21 °

max 21 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

21° / 14°

Subota

11.05.

23° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EPP poručuje: Fokusirajte se na Zapadni Balkan, njihova budućnost je u EU!

Region

Comments 0

EPP poručuje: Fokusirajte se na Zapadni Balkan, njihova budućnost je u EU!

Autor: Darko Šuković

  • Viber
Evropska narodna partija danas na svom kongresu usvaja rezoluciju u kojoj jednoglasno poručuje da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

Ta najveća i najuticajnija evropska stranačka grupacija, koja okuplja hrišćansko-demokratske i liberalno-konzervativne stranke, bi tokom svog plenarnog kongresa na Malti trebalo da usvoji rezoluciju kojom se podržžava evrointegracioni put Zapadnog Balkana.

U nacrtu teksta rezolucije, u koji je Tanjug imao uvid, navodi se da perspektiva pristupanja Zapadnog Balkana i budućnost zemalja regiona u EU imaju nepodijeljenu podrššku Evropske narodne partije.

"Evrointegracioni proces bio je najuspješniji i najmoćniji EU instrument namijenjen za konsolidaciju demokratskih normi i principa, uspostavljanje funkcionalne tržžiššne ekonomije i dostizanje mira i stabilnosti. Ponavljamo i naglašavamo važžnost činjenice da je EU Unija vrijednosti, normi i principa kojih se zemlje Zapadnog Balkana, koje nastoje da postanu dio evropske porodice, moraju pridržžavati", navodi se na početku teksta rezolucije EPP o Zapadnom Balkanu.

U nastavku teskta, Evropska narodna partija poziva članice i institucije EU da se višše fokusiraju na region Zapadnog Balkana i načine konkretne korake u cilju primjene dogovorenog u Sarajevskoj deklaraciji, koja se odnosi na stvaranje zajedničkog tržžišta u regionu.

"Višše fokusa na regionalnom ekonomskom razvoju uticaće na smanjenje etničkih i prekograničnih sukoba kao i na smanjenje nezaposlenosti i siromašštva", stoji u nacrtu testa.

Predstavnici Evropske narodne partije naglaššavaju da se poseban značaj mora dati doprinosu koji zemlje Zapadnog Balkana imaju kada je riječ o zašštiti spoljnih granica EU.

Istovremeno, zemlje članice EU pozivaju se da "učine sve moguće" kako bi suzbile "negativnu i uznemirujuću" ulogu spoljnih aktera u regionu Zapadnog Balkana.

"Pozivamo EU institucije i članice EU da intenziviraju svoju podrššku nacionalnim ili evropskim fondovima i projektima koji su namijenjeni ekonomskom razvoju Zapadnog Balkana kako bi se smanjio povećani ekonomski i politički uticaj trećih zemalja", stoji u nacrtu teksta rezolucije EPP.

Sa druge strane, zemlje Zapadnog Balkana pozivaju se da ne izgube motivaciju i angažžman neophodan za evropski pristupni proces. Region se poziva da nastavi za refomama, imajući u vidu "jasnu evropsku perspektivu i samu podršku EPP".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR