18 °

max 24 ° / min 15 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

16° / 10°

Nedjelja

05.05.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Knjige kojima se vraća režiser Dino Mustafić

Kultura

Comments 0

Knjige kojima se vraća režiser Dino Mustafić

Autor: Milica Mandić

  • Viber

Istaknuti bosanskohercegovački filmski i pozorišni režiser Dino Mustafić u jednom je intervjuu rekao kako je u petom razredu osnovne škole bio teško bolestan, bio je sam u kućnom karantinu tri mjeseca. Do tada je, kao i ostala djeca, čitao stripove, Zagora, Bleka, Komandanta Marka… No, tih stripova nije bilo dovoljno za brzinu kojom ih je gutao. Bio je, kaže, osuđen na vrlo bogatu policu s knjigama iznad kreveta u kojem je ležao. Još tada je želio da čita nešto u nastavcima, da ima nešto što će mu kontinuirano ubijati dosadu i očaj što nije sa društvom u školi. I tada je uzeo, prisjeća se, debeli dvotomni Rat i mir.

Danas Mustafić, za čitaoce portala Antena M, izdvaja pet naslova kojima se uvjek rado vraća.

                                                                               ***

"Elita gora od rulje" - Mirko Kovač

To je knjiga koja podriva nacionalne mitove, raskrinkava kuturne pogone za politiku zla i mržnje. Blistavi stil, prefinjena ironija, nenadmašna erudicija i polemička lucidnost autora, svrstava ovu knjigu u spomeničku baštinu jednog vremena!

"Rascijepljeni zapad" - Jirgen Habermas

Knjiga jednog od največih filozofa koji slika Zapad u potrazi za intelektualnim i moralnim poveznicama nakon hladnog rata i idealu evropskog ujedinjenja.

"Unutarnja zemlja"- Ivan Lovrenović

Uzbudljiva knjiga kulturne istorije BiH kao jedna dragocjena i učena rekonstrukcija kako se jedna zemlja moderirala, stvorila svoju političku, vjersku i kulturnu fizionomiju, od početaka do novog doba.

"Plemstvo duha"- Rob Riemen

Eseji neprocenjive vrijednosti za snalaženje u vrijeme velikih političkih i kulturnih problema kao i ideoloških pomutnji današnjice. Potraga za istinom i mudrošću, u službi humanizma i evropskog civilizacijskog ideala.

"Vrli novi svijet"- Oldos Haksli

Distopijski roman zastrašujuće bliskosti razvoja tehnologije koji dovodi do stvaranja novog društva, lišenog slobode izbora, kastriranog od emotivnog i čulnog doživljaja svijeta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR