19 °

max 24 ° / min 15 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

16° / 10°

Nedjelja

05.05.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Abazović dorađivao temeljni ugovor koji je Krivokapić poslao Patrijaršiji

Politika

Comments 9

Abazović dorađivao temeljni ugovor koji je Krivokapić poslao Patrijaršiji

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i njegova ekipa dorađivali su novu verziju temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom kojeg je potom premijer Zdravko Krivokapić poslao Beogradskoj patrijaršiji, saznaje Pobjeda.

Izvor Pobjede iz vrha parlamentarne većine, koji je blizak samom vrhu SPC, saopštio je da je Abazović sa svojim pravničkim timom u značajnoj mjeri izvršio izmjene dokumenta.

- U novoj verziji dokumenta nema stavke koja je bila sporna a u kojoj se navodi da se ne može graditi niti jedan vjerski pravoslavni objekat u Crnoj Gori bez saglasnosti nadležnog arhijereja SPC kao i odredba o Srpskoj pravoslavnoj crkvi kao tradicionalnoj vjerskoj zajednici sa istorijskim kontinuitetom - rekao je izvor Pobjede.

Obje odredbe o kojima je Pobjeda ranije pisala je Abazovićev pravnički tim proglasio je nezakonitim i neustavnim. Tim odredbama bila je diskriminisana Crnogorska pravoslavna crkva koja je da bi gradila hram - morala dobiti dozvolu od jednog od četiri episkopa SPC u Crnoj Gori - onih koji odbijaju da priznaju njeno postojanje?!

Tačnije: odluku bi direktno donosila Beogradska patrijaršija, jer je u međuvremenu ukinut Episkopski savjet i centralizovana SPC.

Takođe, odredba o istorijskom kontinuitetu SPC bila je jedna od najspornijih imajući u vidu da je SPC osnovana zvanično tek 1921. godine i da se tim članom želi preuzeti kontinuitet od autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve, koja je bila definisana Ustavom Knjaževine Crne Gore iz 1905. godine.

Abazović je zajedno sa dvije zapadne ambasade, a kako je ranije pisala Pobjeda, spriječio Krivokapića da potpiše temeljni ugovor sa SPC u Beogradu 27. maja.

Potpredsjednik Vlade je juče priznao novinarima da je vidio temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom i potvrdio da je ispravljeno sve što je bilo sporno u tom dokumentu.

On tvrdi da su interesi Crne Gore uz, između ostalog, njegovu intervenciju apsolutno zaštićeni u ovom trenutku.

- Čekamo finalni dokument. Ako je to to, neće biti nikakvih problema sa temeljnim ugovorom. Još nije finalizovan tekst na relaciji Mitropolija - srpski patrijarh, kad se to desi on treba da ugleda svjetlost dana - poručio je Abazović.

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

Mina

@Đoko Orlandić Pravo pitanje, svaka ti cast Orlandicu. Svjestan je Dritko da mu se sprdaju iza leđa, ali vlast je čudo, pa trpi sva poniženja.

Đoko Orlandić

Što bi bilo da Crnogorac u Albaniji odlučuje o tome da vjerske svetinje Albanaca i Albanije pokloni okupatorskoj crkvi????

BMX

KRIVICNI ZAKONIK CRNE GORE Ugrožavanje nezavisnosti Član 357 Ko na protivustavan način pokuša da dovede Crnu Goru u položaj potčinjenosti ili zavisnosti prema nekoj drugoj državi, kazniće se zatvorom od tri do petnaest godina.