8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Amfilohije na fresci hrama u Baru „izbrisao” iz Pravoslavne crkve ruskoga i još trojicu patrijarha!

Stav

Comments 4

Amfilohije na fresci hrama u Baru „izbrisao” iz Pravoslavne crkve ruskoga i još trojicu patrijarha!

  • Viber
Piše: Vladimir Jovanović Opet kontroverze u svježe sagrađenoj srpskoj crkvi – ovoga puta u Baru.

U Podgorici su se 2013. u Sabornome hramu SPC oslikane raznovrsne ličnosti iz savremene Crne Gore, od kojih su neke, kako se vjeruje, „bačene” u pakao, dok je za druge obezbijeđena „blagodat”.

Koliko se iz medija moglo doznati, živopisi u Baru, kao i oni u Podgorici, rađeni su na brzu ruku, za manje od godinu i po, dok su, primjera radi, Visoki Dečani, sa približno sličnom unutrašnjom površinom i istom tehnikom od pravih majstora oslikavani čak 16 godina.

Hram u Baru je osveštan 25. septembra, iako svi radovi, uključujući kompletiranje freski, nijesu u potpunosti završeni.

I za taj hram, kao i u Podgorici, glavni freskopisac je prezimenjak mitropolita crnogorsko-primorskoga SPC, Anastasije Radović. No, njemu nije ostavljena potpuna „umjetnička sloboda”, jer je Amfilohije, barem neke od freski, i kroz medije prethodno naručio. 

Pažnju upućenih privlači freska u barskome hramu Sv. Jovana Vladimira sa natpisom: „СВЕТИ И ВЕЛИКИ... САБОР У ИРАКЛИОНУ НА КРИТУ... БРОД СПАСЕЊА”.

To je, dakle, novokomponovana refleksija na saborovanje koje je u drugoj polovini juna o.g. održnano na Kritu, a koje je okupilo predstavnike u najboljem slučaju samo manje od četvrtine svih pravoslavnih hrišćana u svijetu.

Na fresci u Baru je oslikano svega 10 poglavara crkava. Oni su obučeni u bijele odežde i sa mitrama na glavi.

Brod u hrišćanstvu simbolizuje Crkvu, a na brodu freske u srpskome hramu u Baru nijesu uslikana čak četvorica poglavara autokefalnih crkava koje se između sebe priznaju za autokefalne.

Izostavljeni su iz broda, ili iz Pravoslavne crkve: sveti patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril I Gundjajev (Ruska pravoslavna crkva); božanstveni i blažnjejši patrijarh Velikoga Božijega grada Antiohije, Sirije, Arabije, Kilikije, Iverije, Mesopotamije i cijeloga Istoka Jovan X Jazidži (Antiohijska patrijaršija); sveti i blažnjejši katolikos-patrijarh cijele Gruzije, arhiepiskop mchetski i tbiliski i mitropolit picundski i suhum-abhaski Ilija II Gudušauri-Šiolašvili (Gruzijska pravoslavna crkva); sveti patrijarh bugarski i mitropolit sofijski Neofit I Dimitov (Bugarska pravoslavna crkva).

Međutim, Amfilohije je, na istoj fresci u Baru, upravo sebe smjestio u „brod spasenja” i to ni manje ni više nego četvrtoga po redu desno od Hrista Spasitelja!

Skupa sa desetoricom prvojerararha, u odabrano društvo „za spasenje” na fresci, osim samoga sebe, Amfilohije je za slikanje naručio još 19 drugih vladika. Oni su obučeni u crne mantije i sa crnim pankamilavkama.

Razaznaje se među njima i Irinej Bulović. No, što je s drugim vladikama iz SPC?

Na Kritu je, po službenome SPC spisku, osim patrijarha Irineja Gavrilovića, bilo ukupno njih 24.  

Međutim, nijesu samo oni većinom izbačeni sa Amfilohijevog „broda spasenja”, već i ubjedljivo najveći dio od tačno 156 vladika koji jesu učestvovali na samoproglašenome Svetome i Velikom Saboru!

Osim toga, Amfilohije je sebe uslikao na posebnome mjestu. On śedi tačno licem okrenut prema golubu, koji, prema hrišćanskoj simbolici, predstavlja jedan od tri ipostasa Boga – Sveti Duh.

Amfilohije i Sveti Duh se, dakle, gledaju „licem u lice”!

Na licu mitropolita crnogorsko-primorskoga SPC, prepoznatljivom po gordoj namrgođenosti, na fresci se ne vidi molitvena skrušenost i bogobojažljivost pred Svetim Duhom, koji, prema simvolu vjere pravoslavne, „od Oca ishodi, sa Ocem i Sinom klanjanom i slavljenom, koji je govorio preko proroka”.

Ali, ako je sa „broda spasenja” uklonio poglavare najmanje četiri crkve, te stotine i stotine po činu sebi ravnih vladika širom svijeta, Amfilohije je – primjećuju revnitelji pravoslavlja – dao da se u srpskome hramu u Baru naslikaju čak dvojica poglavara Rimske crkve: to su papa Grigorije Dvojeslov i papa Kliment Rimski!

U hramu u Baru, konačno, čak na tri mjesta je naslikan „sveti Njegoš”, ili „lovćenski tajnovidac” po Amfilohiju.

Iako je i SPC na zasijedanju svojega Sabora u proljeće 2013. odbila da uopšte uzme u razmatranje postupak njegove kanonizacije, „lovćenski tajnovidac” u pripratnome dijelu srpskoga hrama u Baru je naslikan među ravnoapostolnima, dakle među oko 260 od svih pravoslavnih crkava kanonski priznatim Svetim Ocima.

Naslikan je „lovćenski tajnovidac” i na ikonostasu, ali i u oltaru!

Amfilohije je, na svoju ruku, a ne saborno kako pravila crkvena nalažu, Njegoša u maju 2013. proglasio „svetim”, napisao mu žitije, kondak i tropar, iako Njegoš nije bio mučenik za vjeru, čudotvorac po molitvama ili monaški podvižnik, niti je bilo kada u Crnoj Gori ili van nje zabilježeno da postoje svjedočenja o iscjeljenju molitvenim zastupništvom „lovćenskoga tajnovidca".

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

gost

@Veljo, Daleko je Pavle od pravog sveca... Bio je na celu SPC u jednom od njenih najmracnijih doba, svakako se nije borio da sputa njen negativan uticaj na narod i dogadjaje... Ovo su njegove rijeci: "Srbi iz Hrvatske imaju jedan izbor: da oružjem izbore svoju državu ili da pobjegnu u Srbiju."

Veljo

@Ljiljana Popović, Amfiloje posle pravog sveca, Pavla, treba da skine mantiju, obrije se I zajmi iza sedam mora i Gora. Što dalje od pravog vjerujućeg naroda srpskog i crnogorskog.

Ljiljana Popovic

Nazalost ovakvi pljuvaci i kompleksi i stvaraju javno mnjenje svuda gde živi ovaj jadni srpski narod,koji hvala Bogu Jos uvek ima divne arhijereje kao sto je Mitropolit Amfilohije.Daj Boze da u tom brodu spasenja svi budemo,pa i ti koji misle da svojim piskaranjem mogu da blate ovakvog Coveka!