16 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

04.05.

19° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izvještaj za američki kongres: GRU i pokušaj prevrata u Crnoj Gori

Politika

Tag Gallery
Comments 3

Izvještaj za američki kongres: GRU i pokušaj prevrata u Crnoj Gori

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović

Kongres SAD i izvršna vlast nastavljaju da razmatraju odgovore i protivmjere na zloćudne ruske aktivnosti – navodi se u izvještaju Kongresne službe za istraživanje (CRS – Congressional Research Service).

CRS radi isključivo za Kongres, pružajući političke i pravne analize odborima, kongresmenima i senatorima, bez obzira na stranačku pripadnost. Kao agencija zakonodavne vlasti u Kongresnoj biblioteci, CRS je više od jednoga vijeka cijenjen i poštovan resurs na Kapitol Hilu.

U fokusu je Glavna uprava Generalštaba Oružanih snaga Ruske federacije, poznata i kao GRU.

Evo nekih nalaza iz analize CRS-a, objavljene krajem prošloga mjeseca pod naslovom „Ruska vojna obavještajna služba: Pozadina i pitanja za Kongres”:

„Budući da GRU nastavlja da sprovodi kibernetičke napade, miješanje u izbore, atentate i dezinformacije, razumijevanje strukture ove agencije i pozicije koju zauzima u ruskoj vanjskoj i bezbjednosnoj politici može pomoći u identifikovanju za šta je GRU sposoban i zašto sprovodi određene operacije. Nakon ruske okupacije ukrajinske regije Krim i invazije na istočnu Ukrajinu 2014. godine, mnogi posmatrači povezali su Rusiju s dodatnim zlonamjernim djelima u inostranstvu”.

Kao primjer destrukcije GRU-a navodi se i pokušaj prevrata u Crnoj Gori 2016.



„Američki i evropski zvaničnici i analitičari optužili su Rusiju da se, između ostaloga, umiješala u američke izbore 2016. godine; u pokušaj državnoga udara (coup) u Crnoj Gori 2016. godine; u sprovođenje sajber napada na Svjetsku antidoping agenciju i Organizaciju za zabranu hemijskoga oružja u 2016, odnosno 2018. godini”, etc.

Ruski vojno-obavještajni štab nalazi se u gradskome okrugu Moskve – Horoševski. Pod komandom je Generalštaba i ministra odbrane Sergeja Šojgua. Rukovodilac GRU-a je admiral Igor Kostjukov. Napomena: „GRU održava značajnu operativnu autonomiju i može direktno izvještavati predśednika Rusije Vladimira Putina”.



GRU ima u inostranstvu zajedničko polje djelovanja s ruskom Službom za vanjsku obavještajnu službu (SVR). Međutim, Federalna služba bezbjednosti (FSB), koja je odgovorna za kontraobavještajne poslove, teži da dobije veću ulogu u međunarodnim operacijama:

„Ovo je navodno uzrokovalo značajna trvenja u ruskoj obavještajnoj zajednici, posebno sa GRU i SVR”.

„GRU i SVR dijele odgovornost za prikupljanje inostranih obavještajnih podataka. To uključuje upotrebu obavještajnih oficira koji djeluju pod zakonskim (diplomatskim) pokrićem ruskih ambasada i pod ilegalnim ili nezvaničnim pokrićem”.

GRU kadrovi se obučavaju u Vojno-diplomatskoj akademiji Generalštaba. Ti agenti su „veoma profesionlni” ukoliko je u pitanju „prikupljanje vojno relevantnih informacija, poput veličine i mogućnosti stranih armija”.

Međutim, kada ih fokusiraju na prikupljanje političkih informacija i procjena, „rezultati su manje impresivni”, čak su „njihovi politički ciljevi ponekad naivni (sometimes naive)”.

„Analitičari se s tim slažu, a tendencija može odražavati loše razumijevanje demokratskih političkih sistema”. U prilog tome, naveden je i srazmjeno veliki broj dekonspiracija agenata, metoda i sredstava GRU u inostranstvu.

Dio analize posvećen je GRU jedinici koja ima numeraciju 29155 (№29155) i umiješana je u pokušaj državnoga prevrata 2016. u Crnoj Gori.

„№29155 je elitna GRU jedinica koja sprovodi ośetljive inostrane operacije, uključujući atentate i ciljane napade. Jedinica №29155 je navodno povezana s ruskom Komandom snaga za specijalne operacije, čije je śedište u Senežu, van Moskve (Senež je ‘zatvoreni vojni grad’, kod Solnečnogorska, Moskovska oblast – prim). Šef №29155 je general-major Andrej Averjanov”.

Mnogi operativci jedinice 29155 imaju porijeklo u specijalnim brigadama GRU-a (спецназ, „vojska za specijalne namjene” – prim), uključujući Averjanova – navodi CRS.

„Posljednjih godina, tužioci i novinari povezali su Jedinicu №29155 sa brojnim zloćudnim aktivnostima širom Evrope: rusku invaziju i okupaciju ukrajinske regije Krim 2014. godine; trovanje bugarskoga trgovca oružjem Emilijana Gebreva 2015. godine; pokušaj državnoga prevrata 2016. godine za svrgavanje i zamjenu prozapadnoga premijera u Crnoj Gori, potencijalno spriječavajući zemlju da se pridruži NATO-u; i trovanje ruskoga obaveštajnoga prebjega Sergeja Skripalja 2018”.



Analiza navodi i dodatne primjere.

GRU Jedinica №29155 je i tokom ove godine od strane američkih obavještajaca „identifikovana u brojnim incidentima širom Evrope i Balkana”.

CRS zaključuje da „Kongres i druge zainteresovane strane nastavljaju raspravu o efikasnosti sankcija, optužnica i drugih strategija ’name and shame’ za suzbijanje zloćudne ruske vojno-obavještajne aktivnosti”.







Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Eagles

@Mirko Nova Bajdenova administracija na Balkanu je Crnogorska posljednja sansa-ako dodje: popovi ce se bavit svojim poslom, a Vucko ce ko Lukasenko

Đoko Orladić

Ovaj Izvještaj Kongresa SAD treba dostaviti Milanu Kneževiću, da ne laprda više da nije bilo planiranog ruskog terorizma. Ako vi to ne uradite "to će mu dostaviti nova Bajdenova administracija".

Mirko

Budite sigurni da jedan dio oslobodilaca,kao što su Demokrate i URA više neće smjeti da govori o kako oni kažu "lažnom državnom udaru".A vjerovatno će zaćutati i Vesti.