16 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Trodnevna filmska revija u Cineplexx-u

Kultura

Comments 0

Trodnevna filmska revija u Cineplexx-u

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

U susret 92. dodjeli Oskara, koja će biti održana u nedjelju 9. februara u Dolbi teatru u Los Anđelesu, Crnogorska kinoteka organizuje drugo izdanje trodnevne filmske revije pod nazivom "U susret Oskaru #2".

Od 6 – 8. februara u renoviranim salama podgoričkog Cineplexx-a biće predstavljena tri filma, koji su nagrađeni jednom od najpoznatijih filmskih nagrada na svijetu, i to u više kategorija:

6. februar "Zelena knjiga" (Green Book, režija Peter Farrelly)

Film je imao 5 nominacija a dobio je Oskara za: najbolji film, najbolju sporednu ulogu i najbolji scenario. Film nas vodi u zanimljivu, emotivnu i jedinstvenu biografsku priču, kojoj Vigo Mortensen i Maheršala Ali izuzetnom glumom daju osoben pečat.

7. februar "Erin Brokovič" (Erin Brockovich, režija Steven Soderbergh)

Film je nagrađen Oskarom za najbolju glavnu žensku ulogu, a bio je nominovan i u kategoriji za najbolji film i reditelja. Osim što je Džuliji Roberts donio Oskara za glavnu žensku ulogu, ovaj film je svim ženama donio snažnu poruku: "Možemo da ostvarimo sve što poželimo, bez obzira koliko smo krhke i koliko muškaraca vlada društvom".

8. "Forest Gamp" (Forrest Gump, režija Robert Zemeckis)

Film je sa 67. dodjele Oskara izašao kao apsolutni pobjednik. Bio je nominovan za 7 Oskara, a osvojio je 6, i to za: najbolji film, režiju, adaptirani scenario, najboljeg glumca - Tom Henks, specijalne efekte i montažu. Snimljen po satiričnom istoimenom romanu Vinstona Gruma iz 1985. film je pretočen u sjajnu tragikomediju, koja predstavlja neobičnu šetnju kroz najvažnije događaje američke istorije od ‘50-ih do ‘80-ih godina.

Filmovi počinju u 21h.

Ulaz na sve projekcije je besplatan. Karte će biti dostupne na dan projekcije od 10h na blagajni bioskopa Cineplexx Delta City.

Filmski program Crnogorska kinoteka realizuje u partnerstvu sa Američkom ambasadom u Podgorici i Cineplexx-om.

S obzirom na prošlogodišnju zapaženu posjećenost, ova manifestacija bi se mogla tradicionalno postaviti na kinotečkom repertoaru.

Podsjećamo, nagradu "Oskar" dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke (AMPAS - Academy of Motion Picture Arts and Sciences) čije se sjedište nalazi u SAD-u, saveznoj državi Kaliforniji, na Beverly Hillsu. Osnovana je sada već daleke 1927.

Prva ceremonija dodjele nagrada Američke filmske akademije održana je 16. maja 1929-e, u Hotelu Ruzvelt u Holivudu, u čast izvanrednih filmskih dostignuća u sezoni filma u periodu 1927-1928.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR