9 °

max 10 ° / min 4 °

Ponedjeljak

11.12.

10° / 4°

Utorak

12.12.

12° / 7°

Srijeda

13.12.

12° / 10°

Četvrtak

14.12.

12° / 8°

Petak

15.12.

10° / 3°

Subota

16.12.

4° / -0°

Nedjelja

17.12.

4° / -1°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Forum 2BS: Abazović: Vučićev uticaj na Crnu Goru je maligni, tj. prenaglašen

Izvor: Media biro

Politika

Tag Video
Comments 13

Forum 2BS: Abazović: Vučićev uticaj na Crnu Goru je maligni, tj. prenaglašen

Autor: Antena M

  • Viber

U Budvi je počeo 12. bezbjednosni 2BS Forum u čijem će fokusu, kako je najavljeno, biti budućnost i bezbjednost Zapadnog Balkana, kao i uloga i značaj NATO-a.

Iz Atlantskog saveza Crne Gore, koji je organizator, su kazali da će se na dvodnevnom Forumu govoriti o stranom direktnom uticaju, dezinformacionim aktivnostima i narastajućim izazovima poput energetske krize, klimatskih promjena i geopolitičke situacije u Evropi.

“Na 2BS Forumu učestvovaće najviši inostrani i crnogorski državni zvaničnici, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Dritan Abazović, ministri odbrane i vanjskih poslova Raško Konjević i Ranko Krivokapić.

Kako se navodi, učestovaće i zamjenik generalnog sekretara NATO-a, Mirčea Džoana, specijalni predstavnik Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak, kao i specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan, Stjuart Pič.

Forum okuplja predsjednike, premijere, ministre, poslanike i diplomate, predstavnike međunarodnih organizacija, kao i stručnjake iz oblasti bezbjednosti, koji će diskutovati o regionalnim i globalnim trendovima i izazovima.

Abazović: Crna Gora između dvije grupe 

''Crna Gora je trenutno između grupe oličene u organizovanom kriminalu i korupciji koji deklarativno podržava EU, to je grupa oko predsjednika države. Imate drugu grupu koja ima nejasnu ili jasnu spoljnopoltičku odrednicu koja nije kompatibilna, mislim na DF'', rekao je Abazović. Na pitanje da li je Andrija Mandić alternativa, Abazovičć je odgovorio odrečno.

''On nije alterntiva, ali s obzirom da to nije ni Milo Đukanović, logično je da onda imate nestabilnost'', dodao je Abazović. 

Moramo da se suočimo sa prošlošću, ali moramo i da imamo regionalnu saradnju. Svaka pozitivna poruka iz regiona pozitivno utiče na naše društvo, a svaki incident i nestabilnost i kod nas utiče negativno'', ocijneio je Abazović.

Rekao je da je njegova Vlada postigla enormne rezultate, posebno kada su u pitanju šverc cigareta i šverc kokaina.

''Zna se ko je sticao bogatstvo i kako, ko se nije borio protiv toga i ko ima volje da se bor protiv toga - ističe Abazović. -Da nije bilo 30. avgusta ne bi mogli da govorimo o konkrentim rezultatima, oni su vidljivi i pohvaljeni u izvještaju EK'', rekao je Abazović. 

Kazao je da podržava aktivnosti ANB posebno kada je riječ o negativnom ruskom uticaju.

"Naš interes je da potpuno suvereno donosimo oduke".

Kaže i da Artan Kurti, inspektor u ANB, svoj posao obavlja besprekorno. 

"On je imao svoje nedaće u prošlosti i to nije niko prenebregnuo. On nema ništa u kaznenoj evidenciji radio je uprivrednom sudu on svoje zadatke obavlja besprekorno i ima puno povrjerenje premijera, što ne bih rekao za sve ljude koji su u sastavu ANB", zaključuje Abazović.

Kaže da je Crnogorski nacionalizam hibridna forma.

"Određene grupe ljudi velikom propagandom su prihvatili narativ da je Crna Gora navodno ugrožena od nove vlasti".

Kazao je da crnogorski nacionalizam kao takav ne postoji, ali da su pojedine interesne grupe, koje su poražene na izborima, prihvatile narativ da je Crna Gora ugrožena.

"Srpski nacionalizam u Crnoj Gori postoji, ali nije se pojavio prije godinu ili dvije. On je ukorijenjen, postoji stotinama godina. On je dio istorije Crne Gore", kazao je Abazović.

"Da li u Srbiji imaju političke ciljeve usmjerene prema Crnoj Gori naravno da imaju. Da li postoje opcije bliske Srbiji, naravno da postoje da li su podržane politički i finansijski i medijski, da", rekao je Abazović.

Upitan da li je maligni uticaj Vučića u Crnoj Gori, Abazović je odgovorio da jeste na neki način.

"Ako gledamo situaciju u medijima onda treba da budemo zabrinuti. Gro medija smo prodali koji su u vlasništvu Srbije na ovaj ili onaj način. Da bi mogli tome da se odupremo, mi treba da jačamo institucije sistema".

"Ja mislim da je njegov uticaj prenaglašen, mislim da CG suvereno donos odluke i da postoje politički subjekti koji su mu blsiki  koji su mu favoriti i toga se nećemo osloboditi. Mislim da imamo unutar svog političkog bića, mnogo maligniji od bilo kojeg predsjednika na svijetu, osim Vladimira Putina, jer ima enormu nsgau i ne znamo kako je može upotrebiti", ističe Abazović. 

Rajzing Rajnke: Prava prijetnja vlast koja stavlja partijske ispred društvenih interesa

Ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke kazala je na Forumu da je najveća prijetnja za Crnu Goru vlast koja stavlja partijske interese ispred društvenih.

''Svijet se promijenio u ruskom zločinačkom pokušaju da zbriše ukrajinski suverenitet. Naša bezbjedosna saradnja je zato značajanija nego ikada. Brinu unutrašnje prijetnje i podjele u društvu. Egzistencijalne prijetnje dugoročno prijete bezbjednosti Crne Gore, kao i nemogućnost da se riješi ukorijenjena korupcija'', rekla je Rajnke i dodala da se korupcija mora zaustaviti.

''Voljela bih da kažem da je prava prijetnja ona vlast koje ne uspijeva da stavi partijske interese iznad društvenih interesa'', rekla je Rajnke.

Kazala je i da one partije koje nisu osudile rusku agresiju na Ukrajinu, nijesu partneri SAD-a.

Pejanović-Đurišić: Odgovornost za krizu snose političke elite koje se nijesu snašle nakon tranzicije vlasti

Forum je otvorila predjsednica Upravnog odbora Atlantskog saveza u Crnoj Gori Milica Pejanović Đurišić.

''24 februar kada je počela ničim opravdana agresija Rusija na Ukrjainu predstavlja završetak jedne ere. Dalekosežne su posljediva ovog rata, uz latentnu ali i sve ozbiljniju prijetnju niklearnog rata. Rusija opravdanje za agresiju traži na pogrešnim adresima, a izgubila je iz vida spremnost ukrajinskog naroda da brani svoju slobodu. Jačanje NATO-a predstavlja jedan od najznačajnijih odgovora na ukrajinsku krizu. Crna Gora snažno podrđava ukrajinu, i to je razlog što je Zelensaki prihvatio učešće na našem forumu'',  ocijenila je Pejanović Đurišić.

Ona je rekla da brine to što je Crna Gora duboko podijeljena i u institucionalnoj krizi, a podsjetila je i na nedavne sajber napade.

''Odgovornost za krizu snose političke elite koje se očigledno nijsu snašle nakon tranzicije vlasti prije dvije godine'', smatra Pejanović Đurišić.

Ona je poručila da je članstvo Crne Gore u NATO i podrška saveznika predstavljaju pravi odgovor na hibridne napade. 

Forum možete pratiti uživo:

Komentari (13)

POŠALJI KOMENTAR

Leksika

Maligan = zloćudan, pakostan (izvor :Jezikoslovac). Upotrijebiti ovu riječ izjednačavajući njeno značenje sa "prenaglašenim" je nepismenost (nadam se da će naučiti)

Ante

Abazovića je Vučić naučio da u politici treba LAGATI I SSMO LAGATI, što on bezprijekorno radi. ali JOŠ MALO !!!!

mrki

Kako sam ja ukapirao,on ne tumači taj maligni uticaj kao nešto loše,ali GOTOV JE ,i to stvarno.....kolariću paniću ..igra je pri samom kraju !!!