15 °

max 23 ° / min 15 °

Petak

17.05.

23° / 15°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 19°

Utorak

21.05.

26° / 18°

Srijeda

22.05.

25° / 16°

Četvrtak

23.05.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ekskluzivno: Za veleizdaju CG, Janko Vukotić, Mitar B. Martinović i Lakić Vojvodić dobili ordenje - trećeg reda!

Istorija

Comments 12

Ekskluzivno: Za veleizdaju CG, Janko Vukotić, Mitar B. Martinović i Lakić Vojvodić dobili ordenje - trećeg reda!

Dokumenta su neumoljiva, istorijske činjenice se osporiti ne mogu.

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Novak Adžić

Janko Vukotić je i zvanično, službeno, bio svetosavac trećeg reda! Odlikovao ga je Aleksandar Karađorđević, regent Kraljevine SHS, Ordenom Svetog Save trećeg reda u Beogradu 10. maja 1920. Evo dekreta o odlikovanju u prilogu.

Važno je, takođe, znati da je bivši crnogorski serdar, divizijar, ministar i predsjednik Vlade Crne Gore, načelnik Generalštaba Crnogorske vojske , nakon što se stavio u službu druge države i drugog kralja, a pošto je prethodno pristao da nestane njegova matična drzava Crna Gora i iznevjerio svoga kralja Nikolu, službeno odlikovan 1922, dobivši dekret i medalju -Karađorđevu zvijezdu trećeg redao d kralja Aleksandra Karađorđevića, koga su Crnogorci zvali Palikuća i kojemu je bio podređen.

Opet, dakle, trećeg reda! 

Za veleizdaju Crne Gore, ako je suditi po stepenu srpske (srbijanske) Karadordjeviceve zvezde kao sluzbenog odlikovanja, u Kraljevini SHS -tretiran je trećerazredno!

I Mitar Boškov Martinović i Lakić Vojvodić bili su odlikovani Beli Orlovi - trećeg reda! Odlikovao ih je Aleksandar Karađorđević u Beogradu 10. Maja 1920. Takođe, dekret se nalazi u prilogu.

Radi se o bivšim crnogorskim generalima i ministrima, s napomenom da je Mitar Martinović bio i predsjednik Vlade Kraljevine Crne Gore.

.

Oni su tada bili u vojsci KHSH, lojalni kralju Petru i sinu mu, regentu Aleksandru Karađorđeviću i beogradskoj Vladi, koja je žarila, palila i ubijala po Crnoj Gori.

Navedeni bivši crnogorski istaknuti prvaci Janko Vukotić, Mitar B. Martinović i Lakić Vojvodić podržali su nelegalne i nelegitimne odluke Podgoričke skupštine, flagrantno su prekršili  Ustav Crne Gore, iznevjerili položenu vojničku zakletvu kralju Nikoli i povrijedili Zakon o ustrojstvu vojske Crne Gore. Svojim političkim i drugim odnosom izjasnili su se za nasilno prisajedinjenje Crne Gore -Srbiji, odnosno, za njeno bespravno ukidanje kao samostalne i međunarodno priznate države. Podržali su okupaciju Crne Gore, koju je Srbija sprovela od kraja 1918. godine.

Dokumenta su neumoljiva, istorijske činjenice se osporiti ne mogu.

Komentari (12)

POŠALJI KOMENTAR

Trol

@spomenik izdajniku - to mu ne za 1912.

spomenik izdajniku

U Mojkovcu spomenik Janku Vukoticu

veritas

Crn im obraz dovijeka, i na onom svijetu. Da su stali uz svoju zemlju i svoga kralja pa i da kao junaci poginu danas bismo ih po poštenju pominjali. To je ona riječ Svetoga Petra Crnogorcima, znao je Sveti da izdajnici ne mogu nikakvoga dobra dočekati. Metle i lopate. Bog uvijek ima zadnju riječ.