15 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otvorena izložba Azbuka i istorija

Kultura

Tag Video
Comments 0

Otvorena izložba Azbuka i istorija

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Izložba „Azbuka i istorija“, autora Vasija Velinova otvorena je u organizaciji Ambasade Republike Bugarske u Crnoj Gori, povodom Dana slovenske azbuke, bugarskog obrazovanja i kulture.

Izložbu, upriličenu povodom Dana slovenske azbuke, bugarskog obrazovanja i kulture, otvorio je ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović.

On je rekao da, iako je izložba „Azbuka i istorija“ koncipirana u prepoznatljivom nacionalnom ključu, ona ujedno predstavlja priliku da se zajednički promišlja i širi kontekst pozicija u viziji moderne Evrope.

»Ti fundamenti sadrže ideju jedinstva u različitostima, a koja je bila vodilja i dvojici utemeljivača slovenske pismenosti. Danas možemo reći da djelo Ćirila i Metodija predstavlja jednu od ključnih tačaka susreta istoka i zapada, grčko-slovenske i latinske kulturne tradicije«, smatra Bogdanović.

Kako je rekao zahvaljujući njihovom vizionarstvu, inventivnosti i istrajnosti stvorena je, između ostalog, i svojevrsna platforma za prevazilaženje problema u širenju hrišćanske vjere među slovenskim narodima.

»Treba istaći da je u vrijeme ove dalekosežne misije to značilo i širenje horizonta kulture tih prostora. Zato je praznik slovenske pismenosti ujedno i snažna multikulturalna kopča na ovom dijelu evropskog kontinenta, koji egzistira sa svim svojim specifičnostima i izazovima«, naglasio je Bogdanović.

Ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori Meglena Plugčijeva podsjetila je kako je papa Jovan Pavle drugi 1980. godine proglasio Ćirila i Metodija zaštitnicima Evrope.

»Bez obzira na to koliko se brzo razvijaju tehnologije i globalizacija danas, dug i izazov za nas, slovenske narode, je da očuvamo i nastavimo djelo Ćirila i Metodija. Danas je Evropi potrebno jedinstvo više nego ikada, iz zajedničkih potreba, zajedničkih vrijednosti i projekata«, navela je Plugčieva.

Ona je navela da je prije nekoliko dana tokom posjete Bugarskoj, papa Franjo je istakao i podsjetio na doprinos Svete braće Kirila i Metodija i dao ih kao »primjer za sve nas, koji traje više od hiljadu godina«.

»Sa ponosom ističemo i činjenicu da je, od datuma ulaska Bugarske u Evropsku uniju ćirilica treće službeno pismo Evropske unije, zajedno sa latinicom i grčkim alfabetom«, istakla je ona.

Plugčijeva izrazila je i divljenje prema kulturnoj i prirodnoj baštini Crne Gore, naglasivši kako je slovenska azbuka duhovno dobro na čijoj zaštiti treba raditi zajedničkim snagama.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR