25 °

max 25 ° / min 14 °

Srijeda

08.05.

25° / 14°

Četvrtak

09.05.

22° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

21° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 13°

Utorak

14.05.

19° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Još jedan korak do autokefalije: Makedonski klir pojao u bogosluženjima arhijereja Jerusalimske i Grčke crkve

Religija

Comments 1

Još jedan korak do autokefalije: Makedonski klir pojao u bogosluženjima arhijereja Jerusalimske i Grčke crkve

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Monaški hor iz Makedonije nastavlja da ispisuje istorijsku stranicu na putu k priznanju autokefalije Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA).

Sinoć je hor manastira Sveti Jovan Bigorski (Mavrovo) iz jurisdikcije MPC-OA učestvovao s pojanjem na crkvenoslovenskome jeziku u večernjoj službi koju je u hramu Majke Božije u Atini predvodio Aristovul Kiriadzis, arhiepiskop iz Jerusalimske patrijaršije. A jutros su makedonski klirici na isti način učestvovali u jutarnoj liturgiji u atinskome hramu Svetoga Pantelejmona, načelstvovao je episkop Filotej Teoharis, vikar predstojatelja Grčke pravoslavne crkve.

„Učešće kroz hor koji sačinjavaju monasi Bigorskoga manastira na dva bogosluženja s arhijerejima dviju pravoslavnih crkava veliko je priznanje realnosti postojanja MPC-OA”, ocjenjuju makedonski mediji.

Drugim riječima, iako makedonski klirici danas nijesu sasluživali s arhijerejima Grčke ili Jerusalimske crkve, niti je to zasad najavljeno, učešće kroz pojanje tokom bogosluženjâ je jasna naznaka da se i sasluživanje, ili stupanje u liturgijsko (evharistijsko) zajedništvo može očekivati u predstojećem periodu – čime bi izdavanje tomosa o autokefaliji Crkvi u Makedoniji, uprkos oštrome protivljenju Crkve Srbije (SPC), od strane Vaseljenske Majke-Crkve bila formalnost.

Kako smo ranije javili, hor manastira Sveti Jovan Bigorski (Mavrovo) MPC-OA je u Atini gostovao na međunarodnome festivalu vizantijske muzike. Činjenice koje dodatno daju težinu događaju jeste da je ovim ceremonijama prisustvovao i nastojatelj manastira Bigorski, Partenij Fidanovski (51), vikarni episkop iz Debarsko-kičevske eparhije MPC-OA.

Takođe, to gostovanje makedonskih klirika u Atini je s blagoslovom arhiepiskopa atinskoga i predstojatelja Grčke pravoslavne crkve Jeronima Liapisa. Jutros je Jeronimov vikar, pomenuti episkop Filotej, „izrazio veliku zahvalnost episkopu Parteniju i ujedno snažno pohvalio pojanje hora bratstva Bigorskoga manastira”.

„Antena M” je nedavno objavila i procjenu vjerskoga analitičara Branka Đorđevskog iz Skoplja da je proces priznavanja autokefalije Crkvi Śeverne Makedonije od strane Vaseljenske Majke-Crkve u poodmakloj fazi i da se mogu očekivati konkretna rješenja.

U susret raspletu višedecenijskih sporova na područjima bivše Jugoslavije, pod zasad još važećom jurisdikcijom Crkve Srbije, iz Beograda su Vaseljenskoj patrijaršiji zaprijetili raskolom. „Raskid s Fanarom će doći ako patrijarh Vartolomej odobri tomos raskolnicima u Crnoj Gori ili Makedoniji”, rekao je nedavno na skupu u organizaciji Ruske crkve Antonije Pantelić, vikar patrijarha Porfirija-Prla Perića.

Tomosom Vaseljenske Majke-Crkve iz 1922, jurisdikcija Crkve Srbije i sada je priznata za teritorije odavno nepostojećih Kraljevine SHS ili SFR Jugoslavije. Makedonija i Crna Gora su međunarodno priznate države. Prema crkvenim kanonima, granice pomjesnih crkava se poklapaju s državnim granicama. Takav stav Vaseljenska Majka-Crkva je zauzela i kada je početkom 2019. odobrila autokefaliju novostvorenoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine.

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin-Miogost

Svi zavrsise posao , samo crnogorski narod ispasta zbog nesposobnosti trgovine i kalkulacija svoji vodja , sramota ,sto nam ucinise .