Vlade. To je ono što je prvorazredno i logično. Naravno, oni imaju mogućnost da u NEPOSREDNOME DOGOVORU odluče o formi i načinu potpisivanja sporazuma”.

 Leposavić je, opet netačno, saopštio da je SPC „jedina vjerska zajednica u Crnoj Gori koja nema sklopljen temeljni ugovor”.

 Na osnovu i te netačnosti, naveo je da se sada, biva, „ispravlja diskrimincija”.

 Zapravo, SPC nije potpisala temeljni ugovor nuđen od Vlade Crne Gore početkom 2010-ih, jer nije želljela da se, poput svih drugih crkava i vjerskih zajednica, prethodno registruje po važećem za sve zakonskom postupku u Crnoj Gori.

 SPC je osnovana 1920. godine, a njezine eparhije Crnogorsko-primorska 1931. i Budimljansko-nikšićka 2001. godine.

 U Beogradu vjeruju da će Temeljni ugovor, poslije nedavno „usvojenoga” Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, biti posljednja etapa za njihovu najveću pljačku Crne Gore – otimanje naših prvoslavnih bogomolja.

 

 

Komentari (20)

POŠALJI KOMENTAR

Dado

Ubica vucko.. kriminalac je naredio ili saucestvovao u ubistvu onoga jadnoga Cvijana.. a ko zna koliko je jos pobio po Srbiji sa onim njegovim veljom nevoljom ili kako ga vec zovu.. kriminalci i ubice od prvoga do zadnjega.. fuujjj..

Partizan

@Milos Tebi se ne može pomoći.Vrtiš istu priču non-stop...Kažeš EKSTREMISTI NA SVE STRANE...Bravo Miloše...Dva loša ubiše Miloša a tebe ne bi moglo ubiti ni DVA agresora kao što su Srbija i Hrvatska....U oravu si na Bosnu se KIDISALO sa 2 STRANE a na C.Goru KIDIŠE Srbija.

Milos

@Partizan ja nisam osjetio da neko kidise na nas,naravno ne racunam ekstrimiste kojih ima i sa jedne i sa druge strane,al eto opet da srbija kidise zar nije prehodla vlast odgovorna za to, 30 god nisu mogli da nas izveduiz nacionalizma i mrznje,